Most már a Kalkutta is elvesztette a veretlenségét

2024. április 8. – Szerző: Krikettgalaxis

A pillanatnyi formák alapján kicsit váratlan eredmény született ma az IPL-ben: a két vereség után érkező Chennai Super Kings igen könnyedén verte az eddig 100%-os Kolkata Knight Riderst, így besűrűsödött az élmezőny a tabellán.

Csennai talán legismertebb épülete, a központi pályaudvar (illusztráció)Csennai talán legismertebb épülete, a központi pályaudvar (illusztráció)

A kép szerzője: MrPanyGoff (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Két, hatalmas szurkolótáborral rendelkező együttes csatáját hozta a ma este. Mindketten jól indultak, két győzelemmel, csakhogy utána szétvált a történetük: a CSK két vereségbe futott bele, míg a lilák folytatták a győzelmi sorozatukat, és hibátlan mérleggel érkeztek meg a mai nap elé.

Régen ez a csennai pálya arról volt híres, hogy a lassú dobók éltek rajta igazán, de pár éve újjáépítették a sávokat, és azóta ez már kevésbé jellemző. Az idei szezonban például eddig a Super Kings 13 kapujából az összeset sebes dobók szerezték. De azért a vendég lilák csak betettek két pörgetőt a kezdőjükbe: abba a kezdőbe, ami nem hozott változást a legutóbbi összeállításukhoz képest. Ám a Csennai többet is módosított utolsó meccséhez képest: egyrészt visszaérkezett Bangladesből a sikeres dobó, Musztáfidzsur Rahmán, és szintén újra játszott Sárdul Thákur és Szamír Rizví, miközben Dípak Csáhar egy kisebb sérülés miatt kimaradt.

A hazai kapitány, Riturádzs Gájkvár a dobást választotta, így a kalkuttaiak félelmetes nyitó párja érkezett meg először a pályára: az a Phil Salt és Sunil Narine, akik idén eddig 137 labdából 236 futást szereztek, és akiknek köszönhetően a KKR volt az összes közül a legjobb csapat az erőfölények idején. Most azonban Salt a legeslegelső dobásból kiesett: Tusár Despánde kissé széles és amúgy hajtáshoz nem pont alkalmas hosszúságú labdájába megpróbált belehajtani, de ez nem sikerült, és a labda pont a csúcshoz szállt, ahol Ravindra Dzsadedzsá elkapta: neki ez volt a 99. elkapása az IPL-ben. Így aztán a fiatal tehetség, Angkris Raghuvansí a tervezettnél korábban sorra került... de becsületére legyen mondva, nem ijedt meg, sőt, ő előbb ütött határt, mint Narine. Aztán a két ütős megtette azt, amit Salttól és Narine-tól vártak a szurkolóik: egy viszonylag erős erőfölényt, amelynek során a rossz kezdés ellenére is 56 pontot tudtak összehozni – ez lett eddig a CSK eddigi legpazarlóbb hazai erőfölénye idén. Utána viszont a következő dobásból Raghuvansí búcsúzott: elrontott egy fordított söprést, így Dzsadedzsá dobásából LKE lett: ez volt az idei IPL első kapuja, amit ezen a pályán pörgető dobó szerzett. És nem kellett sokat várni a másodikra sem, ugyanis Dzsadedzsá néhány dobással később Narine-t is kiejtette, sőt, a 9. játszmában Venkates Ajjarral is végzett! Így 56/1-ről a félidő felére csak 70/4-re tudtak följönni a lilák, akik aztán később sem tudtak igazán rákapcsolni. Bár a 11.4-ben még Ramandíp Szinh ütött egy hatost, de egyrészt a következő dobásból ő is kiesett, másrészt utána a következő határra a 16. játszma végéig kellett várni, és utána is már csak 3 négyes volt az egész félidő végéig. Még a máskor parádézó Andre Russell is csak 10 dobásból 10 pontig jutott, ez pedig mindent elmond a KKR félidejéről... Na jó, azt pontosan nem mondja el, hogy mennyivel végeztek, ezért azt leírjuk külön: 137-tel. Amit még érdemes megemlíteni, hogy az utolsó játszmában Dzsadedzsá újabb elkapást hajtott végre, így meglett neki a 100-adik.

A Knight Riders már az első félidőben becserélt egy balkezes pörgető dobót, Anukúl Rajt – talán mert látták az ugyanilyen stílusú Dzsadedzsá hatékonyságát? Mindenesetre nem biztos, hogy teljesen bölcs döntés volt részükről, hiszen elég sok harmat telepedett meg a füvön a kergetésre, ami jelentősen nehezítette a lassú dobók dolgát. Nem is vele próbálkoztak kezdetben, hanem sebes dobókkal, de a létfontosságú kapuk nem érkeztek meg mindjárt az elején. De aztán a 4. játszmában csak megjött egy: mintha Rachin Ravindra, az ütős megfeledkezett volna arról, hogy a mezőnyt kijjebb húzták, és mintha meglepődött volna, amikor észrevette a határnál helyezkedő mezőnyjátékost, akihez az ütése szállt... Riturádzs Gájkvár viszont nem hibázott ilyeneket, hanem lassan, de biztosan gyűjtögette a pontokat, amiben eleinte Daryl Mitchell, később pedig Sivam Dube is hasznos segítségére volt. Még ha nekik is voltak határmentes játszmáik, a kitűzött cél olyan alacsony volt, hogy a szükséges pontarány nem tudott magasra felszökni, ráadásul időről időre azért be-bejött például néhány hatoska, így semmiféle gondot nem okozott a kergetés a szuperkirályoknak: 14 megmaradó dobással teljesítették azt, Gájkvár pedig 67-neskivel zárt.

Veresége ellenére a Kalkutta még most is a második helyen áll, és győzelme ellenére a Csennai sem mozdult el fölfelé: továbbra is negyedikek.


Alapból nem látható kép
×