Pörgő labdáktól hullottak az ütősök a pakisztáni teszt 3. napján

2024. október 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Már a győzelemről álmodozhatnak a pakisztániak az Anglia elleni teszt harmadik napja után: először 75-ös előnyt építettek ki a második játékrészre, amit a harmadikban 221-gyel toldottak meg. Sőt, a negyedik is elkezdődött, ahol Anglia már két ütőst is elvesztett – ők is lassú labdákból estek ki, mint ahogy a mai 16-ból 13-an.

A lahori Bádsáhi-mecset (illusztráció)A lahori Bádsáhi-mecset (illusztráció)

A kép szerzője: Muhammadhasnainnaeem (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Pakisztán több mint 3 és fél éve nem nyert meg egyetlen hazai tesztmeccset sem, de most... most... két nap után úgy érződött, hogy talán itt lehet az esély! Egy órával a tegnapi zárás előtt még semmi ilyesmi nem érződött, hiszen akkor Anglia 211/2-nél járt, de az utolsó órában már igencsak kijött a kitérülés a lassú labdákból, aminek köszönhetően, elsősorban Szádzsid Hán jóvoltából, hirtelen négy angol kapu is elveszett. A vendégek hátránya még mindig 127 futás volt a nap végén, így ma reggel rendkívül fontos szakasza következett a meccsnek. Ha Anglia esetleg a 300-at sem érné el, komoly bajba kerülhetne!

Még az volt Anglia szerencséje, hogy a pályán egyelőre ott volt Jamie Smith, a kapus–ütős, aki után azonban már csak a sorvég következett. Pakisztáni részről Ámir Dzsamál, csapatuk egyetlen sebes dobója tegnap már fájlalta az oldalát, és egy idő után el is hagyta a mezőnyt – ma reggel viszont már lehetett látni, amint gyakorol. A meccset viszont nem ő, hanem természetesen a tegnap esti sikeres időszak két pörgetője, Szádzsid Hán és Naumán Alí kezdte. Tegnap a negyed 53. játszmája után ért véget a nap, ma pedig az 56. máris majdnem újabb kiesést hozott: Brydon Carse azonban a pakisztáni videózás ellenére is megúszta az LKE-t egy rontott söprés után. Nem úgy az elkapást az 58. játszmában: Hánnak ezzel meglett az ötös zsákmánya (amit egy, a kabaddí küzdősportból ismert módon ünnepelt meg). És elég gyorsan a hatos is: egy labdája hamarosan Matthew Potts lábai között repült át, rá a kapura. A 61. játszmában aztán Alí is jelezte, hogy ő is a pályán van: ellene Smith ütött egy jó nagyot a labdába, de nem elég nagyot ahhoz, hogy kimenjen, így el tudták kapni. A végén tehát Jack Leach és Shoaib Bashir, a Somerset klub két pörgetője nézett szembe többek között Szádzsid Hánnal – aki nem mellesleg szintén nemrég a Somerset pörgetője volt! Leach egyébként 25, Bashir pedig 9 futással bosszantotta a pakisztániakat, de hátrányukat így is csak 75-re tudták lecsökkenteni, mire 291-nél Bashir kiesett. Ezt a kaput is Hán szerezte, így 7-es zsákmánnyal végzett, és bár ez éppen most egy elkapás volt, de korábban 4 kidobása is volt neki: ilyen, hogy egy pakisztáni lassú dobó legalább 4 kidobással végezzen egy tesztjátékrészben, utoljára 1987-ben történt!

Na jó, Pakisztán tehát jó helyzetben volt, de mint kiderült: a pálya most már nehéz. Mennyit tudnak összeszedni ilyen körülmények között ebben a harmadik játékrészben? Természetesen az ütősök részéről óvatos játékkal indult a negyed, a dobók részéről pedig már az első játszmától, az új labdával is pörgetéssel! Ez pedig (igazából nem is csoda) már a 6. játszmában meghozta az eredményt: a kapus elkapott egy labdát, amibe gyanús volt, hogy Abdulláh Safík esetleg beleért. A bíró szerint ugyan nem, de a videóbíró és a technológia szerint igen, így máris 9/1-re változott az állás. A 9. játszmában megérkezett dobni maga Joe Root: ne feledjük, ő is pörget, ha arra van szükség. De a következő kaput nem ő szerezte, hanem megint Bashir (aki az elsőt is): most Sán Maszúd élezett bele a dobásába, és a második katona kapta el. De amikor már úgy tűnt, hogy Szaím Ajúb végre stabilizálja az ütőjátékot, az ebéd előtti legutolsó dobásból Bashir vele is végzett, megint egy élezés segítségével. A szünet így (15 játszma után) 43/3-nál telt, ami gyakorlatilag 118/3-nak felelt meg.

