Nem jött be a kétszintű rendszer a bangladesi NCL-ben

2023. szeptember 22. – Szerző: Krikettgalaxis

Bangladesben néhány évre kipróbálták, milyen lenne, ha a hazai első osztályú bajnokság, az NCL csapatait két osztályba sorolnák, és évről évre egy-egy csapat kiesne az elsőből, egy pedig feljutna a másodikból. Úgy néz ki, az ötlet nem jött be, mert most visszaállnának a régi rendre.

Bangladesi zászlócskák (illusztráció)Bangladesi zászlócskák (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A bangladesi NLC (National Cricket League, azaz Nemzeti Krikettliga) 2000 óta létező első osztályú bajnokság (vagyis már volt egy idény 1999-től, ami nem számított első osztályúnak): a szezonok többségében az ország 7 közigazgatási területének és külön a fővárosnak, Dakkának (és térségének) a csapatai vesznek részt. A Majmanszinhi terület nem rendelkezik önálló csapattal, mivel ez a közigazgatási egység csak 2015-ben jött létre, a krikettklubok pedig jóval korábban.

A 2015–2016-os idény előtt egy nagy csoportkör volt, ahol mindenki mindenkivel egyszer találkozott, de akkortól kezdve a 8 csapatot két csoportra osztották: az első négy volt a négy jobb, a második pedig a négy gyengébb – és minden évben volt egy kieső és egy feljutó. Ettől a változtatáskor akkor élesebb versenyt vártak, ami részben teljesült is, de más problémák viszont megjelentek. A legfontosabb az volt, hogy hiába lett gyengébbnek besorolva négy együttes, attól még számos olyan játékos játszott bennük, akik az ország legjobbjai közé tartoztak, emiatt pedig a legjobb ütősök és legjobb dobók közül sokan egyáltalán nem is találkoztak egymással az egész szezon során, mert különböző csoportban játszottak – márpedig a válogatott szempontjából hasznos lett volna, ha találkoznak.

Most úgy tűnik, a problémák nagyobb mértékűek voltak, mint a haszon, ezért a Bangladesi Krikett-tanács (BCB) technikai bizottsága már be is adott egy javaslatot a tanács számára, amely szerint a most október 10-én kezdődő idény ismét a régi rendszer szerint zajlana: a 8 együttes közül mindenki mindenkivel egyszer játszana otthon és egyszer idegenben. A hírek szerint a tanács várhatóan elfogadja majd a javaslatot.

Ha ez megvalósul, akkor viszont újra el kell osztani a játékosokat a csapatok között. Minden együttes 7 játékosát jelölheti ki megtartásra, a többiek pedig egy közös börze során kerülhetnek új helyre, esetleg maradhatnak ott, ahol eddig is voltak. Bár az első osztályú krikettben mélyen gyökerező hagyomány, hogy az ilyen bajnokságokban szereplő csapatok főként valóban helyi játékosokat alkalmaznak, manapság (sajnos) ez a szokás is fellazult, és ha valóban játékosbörzére kerül sor, akkor itt is ez lesz a helyzet. A BCB egyik fő válogatóembere, Minhádzsul Ábedín azonban nem aggódik amiatt, hogy lesznek játékosok, akik esetleg nem szívesen képviselnek másik területet a sajátjuk ellenében: szerinte ha észlelik, hogy az új rendszer a javukat szolgálja, tetszeni fog nekik így is, másrészt pedig jobb teljesítményre ösztökéli őket, hiszen ha jobban játszanak, nagyobb eséllyel választják ki őket megtartandó játékosnak.


Alapból nem látható kép
×