Máris látjuk az amerikai krikett felemelkedését?

2024. április 13. – Szerző: Krikettgalaxis

Sok jóslat szólt arról, hogy a krikett robbanásszerűen fog terjedni és fejlődni az USA-ban: bár még sem folyamat végén, de még a közepén sem tartunk, de talán az előjelei már látszanak. Korábban a válogatottjuk nem tudta legyőzni Kanadát, most viszont egy sorozaton 4-szer is megverték őket, és egyszer sem kaptak ki.

A Kapitólium, a washingtoni törvényhozás székhelye (illusztráció)A Kapitólium, a washingtoni törvényhozás székhelye (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ki gondolta volna, hogy az amerikai válogatott 2023-ban egyetlen NH20-at sem játszott, és eddig összesen is csak története során összesen 21-et – kevesebbet, mint például a magyar válogatott, pedig aztán (sajnos) mi sem játszunk túl sűrűn... De azt is ki gondolta volna (aki nem tudja), hogy a 19. századi polgárháború táján még a krikett volt az ország egyik legnépszerűbb sportja, és csak a 20. században vette át a helyét az egyszerűbb és akkor még rövidebb mérkőzésekkel zajló baseball? Viszont mostanában a baseball mintha hanyatlásnak indult volna, a krikett pedig (a Húsz20 megjelenésének köszönhetően) robbanásszerű fejlődésnek: ennek egyik legfeltűnőbb példája a tavaly indított MLC liga. Na meg az, hogy a válogatottba sorra érkeznek a honosított, külföldön már sok tapasztalatot szerzett játékosok: amíg a mostanában gombamódra szaporodó krikettakadémiák el nem kezdik ontani a helyi tehetségeket (ahhoz még kell jópár év), addig a külföldiek tudása segítheti sikerekhez a válogatottjukat.

Ezek közé a honosított játékosok közé tartozik az indiai Harmeet Singh és Milind Kumar, valamint a dél-afrikai Andries Gous és Shadley van Schalkwyk, akik mindjárt e sorozat első mérkőzésén be is mutatkoztak – és talán mind közül a leghíresebb, a korábbi sokszoros új-zélandi válogatott Corey Anderson, aki a harmadik találkozón lépett pályára először. Na meg ott volt még Nitish Kumar, aki indiai családban született, éppen Kanadában, és többször volt kanadai válogatott is – de mostanra őt is elszívta a déli nagy testvér.

A mérkőzések részletes eredménylapjai megtekinthetők itt:

A sorozat legjobbjának éppen az egyik fent említett indiai játékost, Harmeet Singhet választották: ő ugyanis 48 futás mellett 6 kaput gyűjtött be.

A két csapat NH20-as örökmérlege ez után a sorozat után úgy fest, hogy 7 találkozóból 4-et nyertek az amerikaiak, 2-t Kanada, egy pedig holtverseny lett. Érdekesség, hogy a nyári világbajnokságon a két válogatott egy csoportban szerepel majd, tehát újra találkoznak: továbbjutni azonban nem sok esélyük van, hiszen ott lesz még India és Pakisztán is a csoportjukban...


Alapból nem látható kép
×