Női vébé: döntőbe sem jutott a sokszoros címvédő!

2024. október 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Folytatódnak a meglepő eredmények a női világbajnokságon, de valószínűleg mind közül ez a mai volt eddig a legmeglepőbb. Nem mintha Dél-Afrika annyira gyenge lett volna, hogy ne tudtuk volna elképzelni, hogy bárkit meg tudnak verni – de azért amikor Ausztráliát verik, arra azért mindenki felkapja a fejét.

Gqeberha belvárosa a városházával (illusztráció)Gqeberha belvárosa a városházával (illusztráció)

A kép szerzője: Leo za1 (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Ausztrália, a hatszoros NH20-as női világbajnok, az elmúlt hét világbajnokság döntőse nézett szembe azzal a Dél-Afrikával, akik hosszú-hosszú várakozás után tavaly végre bejutottak egy vébédöntőbe. Vagyis: egy régóta csúcsformában levő együttes egy olyan ellen játszott, akik az elmúlt időkben kerültek igazán a nemzetközi krikett legelitebb szintjére. A tavalyi, egymás ellen vívott döntőt viszonylag simán nyerték az ausztrálok: vajon összejön a visszavágás?

Mindent összeszámolva Ausztrália már 15 mérkőzést nyert sorozatban a női Húsz20-as vébéken, mire elérkezett a mai naphoz. Dél-Afrika 10 próbálkozásból még csak egyszer győzte le őket eddig, de az nem vébémeccs volt – sőt, tegyük hozzá, hogy vb-n az afrikaiak még soha semmilyen formátumban nem tudtak felülkerekedni az ausztrálokon. Mindezek az előzmények mára is Ausztrália győzelmét jósolták.

Talán egyetlen dolog volt, ami ellenük szólt: az, hogy kapitányuk és kulcsjátékosuk, Alyssa Healy lábsérülése nem jött rendbe mára sem. Emiatt ugyanazzal a csapattal léptek ma pályára, mint legutóbb, amikor ő már nem játszott – és ugyancsak nem változtatott Dél-Afrika sem. Az ausztrál kapitány így Tahlia McGrath volt, aki a pénzfeldobáskor a tévéseknek (talán viccelődve? – nem tudjuk) elmondta, hogy kicsit ideges volt, amikor föl kellett dobni az érmét, mert ő a BBL-ben, ahol kapitány, az ütőfeldobáshoz volt hozzászokva. (Aki nem tudná: a Big Bash League-ben egy krikettütőt dobnak föl pénzérme helyett ilyenkor!)

Amúgy Dél-Afrika a dobást választotta. Az első játszmában Marizanne Kapp még veszélytelen volt, de a másodikban Ayabonga Khaka az első labdájából lecsapott: Grace Harrist kapták el ekkor. És épp hogy csak megérkezett az első határesemény a harmadik játszmában, megjött utána a második kapuvesztés is: bár a bíró nem érzékelte, hogy Georgia Wareham beleért volna a labdába, amit a kapus elkapott, de a technológia kimutatta, hogy de bizony beleért, így az ausztrálok gyorsan meginogtak egy kicsit. És mivel a következő két játszmában sem tudtak ütni egy határt sem, az erőfölényt végül csak 35/2-vel zárták, ami ezen a tornán az eddigi legrosszabb erőfölényük lett! Az ekkor bent levő társulás, Beth Mooney és McGrath kapitány tartós tudott ugyan maradni, de tartósan lassú is volt, így 12 játszma elteltével még mindig csak 68/2-nél tartottak. A 100-as arány alatt ütő T-Mac kiesése talán még jól is jött a csapatnak, ha szabad ilyet mondani – de miért ne szabadna, ha a számok ezt mutatják? Az utána következő Ellyse Perry már jobban be tudott gyorsítani a végére, és Mooney kiesése után Phoebe Litchfield is beütött három négyest 9 labdából. Az összpontszám viszont így is elég közepesre, vagy inkább alacsonyra sikeredett: 134 lett ugyanis. Az egyetlen, aminek egy kicsit örülhettek az ausztrálok, az egy rekord lett: időközben Mooney megszerezte 3000. NH20-as futását, méghozzá a játékrészek számát tekintve a világon a leggyorsabban: neki ehhez éppen 100 játékrész kellett, míg az eddigi rekord 103 volt.

A második félidő elején Dél-Afrikának is nehezen indult be a határok szerzése, de mégis könnyebben, mint ahogy az elsőben láttuk. Amikor Tazmin Brits az 5. játszma elején Annabel Sutherland kidobásából kiesett, már rendelkezett egy 4-essel és egy 6-ossal is, az erőfölény végére pedig mind nyitó társa, Laura Wolvaardt, mind a 3. rendű Anneke Bosch neve mellett szerepelt két-két négyes. A csapat neve mellett meg 43/1, ami a félidő felére már 74/1-re duzzadt: már most érett a meglepetés! A világklasszis ausztrál dobók valahogyan ma nem bírtak ezzel a társulással a folytatásban sem: a 13. játszmában Bosch már az 50-et is túllépte, és Wolvaardt is 40 fölött járt, amikor a 15. játszma végén (ismét Sutherland dobásából) kiesett. De ez a kapu már túl későn jött az ausztráloknak: ekkor már csak 14 pont kellett a vébébúcsújukhoz 30 dobásból, ami, mondanunk sem kell, könnyedén meglett. Bosch 74-neskivel zárta a meccset, nem csoda, hogy meg is választották a mérkőzés legjobbjának. És az sem csoda, hogy sok dél-afrikai játékos szemében örömkönnyek csillogtak egy ilyen nagy eredmény után!

Holnap Új-Zéland és a Karib-térség mérkőzik meg a második elődöntőben, így kiderül, ki vár a vasárnapi döntőben az afrikaiakra.


Alapból nem látható kép
×