Ilyen a tökletes nap India számára

2024. október 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Miközben az indiai férfiak egy NH20-on verték Bangladest (erről később külön hírt írunk), addig a női világbajnokságon is sima indiai siker született, méghozzá Srí Lanka ellen. Ez a hír erről szól. India egyébként ezzel a győzelemmel továbbjutó helyre jött föl, de még vár rájuk Ausztrália... Srí Lanka pedig már biztos, hogy nem juthat tovább.

Dharmasálái látkép (illusztráció)Dharmasálái látkép (illusztráció)

A kép szerzője: Gili Chupak (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

India azóta nagy bajban van, hogy az első csoportmeccsüket elvesztették Új-Zéland ellen. Nem volt mese: itt ma le kell győzniük Srí Lankát, különben gyakorlatilag vége. Ha legyőzik, lehet, hogy akkor is vége lesz, de mindenesetre kötelező megtenni ezt a lépést. A történelem és a pillanatnyi forma is mellettük szólt, bár pont az utolsó egymás elleni találkozójuk, ami nem volt más, mint az Ázsia-kupa döntője, Srí Lanka-i sikerrel végződött: vagyis akkor Srí Lanka akadályozta meg, hogy megnyerjenek egy fontos tornát. Vajon azt is megakadályozzák ma, hogy ezt a még fontosabbat megnyerhessék? Srí Lanka-i szemszögből persze nem India akadályozása volt a kérdés, hanem a becsületük megmentése: eddig ugyanis egyetlen győzelmet sem tudtak felmutatni ezen a tornán, és több játékosuk is, akitől sokat vártak, igencsak alulteljesített, főleg az ütősök...

És érdekes módon mára mégis egy ütőssel gyengébben álltak ki, hiszen Haszini Perérá helyére egy dobó jellegű mindenest, Amá Káncsanát tették be. Az indiaiak, akik egyébként megnyerték a pénzfeldobást, és az ütést választották, változatlan összeállításban léptek pályára legutóbbhoz képest.

A két indiai nyitó Saifálí Varmá és Szmriti Mandháná volt. Az első két játszmában ugyan határt nem ütöttek, de sok szimplával szépen forgatták az ütést, aztán lassacskán megjelentek az első 4-esek is – közben pedig Varmá összesítésben megszerezte pályafutása 2000. futását is, és mivel még csak 20 éves, így a legfiatalabb nő lett a világon, aki eljutott eddig a mérföldkőig! Az erőfölény végére a társulás 41/0-nál tartott, majd a következő játszmában Mandháná beütötte India első hatosát is – ami nem csak ma lett nekik az első, hanem az egész tornán is. A félidő felénél még mindig ez a pár volt bent, az állás pedig már 78/0-ra nőtt, vagyis sikerült a gyorsítás: Srí Lanka egyre nagyobb bajban volt! A 13. játszmában Mandháná már az 50-est is elérte, de utána ezt rögtön egy dupla csapás követte: két egymás utáni dobásból mindketten kiestek! Előbb egy kockázatos szimplát vállaltak be, de nem voltak elég gyorsak, és Mandhánát kifutották (nagyon kevésen múlt!), utána pedig Varmát kapták el Csamari Atapattu dobásából. Most a múltkori meccsen megsérült, de játékra kész Harmanprít Kaur, valamint Dzsemimáh Rodriksz társulása állt össze, ők pedig, bár Rodriksz ellen a 16. játszmában Kavisá Dilhári elejtett egy könnyű elkapást, hasonlóan jól folytatták, mint a nyitók. Azért persze nem annyira: hamarosan Káncsaná csak megszerezte az első kapuját a vébén, méghozzá Rodriksz ellen. Kaur viszont nagy sebességre kapcsolt, és a félidő utolsó dobásából még az 50-est is elérte, miközben összesítésben 27 dobásból egy hatos mellett 8 négyest is szerzett! India így 172-vel végzett, ami az egész torna eddigi legjobb eredménye volt.

Most már azon lehetett a hangsúly Indiánál, hogy minél kevesebb pontot hagyjanak Srí Lankának, hogy a saját NFA-jukat minél följebb tudják tornászni. Ez pedig kiválóan sikerült. Már az első játszmában kiejtették Vismi Gunaratnát a Kaur helyére beállt helyettesítő mezőnyjátékos, Rádhá Jádav igen látványos (futós–vetődéses) elkapásának köszönhetően, majd a második játszmában Srejanká Pátil is eredményes volt az eddig gyenge formát mutató, de a meccs előtt nagyon fogadkozó Atapattu ellen. Sőt, a harmadik játszmában Harsitá Szamaravikramát is elkapták, így 18 dobás után 6/3 volt az állás... Így ehhez képest az erőfölény végén látott 28/3 már kimondottan szép volt, az meg még inkább, hogy a 7. játszmában újabb 12 futást tudtak begyűjteni. De ekkor újabb ütős esett ki, és újabb lassulás következett, ami már hosszú ideig tartott – mondhatnánk azt is: a félidő végéig. A 9.2-ben még esett egy határ, de a következő csak a 16.1-ben érkezett el, miközben már a 8. kapujukat is elvesztették. Innentől már a 20 játszma kihúzása is egyfajta cél lehetett Srí Lankának, ha más már nem is – de még ez sem sikerült, mert a 19.5-ben, 90 futásnál elfogyott a csapat.

India így 82 futással nyert, ami nem csak hogy történetük legnagyobb futásban mért sikere egy Húsz20-as világbajnokságon, de arra is elég volt, hogy NFA-juk bőőőven pozitívba forduljon – sőt, még Pakisztánét is lehagyja! De Ausztráliáétól még mindig messze vannak, így ha tovább szeretnének jutni, szinte az egyetlen esélyük az lesz, ha le tudják győzni őket. Eközben Srí Lanka maradt 0 ponton, és mivel nekik már csak egy találkozójuk van hátra, most már biztos, hogy nem juthatnak be az elődöntőbe.


Alapból nem látható kép
×