Későn, de felébredt a Lahore Qalandars

2024. március 6. – Szerző: Krikettgalaxis

Megszerezte idénybeli első győzelmét a tavalyi bajnok Lahore Qalandars, miután főként kiváló dobójátékának köszönhetően egy közepes célt is meg tudott védeni az Islamabad United ellen. De ez a győzelem már későn jött nekik: a rájátszásról már mindenképpen lemaradnak, a United sorsa viszont így nagyon kétséges lett...

A lahori Bádsáhi-mecset (illusztráció)A lahori Bádsáhi-mecset (illusztráció)

A kép szerzője: Muhammadhasnainnaeem (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A ma délutáni meccsen már matematikailag is eldőlt, amit eddig is mindenki tudott: idén nem lesz címvédés a PSL-ben, ugyanis a Qalandars nem juthat be a rájátszásba. Nekik ezért már csak a szép búcsú lehetett a tét: utolsó három mérkőzésükből még nyilván meg kellett próbálniuk legalább 6 pontot megszerezni, hogy ne nézzen már ki olyan borzasztóan az a tabella... Az a tabella, amely az Iszlámábád számára sem volt valami gyönyörűséges, főként a Karacsi ma délutáni győzelme után: hiszen üldözőik már csak egy ponttal vannak mögöttük, így az IU tudta: ha ma esetleg kikapnának, elég nehéz helyzetbe kerülnének, ugyanis akkor a Karacsi eggyel kevesebb meccsel a háta mögött lesz egypontos hátrányban.

A United pont ugyanazt a 11-et küldte ma is pályára, amellyel tegnapelőtt legyőzték a Zalmit, a kalandarok ellenben négyet is cseréltek a legutóbbi (már több mint egy hete játszott!) meccsükhöz képest. Náluk kimaradt Kámrán Gulám, George Linde, Carlos Brathwaite és Szalmán Faijáz, bekerült viszont Shai Hope, Ahszán Hafíz, David Wiese és a PSL-újonc balkezes sebes dobó, Taijab Abbász.

Az Iszlámábád a dobást választotta, és Naszím Sáhnak köszönhetően szinte a lehető legjobban kezdtek: majdnem végigdobott egy szüzet kapuval – de ebből csak a szűz teljesült, a kapu nem, mert a bíró által megadott elkapást (ahol Száhibzádá Farhán lett volna az áldozat) a videózás után visszavonták. A második játszma viszont egy ritkán látható 5-össel kezdődött, miután Rumman Raísz, a dobó, visszaszerezte a labdát, de túldobta a kapun, és az kiment a túlsó határon. A 2.4-ben már az első olyan határ is megszületett, ami egy ütős érdeme: ezt Fáhar Zamán hozta össze, de utána újabb határ elérkezése nélkül előbb Farhán, majd ő is kiesett. Zamán elkapásánál egyébként Colin Munro dicsérendő leginkább: a mélységi hátsó keresztláb táján a labda éppen kiment volna a pálya szélén egy hatosért, de ő elkapta – viszont a lendülettől ki kellett lépnie a pályán kívülre. Ezért még mielőtt kilépett volna, feldobta a labdát a levegőbe, és miután visszalépett, újra elkapta: így érvényes lett – így lett érvényes a kiesés! A következő játszmában a ma utolsó idei PSL-meccsét játszó Rassie van der Dussen egy hatost is bemutatott, de még ezzel együttt is csak 26/2 lett az erőfölény eredménye a Lahor számára: ez gyenge! Aztán miután a következő játszmában Shai Hope is kiesett, Sahín Afrídí kapitány megelégelte a dolgokat, és a tettek mezejére lépett: a tettek mezeje pedig egybeesett a játéktérrel – ezzel azt akartuk mondani, hogy ő jött be ütni az 5. rendben. A kockázatos lépés pedig elég jól bejött, mert 14 dobásból 4 hatost is ütve 30 pontig robogott, és csak utána búcsúzott: ezzel szép kis lökést adott a csapatnak, amit aztán Van der Dussen tovább is vitt: ő a 17. játszmában egyéni 50-est ért el (a csapat ekkor 124/6-on állt), végül 64-gyel esett ki. A végén David Wiese gyors 24-e még 162-ig vitte a csapatot, ami olyan kis közepes eredmény, de a gyenge kezdés után kifejezetten dicséretes.

De ha már a rossz erőfölényt említettük: a Unitednak a második félidőben ezt is sikerült alulmúlnia. Na nem a pontok számában, mert az első két dobásból elért két Munro-négyesnek köszönhetően a 6 játszma alatt 36 pontot is be tudtak zsebelni, de az elvesztett kapuk miatt egyértelműen nekik sikerült gyengébben az erőfölény. Ugyanis Sahín Afrídí már az első játszmában (ahogy szokta!) kaput szerzett: ezúttal Alex Halesét, majd a 2. és az 5. játszmában újabb egy-egy, a hatodikban pedig még két ütős búcsúzott: az eredményük így 6 játszma után 36/5 lett! A negyedik kapu ráadásul a saját ügyetlenkedésük következménye lett: egy második futás során Munro egy időre valamiért megtorpant, és a végén pont emiatt nem volt ideje beérni a vonal mögé, mire a mezőnyből visszajött a labda. Az összeomlás aztán az erőfölény után sem állt meg: a 7. játszmában Dzsahándád Hán kapta el a saját maga által dobott, majd Jordan Cox által magasra felütött labdát – 38/6! Innen pedig már nem volt visszaút a vörösök számára: hiába jött Ázam Hán 29 pontja, hiába Fahím Ásraf 41-e és hiába Naszím Sáh 27-e, csak 145-ig tudtak feljönni összesítésben, mire a 19. játszmában az utolsó ütősük is kiesett.

Az IU így 8 meccsből 7 ponttal a negyedik, míg a Karacsi 7 meccsből 6 ponttal áll mögöttük. A fővárosiak szerencséje, hogy az egyik hátralevő mérkőzésük éppen a Karacsi ellen lesz, tehát még nem mondhatjuk, hogy mások kezében lenne a sorsuk: de ha azt elvesztik, lehet, hogy végük. A Lahor számára már minden tét nélküli, ők legjobb esetben is csak ötödikek lehetnek a végén, de még attól is messze vannak.


Alapból nem látható kép
×