A férfiaknál a közép-amerikai Panama lett Dél-Amerika legjobbja

2024. október 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Hat dél-amerikai válogatott, valamint Mexikó és Panama részvételével rendezték meg az elmúlt napokban a férfi Dél-Amerika-bajnokságot, és a helyiek szégyenére éppen az egyik vendég, Panama lett a győztes. Érdekesség, hogy a 16 mérkőzésből csak kettő kapott NH20 státuszt, pedig több is lehetett volna.

Részlet Panamaváros látképéből (illusztráció)Részlet Panamaváros látképéből (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A brazíliai Seropédica közelében található két krikettpályán rendezték meg a 19. férfi Dél-Amerika-kupát, ezúttal 8 csapat részvételével. A 8 közül kettő, Kolumbia és Uruguay még csak nem is társult tagországa (egyelőre) a Nemzetközi Krikett-tanácsnak, így abban már biztosak lehettünk, hogy az általuk játszott mérkőzések nem kapnak majd hivatalos NH20-as státuszt akkor sem, ha az ellenfelük éppen társult ország volt. De valamilyen, általunk ismeretlen oknál fogva Panama, Peru és Chile meccseit sem nyilvánították NH20-nak, így aztán alig-alig került be a statisztikákba egy-egy ilyen mérkőzés: csak azok, amelyeken Brazília, Argentína és Mexikó közül került ki mindkét fél. Ilyen találkozó pedig csak kettő volt összesen az egész torna során.

A lebonyolítás ugyanis úgy nézett ki, hogy két négyes csoportot alakítottak ki, amelyeken belül mindenki játszott mindenkivel, majd a csoportok megfelelő helyezettjei még a végén egymással játszottak egyszer a 7., az 5., a 3. és az 1. helyért.

Az A csoportban Brazília megverte Mexikót, Kolumbiát és Perut is: a Mexikó elleni meccsük volt tehát a torna első NH20-as mérkőzése. Érdekesség, hogy a brazil férfi válogatott ezt megelőzően több mint 5 évvel ezelőtt (!) játszott utoljára hivatalos NH20-at! Mexikó és Peru egymás elleni mérkőzése elmaradt, viszont mindketten legyőzték Kolumbiát, így az NFA döntött a helyezésről, méghozzá a közép-amerikaiak javára.

A B csoportban a Panama és Uruguay közti összecsapás maradt el, de azon kívül Panama mindenkit (Argentína és Chile) legyőzött, Uruguay pedig mindkettőtől kikapott. Mivel emellett még Argentína is felülkerekedett Chilén, így ők zártak a második helyen a csoportban.

A 7. helyért Uruguay és Kolumbia játszhatott volna, de Uruguay visszalépett, így játék nélkül Kolumbia szerezte meg a 7. helyet. Peru az 5. helyért legyőzte Chilét, a bronzmeccsen pedig Argentína kergette le igen gyorsan a Mexikó által felállított alacsony célt – ez volt a torna második NH20-as meccse. A döntőt Brazília és Panama vívta, és bár utóbbiak csak 128 futást értek el az első félidőben, de utána Brazília még kevesebbet a másodikban, így a tornát végül Panama nyerte meg.


Alapból nem látható kép
×