A Karib-térség elütötte Angliát a továbbjutástól!

2024. október 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem sokan számítottak rá, de megtörtént: a női vébé B csoportjának élére várt Anglia nem hogy a csoportot nem nyerte meg, de még csak tovább sem jutott, miután ma kikaptak a Karib-térségtől. A csoportban ezzel hármas holtverseny alakult ki az élen, és NFA alapján Anglia lett a legrosszabb.

Barbadosi tájkép (illusztráció)Barbadosi tájkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Igazán szerencsésen alakult eddig a világbajnokság a semleges szurkolók szempontjából: mind a két csoportban az utolsó pillanatig (na jó, az utolsó meccs előttig) kiélezett volt a harc, és még nem dőlt el minden továbbjutó kiléte. Különösen jól alakultak a dolgok itt, a B csoportban, mert itt még a három esélyes közül bármelyik kettő továbbjuthatott! Erre Dél-Afrikának volt talán a legnagyobb esélye, mert csak abban az esetben fordulhatott volna elő, hogy ők pont lemaradnak az elődöntőről, ha itt ma a Karib-térség nyer, de csak éppen nagyon-nagyon kicsi különbséggel. A másik, akinek nagy esélye volt a továbbjutásra, Anglia volt, akik eddig hibátlanul teljesítettek, ráadásul a Karib-térségnél is jóval erősebbnek tűntek: papíron is, és az elmúlt időszak eredményei alapján is, hiszen az elmúlt 13 (!) egymás elleni találkozójukat kivétel nélkül ők nyerték.

A pénzfeldobásnál a karibi kapitány tippelt jól, ezek után pedig a dobást választotta. A térdével régebb óta bajlódó Stafanie Taylor ma már nem tudta vállalni a játékot, és kimaradt a múltkori csapathoz képest Mandy Mangru is, helyettük pedig Chedean Nation és Zaida James tért vissza. Az angoloknál is egy visszatérő volt: Alice Capsey, aki a múltkor nem érezte jól magát, de mostanra rendbe jött, így kiszorította Sophia Dunkley-t.

Az angol ütősök elég nehezen találták a ritmust az elején – de a karibi mezőnyjáték sem volt éppenséggel a helyzet magaslatán, legalábbis a 2. játszmában Ashmini Munisar elrontott egy könnyűnek tűnő elkapást Maia Bouchier ellen. Aztán hamarosan mindkét nyitó, Bouchier és Danni Wyatt is beütött egy-egy négyest, de részükről ennyi volt mára: mindketten elég hamar, bőven 20 alatti pontszámmal kiestek, ráadásul még az erőfölényben Capsey-t is kifutották, de olyan nagyon, hogy még csak közel sem volt a vonalához... 6.1 után (azért pont ezt emeljük ki, mert ekkor veszett el a harmadik kapu) 34/3 volt az állás, ami igen rosszul nézett ki angol szempontból – de szerencséjükre Natalie Sciver és Heather Knight innentől kezdve rá tudott kapcsolni, és a félidő felére 61/3-ig jöttek föl. A 11. játszma végén a Karib-térség elpazarolta az utolsó videóbírókikérési lehetőségét is, erre mi történt a következő dobásból? Sciver ellen egy LKE-gyanús esetet nem adott meg a bíró – és mint kiderült: pedig szabályos kiesés lett volna, csak már a karibiaknak nem maradt lehetőségük megnézetni! Angliát viszont e szerencse után egy balszerencse is elérte: Knight combja megsérült, többször is ápolást kért, majd kénytelen volt visszavonulni. Az utána jövő ütősök aztán sorra potyogtak ki alacsony eredménnyel, csak Sciver volt az, aki még tartotta a lelket az angol szurkolókban: ő 57-neskivel zárta a játékrészt, Anglia pedig 141-gyel.

Ez az eredmény egyben azt is jelentette, hogy Dél-Afrika most már biztosan továbbjutott! Azaz: innentől kezdve ez a találkozó egy virtuális negyeddöntővé vált. Még esetleg az nem volt mindegy, hogy ha sikerül a Karib-térség kergetése, akkor milyen gyorsan, mert ettől függött volna, hogy hányadik helyen végeznek, és el tudják-e kerülni Ausztráliát az elődöntőben. Ehhez az kellett volna, hogy 19 játszma alatt végezzenek 142-vel, vagy esetleg ha végén pár ponttal többjük lenne, akkor pár dobással több mozgásterük is marad.

Knight a második félidőre sem jött ki, helyét a mezőnyben Dunkley vette át. A nyitó ütősök pedig Hayley Matthews és Qiana Joesph voltak, akik már az erőfölényben 67/0-ig száguldottak el. Ez alatt persze nagyon változatos események történtek: több igen szép, pontos ütést láttunk tőlük, de egész gyakran olyanokat is, amik csak szerencsével kerülték el a mezőnyjátékosokat, vagy ha éppenséggel nem kerülték el őket, akkor azok hibáztak az elkapási kísérlet során... Ez a rengeteg elejtett elkapás amúgy az egész világbajnokságra jellemző... És ugyanez folytatódott például a félidő feléig: akkor az állás már 89/0 volt, és közben újabb hibákat figyelhettünk az angol mezőnyben, még olyan is volt, amikor Bouchier a határnál úgy ért bele, hogy nem hogy elkapás nem lett belőle, hanem még ki is tessékelte a pályáról a labdát, ami így 6 pontot hozott a karibi konyhára. Ugyanő a 13. játszmában egy újabb elkapást is elhibázott – aztán végül ebből most nem lett baj, mert a következő dobásból megszületett a félidő első kapuja: a már 50 fölött járó Joseph esett ki. És még ugyanebben a játszmában Matthews is megszerezte a maga 50-esét – hogy aztán néhány dobás múlva ő is kiessen. Utána egy rövid időre úgy tűnt, megtorpan a karibi haladás, de Deandra Dottin a 16. játszmában egy négyessel és két hatossal visszasegítette őket a sínre, innentől pedig már nem volt kérdés, hogy mi lesz az eredmény: a Karib-térség végül 18 játszma alatt megnyerte a meccset.

Vagyis a karibiak nem csak simán továbbjutottak, de csoportelsők is lettek, így Új-Zéland vár rájuk a pénteki elődöntőben. A másik ágon Ausztrália és Dél-Afrika találkozik majd csütörtökön. Anglia 14 év után először nem jutott tovább egy női Húsz20-as vébé csoportjából!


Alapból nem látható kép
×