Már csak a vállunkat vonogatjuk az újabb 220-ak láttán

2024. április 24. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem biztos, hogy egészséges dolog, de itt az IPL-ben pár hét alatt annyira hozzászoktunk a nagy pontszámokhoz, hogy semmi érdekeset nem látunk abban, hogy ma a Delhi Capitals 224 pontot ért el, a Gujarat Titans pedig ezt majdnem lekergette.

Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)Újdelhi egyik nevezetessége, a hatalmas India-kapu (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Bár a bevezetőben azt írtuk, hogy idén hozzá kellett szoknunk a nagy pontszámokhoz, azért volt már nemrég egy olyan meccs is, amikor egy csapatot 90-nél kevesebb ponttal kidobtak: ez a meccs pedig éppen a titánok és a fővárosiak első összecsapása volt egy héttel ezelőtt, Ahmadábádban. Akkor a gudzsarátiak értek ilyen csúfos véget, a Capitals pedig visszaszerezte a reményét arra, hogy a végén akár a rájátszásba is bejussanak. Ehhez azonban ma jó lett volna újra győzniük, ezúttal hazai pályán, hiszen a Titans még így is két ponttal és két hellyel jobb volt, mint ők.

A pénzfeldobást a vendég Gudzsarát nyerte, akiknek kapitánya, Subman Gil éppen ma játszotta 100. IPL-meccsét. Gil a dobást választotta, de ellenfele, Risabh Pant is elmondta: ők úgyis ütni szerettek volna először. Míg a titánoknál nem volt változás a csapatban, addig a Delhinél kihagyták a régóta elég rosszul teljesítő David Warnert, és a barbadosi Shai Hope-pal próbálkoztak.

A fővárosiak új nyitó párral léptek ma pályára: Prithví Szávval és az eddigi 4 meccsén 200 fölötti aránnyal és 50 közeli átlaggal ütő Jake Fraser-McGurkkel. A társulás pedig jól is indult, Fraser-McGurk gyorsan be is mutatott két négyest és két hatost, de aztán ma ennyi volt számukra: a 4. játszmában Szandíp Várijar dobásából mindkettejüket elkapta Núr Ahmad. Az első egyébként nem volt egy nehéz elkapás, de a másodikhoz a mélységi hátsó keresztlábon álló mezőnyjátékosnak egy jót kellett rohannia, hogy éppen elérje a labdát, ráadásul az így is majdnem leért a földre. Aztán Wárijar még az erőfölényben egy harmadik kaput is begyűjtött: ezúttal Hope-t kapták el a labdájából, így 6 játszma után az állás 44/3 volt – ennek egyértelműen a titánok örülhettek jobban. De nagyjából ez volt az utolsó pillanat a meccsen, amikor örülhettek, ugyanis innentől kezdve a Capitals egyre csak jött és jött föl. Aksar Patel és az egyre többek (például a DC edzője, Ricky Ponting) által a válogatottba követelt Risabh Pant egészen a 17. játszma végéig együtt volt bent, és ezalatt 157 pontra tudták felhozni a csapatukat. Ekkor Patel, aki már 66-on állt, kiesett, de Pant még folytatta, ráadásul egyre jobban bevadulva – csakúgy, mint az új ember, Tristan Stubbs. A 19. játszmában Stubbsnak volt egy 4–6–4–6-os sorozata, a 20-adikban pedig Pantnak egy még jobb, egy 6–4–6–6–6-os, így a végén sikerült 224-ig följönniük. Szegény Mohit Sarmá, aki ezt az utolsó játszmát is dobta, 18,25-ös gazdálkodással zárt, 73 futást hagyott az ellenfélnek összesen, ami az egész IPL-történet legrosszabb dobóteljesítménye lett, egy közel hat évvel ezelőtti rekordot megdöntve!

De, mint tapasztaltuk, mostanában ez a 224 sem jelenti azt, hogy az első csapat hátradőlhet: bármikor megtörténhet, hogy ezt lekergeti valaki. Riddhimán Száhá ehhez így is állt hozzá – Subman Gil viszont nem, hiszen ő már a 2. játszmában kiesett. A 3. rendű, csereként behozott Száín Szudarsan viszont remekül kiegészítette Száhát: ők ketten egy olyan társulást tudtak összehozni, amely 49 labdából 82 futásig jutott. Az erőfölény végére például 67/1 volt az állás – igaz, utána egy kicsit lelassult a pontszerzés, és a 10. játszmában Száhá ki is esett. Két dobással ezek után viszont Szudarsan már 50-nél tartott: ez volt idén az első olyan 50-es a titánoknál, amely nem Subman Gil nevéhez fűződött. De újabb egy labdával később ismét egy kapu született: ezúttal Azmatulláh Omarzíé, akit Fraser-McGurk kapott el úgy, hogy jó érzékkel megelőlegezte, hogy hova is kell futnia, a futása pedig elég gyors volt ahhoz, hogy a mélységi középpályáról odaérjen. De a hullámzás tovább folytatódott: a kapu után meg ismét egy jó ütősteljesítményt láttunk, ezúttal David Miller részéről, aki 23 vele szembeni dobásból 6 négyest és 3 hatost ütve jutott el 55-ig. Az utolsó előtti játszmában Ravisrínivászan Száí Kisor két egymás utáni hatosa egész szépen visszahozta a reményeket a Titans számára – igaz, még az utolsó 6 dobásból 19 pont hiányzott volna nekik a győzelemhez. Ütősként ekkor az a Rásid Hán állt ott, aki ma dobóként kaput ugyan nem szerzett, de nem egyszer láttuk már, hogy így a végén ütősként beállva is szépen megállja a helyét: és ezúttal is rögtön két négyessel kezdett! Már csak 11 kellett 4 dobásból – ezt viszont Mukes Kumár, a dobó már meg tudta védeni: hiába jött közbe egy újabb hatos is, mert a többi három az pöttyös lett.

Győzelmének köszönhetően a Delhi két helyet javított, és már a 6., viszont erről a hatodik helyről a hetedikre szorult le a Gudzsarát.


Alapból nem látható kép
×