Teszt, második nap: most az angoloknak sem megy annyira az ütés

2024. október 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Ahogy tegnap már látható volt, ez a pálya jóval élénkebb és dobóbarátabb, mint a múltkori autópálya. A teszt második napján Pakisztán nagyjából 100 pontot adott hozzá a tegnapihoz, majd Anglia 239-et gyűjtött 6 kapu elvesztése árán.

Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az már az első napon látszott, hogy ez a teszt máshogyan fog zajlani, mint az előző. Bár még sok volt a kemény, sima rész a talajon, de összességében nehezebb volt a pontszerzés, könnyebb a dobók dolga – és a néhol már megjelent repedések egyre jobban fognak kedvezni a pörgetőknek az idő múlásával. Az időjárás ma jóval hűvösebb volt, mint tegnap, de így is olyan 26 fok körül járt a kezdés előtt, a levegő pedig elég ködös volt.

Tegnap Pakisztán 259/5-ig jutott, 90 játszma után Mohammad Rizván volt bent 37, valamint Szalmán Ága 5 ponttal. Bár az új labdával tegnap elég korán megpróbálkoztak a lassú dobók is, de ma reggel megint a sebeseké volt a főszerep. Először is Brydon Carse-é, aki már a 93. játszmában búcsúztatta Rizvánt – persze ehhez kellett a szép mozdulattal egy ugrásos elkapást bemutató kapus, Jamie Smith is. A 8. rendű Ámir Dzsamálnak láthatóan meggyűlt a baja az ütéseinek az időzítésével, de eleinte szerencsésen megúszta a rontásokat, sőt, volt, hogy 4-es is lett belőle. Ez a 99. játszmában történt, amelyben ráadásul Ága további segítségével 16 futás gyűlt össze. Viszont nem sokáig tartott az Ága-diadalmenet sem: a 101. játszmában egy labda nagyobbat pattant, mint várta, így csak a kapushoz tudta élezni a labdát. Pakisztán a 7. kapuját vesztette el, de már 300 fölött jártak. A sorvég viszont egész sokáig kitartott, főként Naumán Alí és Ámir Dzsamál, aki azonban egy idő után már nagyon fogta a csípőjét – ami azért adhatott különösen okot aggodalomra pakisztáni részről, mert ő volt most a csapat egyetlen specialista gyors dobója... Igen jól jött tehát neki az ebéd szünet, amikor pihenhetett egy kicsit – az állás ekkor egyébként 358/8 volt, és Alí 29, Dzsamál pedig 37 futásnál tartott.

A folytatásban az első labda, amit egyébként Carse dobott, máris szétroncsolta Dzsamál kapuját – de így legalább többet pihenhetett. Minél tovább tart ki az utolsó társulás, Alí és Záhid Mahmúd, annál többet. És valóban, látszott is, hogy most már nem a pontszerzés a célja az utolsó párnak, csak a védekezés... Nem is gyűjtöttek többet extrákkal együtt 8 pontnál, miközben 6 és fél játszmán át bent voltak. Így aztán 123.3 játszma alatt Pakisztán 366 futással fogyott el.

Amikor elkezdődött a második játékrész, a legfőbb hír az volt, hogy Dzsamál egészségesnek tűnt. Természetesen ő is kezdett, de mivel más gyors dobó nem volt, így a másik végről az új labdával is pörgető nyitott. De az hamar gyanússá vált, hogy lehet, hogy már megint rosszul döntöttek, akik eldöntötték, hogy így legyen. Zak Crawley és Ben Duckett is nagyon élt a pörgetők ellen, és az első igazi veszély (8. játszma), amikor majdnem kiesés történt, nem is egy dobásból jött, hanem egy kifutási lehetőség volt – csakhogy a mezőnyjátékos (maga a dobó, Szádzsid Hán) nagyon elbénázta: már az előtt, üres kézzel ledöntötte a kaput, hogy a hozzá hajított labdát megfogta volna! Végül a 10. játszma volt az, amiben a bíró először felmutatott – ám az LKE-ítéletet Crawley-ék megvideóztatták, és kiderült, hogy a labda mellément volna, az ütős így megmenekült. A játszma végére már 69/0 volt az állás, és már most felsejlett, hogy esetleg most is valami valódi mamutpontszám lesz a vége – de az is igaz, hogy némelyik dobásnál már igen nagy, veszélyes kitérülést lehetett látni. És pont egy ilyen kitérülésnek volt köszönhető, hogy a 13. játszmában, harmadszorra már nem úszta meg Crawley: Alí labdáját a kapushoz élezte, és bár a bíró nem látta, hogy beleért volna, a DFR során kiderült, hogy igen: 73/1. Innentől teáig már megfontoltabb angol játék következett, így 17 játszma után a szünet 88/1-gyel érkezett el. Duckett már túl járt az 50 ponton is.

A folytatásban Dzsamál még próbálkozott egy ideig, de a játék is rosszul ment neki (a gazdálkodása 6 fölé kúszott), majd a sérülése miatt a 23. játszma táján elhagyta a mezőnyt is, és innentől kezdve végig már csak a lassú dobók akcióztak egész nap. És ez volt az a játékmenet, amikor először igazolódott be, hogy tényleg, mégiscsak ők lehetnek itt a legjobb fegyver – a kritikusok talán, látva a következő játszmák eseményeit, elhallgattak. Először a 24. játszmában Szádzsid Hán labdája találta el Pope kapuját, aki védekezés helyett hajtani próbált, de melléütött, majd az újonnan bejövő Joe Root is az első labdából kis híján ki-LKE-ződött! A 27. játszma pedig szűz lett – ebben amúgy egy tesztmeccsen semmi érdekes nem lenne (Anglia is 18 szüzet dobott az első játékrészben), de Pakisztánnak ez volt ma az első ilyenje. A 29. játszma végén (ezt szintén Alí dobta) a labda még talán súrolta is Duckett kapuját, de a pálcák nem estek le, így az ütős pár labda múlva elérte pályafutása 2000. tesztfutását – méghozzá a világon a leggyorsabban (már azok közül, akikről van adat), ugyanis neki ehhez mindössze 2293 dobás kellett! A 39. játszmában viszont érdekes módon pályafutása eddigi leglassabb 100-asát teljesítette: 120 dobásból. Tesztben persze ez is nagyon jó eredmény! Angliának ugyanekkor 199 pontja volt már, majd a 42. játszma közepén 211-e... ám ekkor hirtelen 4 ütős esett ki gyors egymásutánban, mindössze 14 újabb futás begyűjtése alatt! Előbb Root félresikerült söprése eredményezte, hogy az ütőjéről a saját kapujára vágódott a labda, aztán a 114-nél tartó Duckettet kapta el az első katona, majd a múltkor 300 fölé jutó Harry Brook kapuja bomlott szét, amikor nem találta el a labdát, végül Ben Stokes lett Naumán Alí és a rövid belső mezőnyjátékos áldozata. A hátralevő időben Jamie Smith 12, míg Brydon Carse 2 pontot kapart össze, de már elég lassan: a fény is fogyott és a labdák is egyre jobban kitérültek. Kimutatták például, hogy a ma 4 kaput szerző Szádzsid Hán tea előtt 3,1 fokos pályamódosulást tudott kihozni átlagosan a labdáiból, tea után pedig már 4,3 fokosat!

Anglia tehát 239/6-tal zárta a napot, ami 127-es hátrányt jelent. Holnap reggel a meccs egyik legfontosabb szakasza következik!


Alapból nem látható kép
×