A negyedik napon hamar beteljesedett Anglia sorsa

2024. október 18. – Szerző: Krikettgalaxis

Ahogy várható volt, a negyedik napon lezárult a multáni teszt: a pakisztáni pörgetők alig több mint 20 játszma alatt kivégezték a maradék 8 angol ütőst. Ezzel megszakadt Pakisztán hosszú hazai nyeretlenségi sorozata, és a világbajnokság tabelláján is elléptek az utolsó helyről.

Pakisztáni zászló (illusztráció)Pakisztáni zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mondhatjuk azt, hogy az első három napban minden eldőlt, és már csak idő kérdése volt, hogy véglegesedjen is, amit már mindenki sejtett? Hiszen mindenki láthatta, aki követte a teszt folyását, hogy a sáv mostanra már teljesen lepusztult állapotba került, a pörgetők pedig úgy trükköztek rajta, ahogy csak kedvük tartotta. Anglia hátránya még 260 futás volt az utolsó játékrészben, és már csak 8 kapujuk maradt meg.

Azt a bizonyos két elvesztett kaput tegnap Szádzsid Hán és Naumán Alí szerezte, akik a játékrész kezdetétől fogva felváltva dobtak, más társukat szóhoz jutni sem engedve – és ma is ugyanők folytatták. Az ütősök közül pedig Ollie Pope és Joe Root. Hán pedig mindjárt a mai második labdájából kiejtette Pope-ot, ráadásul az elkapást is ő végezte el, miután Pope-nak nem sikerült leszorítani a földre a labdát. Hán ezzel a mérkőzésen összességében már 9-es zsákmánynál tartott, és még 7 lehetőség volt rá, hogy meglegyen a 10-es! Ám, mint mindjárt látni fogjuk, Alí nem kicsit elrontotta csapattársa örömét – legalábbis ami az egyéni mérföldkövet illeti. Áhh, úgy döntöttünk, nem is írjuk le részletesen, melyik angol ütős mikor és hogyan esett ki: az eredménylapon a számok úgyis láthatók, és más pedig nem is igazán történt. A lényeg, hogy a hátralevő 7 ütőst kivétel nélkül Alí ejtette ki, akinek így ebben a játékrészben meglett a 8-as zsákmány – természetesen ez lett pályafutása legjobb dobóteljesítménye teszt formátumban, de még első osztályban is, pedig olyan meccset több mint 100-at játszott már. Anglia (főleg Brydon Carse) bátran próbálkozott néhány nagyobb ütéssel (Carse-nak sikerült is 3 hatos), mintha már úgyis mindegynek éreznék a dolgokat – máskor viszont nagyon is kapaszkodni látszottak minden szalmaszálba, olyan esetekre is több videóbírózást kértek ki, amik elég egyértelműen ellenük szóltak. Végül a 34. játszmában esett ki az utolsó emberük, 144-nél, ami összesítésben 152 futásos hazai győzelmet eredményezett.

Érdekesség, hogy így tehát Pakisztán mind a 20 kapuját Hán és Alí szerezte: ilyen, hogy két dobó osztozzon egy csapat 20 kapuján, utoljára 1972-ben történt! Nehéz választás volt, hogy ki legyen a mérkőzés legjobbja: Hán ugyan csak 9 kaput szerzett, Alí pedig 11-et, de Hán még valamivel korábban gyűjtötte a többségét, amikor még nem volt annyira leromolva pálya. És ott volt még Kámrán Gulám, aki ilyen körülmények között is 118+26 futást ütött... Végül Hánra esett a választás.

Pakisztán így tehát 2021 eleje után először tudott megnyerni egy tesztet hazai pályán, ráadásul eléggé felforgatott csapattal: nagyon izgalmas lesz a harmadik teszt, amit egyébként majd Ravalpindiben rendeznek.


Alapból nem látható kép
×