Ötös zsákmány és százas segítette a Rádzsasztánt a Mumbai ellen

2024. április 22. – Szerző: Krikettgalaxis

Harmadszor fordult elő az IPL történetében, hogy egy csapatban valaki száz futást, valaki pedig 5 kaput szerezzen: ma ez a Rajasthan Royalsnak sikerült, amivel meg is nyerték a mérkőzést az egyre nagyobb bajba kerülő Mumbai Indians ellen. Közben Judzsvendra Csahal elérte a 200 IPL-kaput: ez még senki másnak nem sikerült rajta kívül.

A híres dzsajpuri rózsaszín palota, a Havá Mahal (illusztráció)A híres dzsajpuri rózsaszín palota, a Havá Mahal (illusztráció)

A kép szerzője: Chainwit. (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Valahogy nem akar idén összeállni a mumbai legénység: ütőseik még csak-csak mutatnak valamit időről időre, de dobójátékukból kizárólag Dzsaszprít Bumráh emelhető ki, esetleg még valamennyire Gerald Coetzee, de ők legfeljebb 8 játszmát dobhatnak a 20-ból – így pedig nehéz nyerni. Nem is sikerült nekik 7 meccsből 3-nál többször, és ma is egy nagyon nehéz ellenféllel találták magukat szemben: a listavezető Royalsszal, akik eddig mindössze egyszer hagyták el vesztesen a pályát. Ráadásul a rózsaszínek hazai pályán játszottak – utoljára az idényben, ugyanis ezt követően már csak idegenbeli mérkőzéseik lesznek, illetve kettő semleges pályán, az északkeleti Guváhátíban.

A hazaiak egyet változtattak múltkori összeállításukon, méghozzá a dobók között: Kuldíp Szen helyett most Szandíp Sarmá játszott. Eközben a vendég Mumbai hármat is módosított: Ákás Madhvál, Romario Shepherd és Srejasz Gopál helyére Nuvan Tusára (aki abszolút IPL-újonc), Nehal Vadherá és Píjús Csávlá került a csapatba – pontosabban, Tusára még a kezdőben nem volt bent, mert az Indians az ütést választotta, de később csereként ő jött be.

Az elején azt írtuk: a Mumbainak főként az ütőjátéka működött jól eddig. Hát ma a jó formában levő nyitó ütőseik, Rohit Sarmá és Ísán Kisan hamar felsültek, ugyanis 10 dobáson belül mindketten kiestek, ráadásul utóbbi pont nélkül: az első kapu Trent Boultnak vont köszönhető, aki a két csapat három héttel ezelőtti találkozóján is ugyanígy az első játszmában búcsúztatta Sarmát. Kisant pedig Szandíp Sarmá dobásából kapta el a kapus, de csak videózás után adta meg a bíró, mert elsőre nem vette észre a finom élt. Aztán nem sokat kellett várni az újabb kapura, és ezt is a visszatérő Szandíp Sarmá szállította: a 4. játszma elején Szúrjakumár Jádav vált az áldozatává, ráadásul ebben az egész játszmában csak egyetlen futást tudott begyűjteni az MI. Hogy az erőfölény azért annyira borzalmas ne legyen számukra, Mohammad Nabí gondoskodott, aki egy 6–4–4-gyel legalább 45/3-ig felsegítette őket a 6. játszma végére. A 8. játszma aztán történelmi eseményt hozott: egy dobó, jelesül Judzsvendra Csahal teljesítette pályafutása 200. IPL-kapuját – ilyen még nem volt! Ráadásul nem csak a dobást, hanem az elkapást is ő hajtotta végre, miután Nabí véletlenül felé ütötte vissza a labdát. Csahal rögtön le is térdelt és az égre felnézve és felmutatva fejezte ki feltörő érzéseit. Ebből a 200 kapuból egyébként 139-et még a Royal Challengersben szerzett, itt a Rádzsasztánban csak 61-et. Itt viszont most megállt az RR dobótudománya: a Tilak Varmá–Nehal Vadherá társulással sokáig nem tudtak mit kezdeni, a két ütős így 99 futást adott hozzá a Mumbai összpontszámához, és csak a 16. játszmát követően bomlottak fel Vadherá kiesésével. A 19. játszma végére 176/6-on álltak a vendégek, és mivel még Varmá is ott volt, na meg az ilyen helyzeteket különösen kedvelő Tim David, akár a 200-at is megcélozhatták volna a végére – ehelyett Szandíp Sarmá újabb kiváló játszmájának köszönhetően (3 kapu, 3 futás) csak 179-cel tudtak zárni. Szandíp Sarmá így tehát 5-ös zsákmánnyal zárt, ráadásul igen jó, 4,5-ös gazdálkodással.

A szünetben a vendégek kapitánya, Hárdik Pándjá egy különleges mezt kapott a korábbi klublegendától, Laszit Málingától abból az alkalomból, hogy ma játszotta 100. meccsét a csapatban. Ám ennél több öröme nem nagyon lehetett neki, ugyanis a kergetést jól kezdte és jól is folytatta a Royals. Sőt, mindjárt az első játszmából, amit maga Pándjá dobott, 11 futást gyűjtöttek be, és bár Bumráh és Tusára bemutatott néhány takarékos játszmát is, az erőfölény végére Jasaszví Dzsájszvál és Jos Buttler 61/0-ra hozta föl a csapatot. Ekkor azonban egy kis hol eleredő, hol megszűnő eső érkezett meg a stadion fölé, ami miatt nagyjából 40 percnyi szünetet kellett tartani. A Rádzsasztán számára az sem lett volna baj, ha nem tudják folytatni a játékot, hiszen a DLS-eljárással kiszámolt menedékük 41 volt, így bőven megnyerték volna a mérkőzést, ha most vége lett volna. Persze egy kis hiányérzetük így is lehetett volna: ütőseik nem tudták volna szépen gyarapítani az egyéni statisztikájukat úgy, ahogy azt megtették mégis, amikor folytatódott a játék! Bár Buttler a 8. játszma végén 35 ponttal kiesett, de utána Dzsájszvál és Szandzsu Szaimszan csak folytatta és folytatta a pontgyűjtést. Dzsájszvál a 10. játszmában már 50-esig jutott (érdekes módon csak először ebben az idényben), aztán 18.1-ben sikerült még a 100-ast is elérnie: itt nem is az volt a fő kérdés, hogy nem esik-e ki előbb, hanem az, hogy a csapat nem ér-e be a célba előbb! 3 dobással később ugyanis be is értek, így Dzsájszvál 104-neskivel zárt, méghozzá 60 dobásból.

A Royals természetesen maradt az első helyen, és már most nagy lépést tett afelé, hogy bebiztosítsa helyét a rájátszásban, viszont a Mumbai maradt a hetedik, és egyre nagyobb bajban érezheti magát.


Alapból nem látható kép
×