Új-Zéland 1988 óta először nyert tesztet Indiában

2024. október 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Utoljára 36 évvel ezelőtt sikerült Új-Zélandnak megnyernie egy tesztmeccset India ellen idegenben, és most, a most zajló meccs négy napja után újra itt volt az esély. Bár ez az utolsó nap egy új-zélandi ütős kiesésével kezdődött, utána egyre magabiztosabb ütőjátékkal a déli félgömbiek beértek a célba.

Az új-zélandi Auckland látképe (illusztráció)Az új-zélandi Auckland látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Volt már olyan a világtörténelemben, hogy egy csapat 45 futást szerzett egy teszt első játékrészében, mégis megnyerte a végén – igaz, ez nem manapság, hanem 1887-ben történt... Most egy igen halvány, pislákoló remény volt rá India számára, hogy ők is megcsinálhassanak valami hasonlót, de ehhez Új-Zélandtól valami olyasmi összeomlásra lett volna szükség a mai napon, mint amit Indiától kétszer is láttunk ezen a mérkőzésen. Na meg persze arra, hogy egyáltalán legyen ma játék – merthogy reggel még az sem volt nyilvánvaló, hogy lesz, mert megint esett az eső. De valljuk be: India talán inkább azt remélhette titokban, hogy a rossz idő kitart, hiszen azért nem sok gyakorlati esély lett volna arra, hogy Új-Zélandot 105 vagy kevesebb futással lekaszálják.

A kezdést 9:15-re tervezték, és addigra pont elállt az eső, de a pálya még túl vizes volt, így halasztani kellett, de csak egy órát. Tegnap ebből a negyedik játékrészből 4 dobás telt el, tehát még egy játszmán sem voltunk túl – és egy futáson sem. Most, amikor elkezdődött a játék, továbbra is Dzsaszprít Bumráh dobott Tom Lathamnek: egy nullás és... egy kapu! Méghozzá egy LKE. Na, a szükséges kezdés megvolt az indiai csodához, de a folytatás kicsit más volt. Érezhető volt a feszültség, a közönség is nagyon együtt élt a játékkal, és minden egyes kis mozdulatra élénken reagált. A varratos elmozdulás továbbra is nagyon megnehezítette a pontszerzést, ki kellett érdemelni minden egyes futást, de újabb kapuk nem estek, Új-Zélandnak pedig annál jobb volt, minél több idő elmegy kapuvesztés nélkül: hiszen közben a Nap már szárította a talajt, a labda kiemelkedő varrata pedig kopott... És a 8. játszma végén megérkezett az első négyes, innentől kezdve pedig nem volt megállás. Bár melléütések továbbra is előfordultak, de jelentősen begyorsult a pontszerzés, 12.2 után már 35-ön állt a csapat, és attól sem igazán torpantak meg, hogy ezek után Conway is kiesett. Bumráh dobásából ugyan a bíró nem adta meg az LKE-t, de a videózás során kiderült, hogy meg kell – így viszont jöhetett ütni Will Young mellé Rachin Ravindra, aki ezen a mérkőzésen túl volt már egy 134-en. Ő pedig most is egy négyessel kezdett, sőt, az első 3 dobásból kettővel is. De nem sokkal maradt le tőle Young sem, sőt, abban ő volt a jobb, hogy a 19. játszmában ő ütötte meg kettejük közül a játékrész egyetlen hatosát. Ekkor már teljesen reménytelenné vált a hazaiak helyzete, a nézősereg is szinte síri csendben figyelte az elkerülhetetlen vereséget. Már aki ott maradt, mert sokan elindultak haza már a legvége előtt... Végül a küzdelem a 28. játszmáig tartott ki: ekkor Young egy 4-essel 48-ra jött föl, és Új-Zéland beért a célba.

Ezzel tehát a vendégek 1988 óta először tudtak megnyerni egy tesztet Indiában – ezzel a sikerrel pedig életben tartották halvány reményeiket a jövő évi tesztvébédöntőbe való bejutásra. A tabellán meg is előzték most Dél-Afrikát és Angliát, de azért a továbbra is éllovas India, valamint a második Ausztrália még messze van nekik.


Alapból nem látható kép
×