Megvan az első kieső a vébéről: Skócia

2024. október 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Újra dupla napot tartanak ma a női világbajnokságon. A mai első mérkőzésen Dél-Afrika és az eddig nyeretlen Skócia találkozott, és egy percig sem volt kérdés, hogy melyikük a jobb: végül Dél-Afrika 80 futással kerekedett felül ellenfelén. Skócia így most már biztosan nem juthat tovább.

A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)A dél-afrikai kormány székhelye Pretoriában (illusztráció)

A kép szerzője: Hühnerauge (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Skócia és Dél-Afrika még soha nem találkozott egymással női krikettben, még ENN-ben sem. Ettől függetlenül azért sejteni lehetett, hogy az afrikaiak jóval erősebbek – de azért vigyázniuk kellett, mert ha ezen a banánhéj-meccsen esetleg elcsúsznak, az végzetes lehet számukra... Eközben Skócia csak tanulhatott és tanulhatott ebből a mérkőzésből, függetlenül attól, hogy nyernek-e vagy kikapnak: nekik minden ilyen lehetőséget érdemes kihasználniuk a fejlődésre, amikor egy ilyen nagy csapat ellen játszanak.

Ezen a pályán (most Dubajban járunk) eddig a kergető csapatok számára termett több babér ezen a vébén, sőt, a nappali mérkőzéseken (most is az van) nem csak hogy több, de az összes nekik termett. Ennek ellenére a pénzfeldobást megnyerő Dél-Afrika az ütéssel való kezdést választotta: Laura Wolvaardt kapitány magyarázatul azt adta, hogy a talaj ezúttal szárazabbnak tűnik. De talán kimondatlanul a hőségtől is próbálta kímélni a csapatot az elején – hadd főjenek csak meg a skótok a mezőnyben. Első számú prioritásnak egyébként a győzelmet nevezte, nem pedig az NFA esetleges növelését. (Ha minden a papírforma szerint alakul a csoportban, úgysem az fog dönteni – tesszük hozzá mi.) A két csapat egyébként ugyanabban az összeállításban lépett pályára, mint legutóbb.

A dél-afrikai nyitó pár nem is lehetett más, mint Wolvaardt és Tazmin Brits. Az első érdekes esemény az volt, amikor Wolvaardt a 2. játszma elején egy kényelmes, térd fölötti röptét kapott, amit bárhova üthetett volna, ám ő véletlenül pont a nyílt közép Katherine Fraserhez ütötte – aki viszont elhibázta a könnyű elkapási lehetőséget! Rá is fáztak ezek után a skótok: az ütős ugyanis nagyon belelendült, és a társulás az erőfölényt 60/0-ra hozta le, ami egyébként a vébé eddigi legjobb erőfölénye lett. Ráadásul közben Wolvaardt fellépett Dél-Afrika ütősörökranglistájának az élére is, miután megelőzte az 1896 futással eddigi első Lizelle Lee-t. Fraser csak a 8. játszmában tudta jóvátenni a hibáját, amikor dobóként végül ő ejtette ki Wolvaardtot, de ekkor már kicsit késő volt, hiszen az ütős ekkor már 40-nél járt... A félidő feléig még Brits is ütött például egy hatost, és úgy tűnt, a 3. rendű Anneke Bosch is kezd belelendülni – 10 játszma után az állás 83/1 volt. Végül Bosch mégsem jutott sokáig, mert a mezőnyben eddig is ügyeskedő Darcey Carter a 12. játszmában dobóként kiejtette. A folytatásban Brits és az újként bejövő Marizanne Kapp is szépen haladgatott tovább, utóbbi valamivel gyorsabban, és végül mindketten 43–43 futással estek ki. A végén még Suné Luus is hozzátett 18-at, így Dél-Afrika 166 ponttal zárt, ami eddig az egész világbajnokság legmagasabb eredménye lett.

Skócia még soha nem kergetett le senki ellen ekkora célt, és most is hamar látszott, hogy valószínűleg ma sem fog. Sarah Bryce már a 3. játszmában véletlenül visszaütötte a labdát Chloe Tryonnak, és pontosan ugyanezt megtette nővére, Kathryn Bryce is a 6-odikban. De közben volt még egy kapu is: akkor Saskia Horley esett áldozatul Ayabonga Khaka dobásának – az elkapás pedig itt is könnyű volt, ezúttal az extra fedezet mezőnyjátékosnak. Az erőfölény után látott 34/3 már nem sok kétséget hagyott a végeredmény felől, az pedig még kevesebbet, amikor a következő három játszma mindegyikben egy-egy újabb ütősük búcsúzott: most már bekapcsolódott a kapuszerzésbe az egész vébé eddigi egyik legeredményesebb dobója, Nonkululeko Mlaba is, aki ebből a háromból kettőt vállalt magára. A félidő felénél így 50/6-ot mutatott az eredményjelző. Hamarosan elérkezett a játékrész harmadik olyan elkapása is, amit a dobó hajtott végre, igaz, Suné Luusnak ezúttal bravúrra volt hozzá szüksége – de megcsinálta, elvetődött balra, és két kézzel megkaparintotta a labdát, ami már úgy nézett ki, elszáll mellette. A folytatásról nem is érdemes sokat írni: a maradék ütősök 17.5 játszma alatt elfogytak, és senki sem volt köztük, aki akár 15 futásig is elért volna. Mlaba még egy újabb kaput is szerzett ebben az időszakban, így a tornán már 8-nál jár összesítve!

Dél-Afrika mai, nagy győzelmének köszönhetően 4 pontra jött föl, és óriásit javított az NFA-ján is, így megelőzte a szintén 4-pontos Angliát. Skócia 0 ponttal az utolsó, és mivel már csak egy meccsük van hátra, innentől kezdve lehetetlen, hogy valahogyan továbbjussanak.


Alapból nem látható kép
×