Itt van Srí Lanka első férfi NH20-as sorozatgyőzelme a karibiak ellen

2024. október 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Meglepő lehet, de Srí Lanka még sosem nyert NH20-as sorozatot a Karib-térség ellen – egészen eddig, hiszen a Dambullában rendezett hárommeccses sorozat első mérkőzésének elvesztése után 2–1-re fordítottak.

A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: Bernard Gagnon (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Sok közös vonás fedezhető fel mostanában a Srí Lanka-i és a karibi krikettben. Mindkét együttes korábban (sokkal) szebb napokat is látott, de például az idei világbajnokság nem sikerült túl fényesen számukra: Srí Lanka már a csoportjából sem jutott tovább, a Karib-térség pedig a Szupernyolcasban maradt le az elődöntőről, a 2023-as ENN-vébé pedig még rosszabb volt számukra: ott kezdve, hogy a karibiak ki sem jutottak, Srí Lanka pedig 9. lett a 10-ből. De az utóbbi pár hónapban mindketten mutattak biztató jeleket – és mindkét válogatottnak viszonylag új, ráadásul viszonylag tapasztalatlan edzője van: Szanat Dzsajaszúrija és Daren Sammy. Így aztán érdekes, kiegyenlített küzdelem volt várható ezen a sorozaton.

Az első mérkőzés inkább a vendégek összeállításában hozott egy-két meglepetést, például azt, hogy Evin Lewis két év után tért vissza újra a válogatottba. De az már nem volt olyan meglepő, hogy a nemrég befejeződött CPL-ben jól szereplő Shamar Springer is behívót kapott: ő így ma debütált a nemzetközi színtéren. Srí Lankánál viszont, ahogy mindenki várta, bekerült a csapatba az élete legjobb formájában levő Kamindu Mendisz, méghozzá a 4. rendbe. És nem is kellett túl sokat várni, hogy sorra kerüljön, mert a legmagasabb rend annyira nem volt a helyzet magaslatán – Mendisz viszont, az 5. rendű Csarit Aszalankával együtt nagyot alkotott ma: mindketten 50 fölé jutottak, igaz, Mendisz sebessége (130 alatti arány) azért hagyott egy kis kívánnivalót maga után. Más kiemelkedő teljesítmény nem volt Srí Lankánál, de így is azért egy versenyképes 179-et össze tudtak hozni. Érdemes megemlíteni, hogy az újonc Springer megszerezte első kapuját is, méghozzá éppen Kamindu Mendisz ellen! A kergetést Brandon King és a visszatérő Lewis kezdte, méghozzá roppant jól: már az erőfölény végére 74/0-nál tartottak, végül a 10. játszmában 107 futás után bomlott föl a társulás. Ők is mindketten 50-est szereztek, és a többiek náluk is csak kiegészítő szerepet játszottak, de ez bőven elég volt ahhoz, hogy 5 megmaradó dobással sikerrel beérjenek a célba.

A második meccs meghozta a visszavágást, és nem is akármilyen arányban. Érdekes módon egyébként ez volt Dunit Vellálagé pályafutásának első NH20-a – ki gondolta volna, hiszen máshol már olyan sokszor találkoztunk az ő nevével. De az első félidő, amikor Srí Lanka ütött, még nem róla szólt, inkább Petum Nisszankáról és Kuszal Mendiszről, akik a félidő feléig bent voltak együtt, 77 pontot gyűjtve, miközben Nisszankának volt egy olyan játszmája is, amikor mind a hat dobásból 4-es született (igaz, az egyik csak 4 TÉM extra volt). A játékrész második felére enyhe gyorsítás következett, így az eredmény 162/5 lett. A kergetés hőse pedig egyértelműen az újonc Vellálagé lett: a 4 legmagasabb rendű ütősből 3-at ő ejtett ki, ráadásul az egész félidő során 2,25-tel gazdálkodott! De nem sokkal maradt el tőle Csarit Aszalanka és Mahís Tíksana teljesítménye sem – vagyis az egész Srí Lanka-i dobójáték kiváló volt ma. A karibi ütősök közül a legeredményesebb a 7. rendű Rovman Powell volt, aki 20 futást szerzett, de a csapat összesítve még a 100-at sem érte el.

A harmadik, mai találkozó ugyanazon a pályán, de egy friss sávon zajlott. A vendégek az ütést választották, az pedig olyan jó közepesen ment nekik. Volt kacsájuk is az elején (Evin Lewis), de volt olyan játszmájuk is a végefelé, amikor Gudakesh Motie egy 4–6–6–6–2-vel kápráztatta el a nézőket. Ezzel egyébként (dobó létére) Motie lett a csapat második legeredményesebb mai ütőse, csupán 5 futással lemaradva Powell mögött, míg Srí Lankánál szintén nem volt kiemelkedő dobó, szinte mindenki szerzett 1–2 kaput, aki próbálkozott, de többet senki. A 163-as cél kergetésének Petum Nisszanka és Kuszal Mendisz vágott neki, akik már 5 játszma alatt 60 futást hoztak össze, de Nisszanka kiesése után egy még ennél is eredményesebb társulás állt össze, amelyet Mendisz és Kuszal Perérá alkotott. Ők egyénileg is bőven 50 fölé jutottak, társulásban pedig 106-ig – és csak azért nem tovább, mert 18 játszma után megnyerték a meccset.

Ezzel tehát megszületett Srí Lanka első sorozatgyőzelme a Karib-térség ellen – ami azért furcsa, hogy még csak az első, mert eddig a múltban egyáltalán nem volt fölényben a karibi alakulat kettejük párharcában. Összesítésben ezek után az örökmérleg úgy áll, hogy 18 mérkőzésből 10-et nyert Srí Lanka és 8-at a Karib-térség.


Alapból nem látható kép
×