Rekordmagasságok után rekordkevés pont az IPL-ben

2024. április 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Azok után, hogy két napja 287 futást láttunk egy játékrészben, ma a Gujarat Titans 89 pont után elvesztette az összes ütősét a meccset így könnyedén nyerő Delhi Capitals ellen. Ha nem is abszolút, de azért szezon- és klubrekord ez az alacsony pontszám.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Semmi nem utalt arra, hogy a mai mérkőzés ennyire különbözne majd a mostanában látottaktól, talán csak az gondolkodtathatott el egyeseket, hogy ma egy olyan sávot használtak játékra az ahmadábádi stadionban, amit még soha, így az ütősök számára teljesen ismeretlen volt, hogy hogyan fog viselkedni. De a meccs előtt a tévének nyilatkozó szakértő megvizsgálta ezt a teljes egészében fekete talajon alapuló sávot, és úgy vélte, a labdák szépen jönnek majd az ütőre, így alacsony pontszámokat tehát ez alapján sem várhattunk. Ráadásul a hazaiakhoz egy kisebb sérülés után ma visszatért a robbanékony ütős, David Miller is, és a többiek sem voltak rossz formában mostanában.

Milleren kívül a titánok még a hátfájdalmai után újra bevethető Riddhimán Száhával is kiegészültek, miközben múltkori kapusuk, Matthew Wade kimaradt. És a gudzsarátiak egy majdnem újonc dobót is beneveztek ma Szandíp Várijar személyében: ő 2019-ben három, 2020-ban és 2021-ben pedig egy-egy IPL-meccset játszott összesen. A fővárosiaknál az ujjsérülést szenvedett David Warner helyett Szumit Kumár játszott ma.

Amikor a 2. játszmában Isánt Sarmá dobásából elkapták Subman Gilt, természetesen nem örvendett senki a Titans szurkolói közül, de kétségbe még nyilván nem estek. Már csak azért sem, mert a következő játszmában Száín Szudarsan újabb két négyest mutatott be, a 3 játszma utáni 23/1 pedig még egyáltalán nem tűnt végzetesen rossz állásnak. Hangulatuk azonban minden bizonnyal a feje tetejére állt, amikor a 3.5-ben Száhá egy, a vártnál nagyobbat pattanó labdát rosszul talált el, így az a kéz-karóját fordította ki a földből, majd két dobással később Szudarsant Szumit Kumár mezőnyből történt közvetlen rádobásával kifutották, sőt, újabb négy labda múlva még Miller is kiesett: bár nála először nem ítélt semmit a bíró, de a videózás során kiderült, hogy a belső élével éppen beleért a labdába, így érvényes elkapás lett belőle. Pillanatokon belül 23/1 helyett 30/4 lett az állás, a sötétkékek helyzetét pedig tovább súlyosbította, hogy a következő játszmát Khalíl Ahmad szűzre dobta Abhinav Manohar ellen. Ezek után a Capitals már azt a meglepő húzást is kipróbálhatta, hogy beküldték dobni Tristan Stubbst: ő eddig 79 Húsz20-as meccsén csak 17-szer próbálkozott dobással, és csak 8 kaput gyűjtött. De aki mer, az nyer, továbbá bátraké a szerencse: Stubbs mai első és egyetlen játszmájában, a 9-edikben Risabh Pant kapus két ütőst is levert! A szerencse a másodiknál játszott be, ugyanis ez a dobás széles lett, Pant pedig el sem tudta kapni, de a kesztyűjéről a labda pont rápattant a láb-karóra. 48/6 után a titánok célja már talán csak az lehetett, hogy kihúzzák valahogyan a 20 játszmát, és mentsenek valamit az NFA-jukon – de ez is nehezen ment. Egyedül a lassan mindenessé avanzsáló dobó, Rásid Hán tudott értékelhető ütőteljesítményt felmutatni: az ő nevéhez fűződik például a játékrész egyetlen hatosa, és azt is róla lehet elmondani, hogy 31 pontjával ő szerezte csapatából a legtöbb futást. De ez is csak arra volt elég, hogy 89-ig tudjanak följönni: 17.3 játszma után az utolsó ütősük is kiesett. Most aztán igazán elégedettek lehettek azok a szurkolók, akik kicsit ráuntak már az elmúlt hetek futásfesztiváljaira! A Titansnek ez lett a valaha volt legalacsonyabb eredménye (az eddigi 125 volt, szintén a Capitals ellen, tehát most jócskán alulmúlták), és az idei IPL-ben is ez volt az eddigi legkisebb pontszám.

Az nem nagyon volt kérdés, hogy ha csak valami csoda nem történik, ezt a meccset megnyeri a DC. Esetleg az lehetett érdekes, hogy vajon milyen gyorsan sikerül ez nekik, hiszen az NFA még sokat számíthat a végelszámolásnál. Nos, nyitó ütősük, a sokak által hamar megkedvelt Jake Fraser-McGurk rögtön az elején megmutatta, hogy ő is szeretne egy kicsit javítani a nettó futási arányukon: az 1. és a 2. játszmában is ütött például egy-egy hatost és egy-egy négyest – igaz, utána rögtön el is kapták. De a többiek sem más stílusban léptek pályára a Delhitől: Abhisek Porel például a 4. játszma végén két négyest ütött egymás után, aztán Shai Hope is bemutatott egy 4–6–6-ot, majd jött egy újabb Porel-hatos... Igaz, hogy közben el-elveszett néhány kapu is, de végül ennek a felfogásnak köszönhetően 9 játszmán belül sikerült a kergetés.

A tabella olyan sűrű volt, hogy most emiatt az egy eredmény miatt jelentős elmozdulások történtek rajta. A Titans egy helyet rontva a hetedik, viszont a Capitals a 9. helyről egészen a hatodikig ugrott előre.


Alapból nem látható kép
×