Dél-Afrika megtette a magáét, most várhatja, mi történik

2024. október 12. – Szerző: Krikettgalaxis

Lejátszotta utolsó csoportmeccsét a női vébén Dél-Afrika és Banglades is. Mivel előbbiek elég simán nyertek, így Banglades biztosan nem jut tovább – de hogy mi lesz Dél-Afrikával, az már nem rajtuk múlik, most izgulniuk kell, mi történik a csoport utolsó két találkozóján.

Részlet Durban tengerpartjából (illusztráció)Részlet Durban tengerpartjából (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Élesedik a küzdelem a világbajnokság B csoportjában (is)! Na nem pont Banglades számára: nekik valami kisebb csoda kellett volna a továbbjutátshoz – elsőként egy nagy arányú győzelem a mostani meccsen, aztán még más is. Inkább Dél-Afrika, Anglia és a Karib-térség között van a legnagyobb versengés. Dél-Afrika kikapott Angliától, de legyőzte a Karib-térséget, viszont Anglia még nem játszott a karibiakkal – így most még semmi sem dől el akkor sem, ha ezt a mostani mérkőzést Dél-Afrika sikerrel veszi. Persze föl kellett készülniük egy esetleges hármas holtversenyre, amikor az NFA dönt: ehhez minél nagyobb arányban kellett volna ma nyerniük.

Amikor Banglades megnyerte a pénzfeldobást és az ütést választotta, Laura Wolvaardt, a dél-afrikai kapitány pont meg is említette, hogy nekik jó, ha ők dobnak először, mert kergetve (szerinte) könnyebb növelni a nettó futási arányt. Dél-Afrika ismét ugyanazzal a csapattal állt fel, mint múltkor, Banglades viszont kitette a keretből az eddig nem sokat mutató Tádzs Nehárt, és helyette Mursidá Khátunnal próbálkoztak.

A mérkőzés borzasztóan kezdődött Banglades és csodásan Dél-Afrika számára: Marizanne Kappnak már a második dobásából Dilárá Áktár a kapushoz, Sinalo Jaftához élezett egy labdát: 0/1. Aztán viszont Kapp majdnem nagyon bosszússá válhatott: az 5. dobását Jafta elejtette – de aztán kiderült, hogy az ütős nem is ért bele, így ha nem ejtette volna el, akkor sem lett volna érvényes elkapás. A 3. játszmában, amikor megint Kapp dobott megint Száthí Rání ellen, volt egy hasonló, csak akkor nem törtét elejtés – de nem történt beleérés sem, hiába kérték ki a videózást a dél-afrikaiak. De talán annyira nem is bánták ezt, hiszen az ütősök így is irtó lassan haladtak: 5 játszma után még csak 10/1 volt az állás, és ezen a sokkal eredményesebb 6. játszma is csak annyit tudott szépíteni, hogy az erőfölény 21/1-gyel zárult. A 8. játszmában Ránítól egy 73 méteres hatost is láttunk (ezen a tornán nagyon kevés a hatos!), de két dobással később Anneke Bosch egy szép, odafutós elkapással kiejtette őt. A következő társulás, amit Sobhaná Mosztári és Nigár Szultáná alkotott, már sokkal tartósabb volt, de sokkal gyorsabb nem: a félidő felénél 43/2 volt az állás, ami a 17. játszma végére is csak 81/2-re duzzadt föl. Ekkor ráadásul Nonkululeko Mlaba, a világbajnokság eddigi legeredményesebb dobója Mosztárit is kiejtette, és Bangladesnek már annak is örülnie kellett, hogy egyáltalán a 100 pontot elérték az utolsó játszmában: 106-tal végeztek.

Ha Mlabánál megemlítettük, hogy a torna eddigi legjobb dobója, akkor a nyitó ütőspárnál is meg kell említenünk, hogy a világbajnokságon eddig Laura Wolvaardt szerezte a legtöbb futást, Tazmin Brits pedig a második legtöbbet (vagyis ez a meccs előtt volt igaz, mert közben Mosztári jött föl a második helyre). Most Brits majdnem kiesett az első játszmában, miután Banglades egy óriási apellációt zúdított a bíróra LKE miatt, majd amikor a játékvezetőt ez nem hatotta meg, a videózást is kikérték – ám a bíró szava elv miatt maradt az ítélet. Wolvaardttal viszont sikerült végezniük a 3. játszmában, még mielőtt túlzottan beindult volna, méghozzá egy nagyon szép Fáhimá Khátun dobás utáni leveréssel. Brits és Bosch viszont (bár utóbbi az 5. játszmában kétszer is csak egy kicsit kerülte el az LKE-t, előbbi ellen pedig később volt egy elejtett elkapás is) egy hosszú társulást hozott össze: az erőfölény végére 36/1-nél jártak, a félidő felénél pedig 63/1-nél. A dél-afrikai győzelem már nem nagyon volt kérdés, inkább csak az, mennyire tudják növelni az NFA-jukat: ennek ellenére nem tudtak szupersebességre kapcsolni, sőt, a 12. és 14. játszmában egy-egy ütőst is elvesztettek, a határesemények pedig nagyon megritkultak. Végül a kergetés a 18. játszmáig nyúlt, aminek köszönhetően Dél-Afrika nem tudta NFA-ban megelőzni a Karib-térséget.

Banglades ezzel a vereséggel lemondhat a továbbjutásról, Dél-Afrika viszont már nem tehet semmit, csak várakozhat. Ha Anglia legyőzi a Karib-térséget, akkor Dél-Afrika továbbjut. De ha a karibiak nyernek, Anglia pedig nagy különbséggel lehengerli Skóciát (erre jó esély van!), akkor még megtörténhet, hogy Dél-Afrika lemarad az elődöntőről.


Alapból nem látható kép
×