Az új ütősök Szaúd Sakíl és az első játékrész hőse, Kámrán Gulám voltak, viszont Anglia is új dobóval próbálkozott: először következtek ebben a negyedben sebes dobások. A pakisztániak ebben a szakaszban meglepően bátor játékkal hozakodtak elő, és már a 21. játszmában 150 fölé növelték az előnyüket – de ekkor, mutatva, hogy még mindig a pörgetőké a pálya, Leach LKE-be csapdázta a már 26-nál járó Gulámot. Most Sakíl és Mohammad Rizván viszont már változtatott a sebességen: egy kicsit visszalassultak, de így is a 29. játszmában már elérték a 100 futást a játékrészben. A 32. játszmában – naaagyon hosszú idő után újra – aztán egy gyors dobó (Brydon Carse) csapott le: Rizván a katona Roothoz ütötte a labdáját. A 36. játszma angol szempontból nagyon szerencsétlenül alakult: előbb Szalmán Ága beleérése repült egyenesen a kapus kesztyűi közé – majd onnan ki, két dobással később pedig Root ejtett el egy könnyűnek tűnő lehetőséget, megint katonaként. A tea így 40 játszma után 134/5-ös állással érkezett el, ami 209-es pakisztáni vezetést jelentett.

Az utolsó játékmenetben egy ideig újra felváltva próbálkoztak a lassú és a gyorsabb dobók, hátha kijön a labdából a visszagörbülés is. Elsőként azonban újra egy pörgető volt eredményes: Leach dobásából esett ki a már 31-nél járó Sakíl, majd nagyon hamar ugyanő búcsúztatta Ámir Dzsamált is, majd szintén alig telt el idő, amíg Bashir labdájából kiesett Naumán Alí is. Ekkor, 8 kapu elvesztése után 231 volt Pakisztán előnye, ami már most is biztató volt, de azért jó lett volna még tovább növelni egy kicsit. Ez pedig Ágának és Szádzsid Hánnak kiválóan sikerült: volt egy 15 futást hozó játszmájuk is, de azon kívül is szépen haladtak, és az előnyt 296-ra tudták növelni. Igaz, közben volt egy eset, amikor gyanús volt, hogy kapuselkapás történt, de azokban a percekben éppen nem működött a videóbíró, így nem tudták visszanézni... De ez már a végefelé történt, szóval nem sok múlt rajta – hiszen ezek után már pillanatokon belül két biztosan érvényes kiesés is történt, és Pakisztán utolsó ütőse is elfogyott, anélkül, hogy az imént említett 296-os előnyt tovább bővítették volna. Ha sikerülne a kergetés, ez lenne a valaha volt második legnagyobb cél, amit Pakisztánban rendezett teszten a negyedik játékrészben elért valaki!

Mindent elmond a körülményekről, hogy az utolsó játékrészben a dobást Szádzsid Hán és Naumán Alí kezdte. Sokan érezték, hogy a kulcsmozzanat Ben Duckett kiejtése lenne: tőle függ talán a legtöbb dolog ebben a játékrészben. És erre a játékrész harmadik dobásából Duckett kiesett! Az új labda egy kicsit nagyobbat pattant, így a söpréséből felső él lett, amit a kapus elkapott. A 4. játszmában pedig a másik nyitó, Zak Crawley hibázott el egy ütést (ő egy hajtást), és mivel kilépett közben a vonala elé, Rizván le tudta verni a kaput. Innentől kezdve a rövid hátralevő időben Joe Root 12, Ollie Pope pedig 21 futásig jutott el, ami még reménykeltő lehet az angoloknak, de a nap egészét tekintve sokkal inkább a hazaiak örülhetnek. Holnap 261 futás vagy 8 kapu kell egyik vagy másik válogatott sikeréhez.


Alapból nem látható kép
×