Usain Bolt lesz a nyári világbajnokság nagykövete

2024. április 25. – Szerző: Krikettgalaxis

A fiatalon krikettet is játszó, 8-szoros olimpiai bajnok atléta, Usain Bolt lesz a júniusi krikettvébé nagykövete. A sportoló elmondta: nagy fejlődést vár a sportágtól Amerikában.

Usain Bolt (illusztráció)Usain Bolt (illusztráció)

A kép szerzője: Fernando Frazão/Agência Brasil, licenc: CC BY 3.0

Usain Boltot valószínűleg nem kell bemutatni a sportkedvelő közönségnek. Azt viszont nem olyan sokan tudják róla, hogy fiatalon a krikettel is megismerkedett, sőt, később elmondta: ha nem atléta lett volna, akkor gyors krikettdobó. Kissé ellentmondásos módon éppen krikettedzője volt az, akinek köszönhette, hogy mégsem krikettjátékos lett: az edzőnek ugyanis feltűnt a fiatal játékos óriási sebessége a mezőnyben, ezért ő bátorította, hogy kezdjen el komolyabban foglalkozni az atlétikával.

2024-ben, ha nem is játékosként, de visszatér a krikett világába: felkérték ugyanis, hogy legyen ő az USA és a Karib-térség által közösen rendezett nyári Húsz20-as vébét népszerűsítő nagykövet – ő pedig természetesen örömmel el is vállalta. A futó, aki egyébként a világhírű Chris Gayle személyes barátja is, elmondta: Mivel a Karib-térségből jövök, ahol a krikett az élet része, ez a sportág nekem is mindig különös helyet foglalt el a szívemben. Megtiszteltetésnek érzem, hogy részese lehetek egy ilyen nagybecsű tornának.

Mint mondta, arra számít, a karibi szurkolók teljes energiájú partit csapnak majd, ahogy szokták, táncolva és zenélve, de többet beszélt arról, hogy az USA-ban milyen hatása lehet a világbajnokságnak. Szerinte nagy lökést adhat az ország krikettjének egy sikeres vébé, valamint az, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpián ez a sport 128 év után újra része lesz a programnak. Utalt rá: tudja, hogy ha az amerikaiak belekezdenek egy sportba, akkor azt nagyon komolyan fogják venni, és ez a krikett számára is kedvező felfogás lehet.


Alapból nem látható kép
×