Fakanál a rekordbajnoknak

2024. május 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Tizedik vereségét szenvedte el, így biztosan a tizedik helyen végez a (holtversenyben) legtöbbszörös IPL-bajnok, a Mumbai Indians: azaz övék lesz idén a Fakanál díj. A győztes Lucknow Super Giants sem örülhet nagyon, mert ők is lemaradtak a rájátszásról.

A Bará Imambárá vallási komplexum Lakhnauban (illusztráció)A Bará Imambárá vallási komplexum Lakhnauban (illusztráció)

A kép szerzője: Mohitextreme (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Nem sok tétje maradt már a két csapat idei utolsó meccsének, legfeljebb a minél szebb búcsú. Két évvel ezelőtt a Mumbai már megtapasztalhatta, milyen legalulról szemlélni a többieket, és most is ez fenyegette őket, amennyiben nem nyernek – de egy győzelem esetén sem lett volna biztos legalább 9. hely, mert a pandzsábi királyoknak még hátravan egy mérkőzése. Az LSG-nek matematikailag még az sem volt biztos, hogy ez az utolsó találkozója idén, bár ahhoz, hogy ez megtörténjen, ma valami akkorát kellett volna nyerniük, ami csak elméletileg lehetséges, gyakorlatilag nem.

A héten egy pusztító erejű homokvihar érte el a mai meccs helyszínét, Mumbait, ami a városban jelentős károkat okozott, de a mai összecsapás megrendezését nem befolyásolta. Az időjósok azonban mostanra sem ígértek teljesen felhőtlen időtöltést: már a kezdéskor fenyegető fellegek látszottak az égen, bár az eső nem esett.

Mivel, mint írtuk, a tét már viszonylag kicsi volt, bátran lehetett kísérletezni az összeállítással. A Mumbainál például kihagyták a múltkori együttesből legjobb dobójukat, magát Dzsaszprít Bumráhot, valamint nem volt ma itt Tim David és a sérült Tilak Varmá sem, helyettük pedig Dewald Brevis, Romario Shepherd és idén először Ardzsun Tendulkar kapott lehetőséget. A Lakhnau csak egyet cserélt: ott Quinton de Kock helyét az a Devdatt Padikkal vette át, aki idén eddig nagyon várakozáson alul teljesített.

A dobást választó MI rendkívül jól kezdett. Ezen a viszonylag kicsi pályán az erőfölényben szinte mindig sok határ születik, ehhez képest ma a két első játszmában egyet sem láttunk belőlük, és a harmadikban is csak egy árva négyest. Ráadásul mindjárt az elején Nuvan Tusára LKE-be csapdázta a még nulla ponton álló Padikkalt: a fiatal ütős számára a borzalmas év tovább folytatódott. A második játszmában Tendulkar dobott, és a bíró akkor is megadott egyébként egy LKE-t (most Marcus Stoinis ellen), de videózás után azt vissza kellett vonni. Ugyancsak egy Tendulkar-dobás után ugyancsak Stoinis az 5. játszmában is majdnem kiesett: akkor egy kifutás lehetőségét vizsgálták videón, de ebből is a görög-ausztrál jött ki jobban. Végül az erőfölény utolsó dobásából már sikerült őt kiejteni, így az állás 49/2-re változott. Az Indians részéről aztán tovább folytatódott a kísérletezés: Nehal Vadherá, a magas rendű ütős is bejött dobni, igaz, különösebb eredmény nélkül. A félidő feléig még Dípak Húdá is búcsúzott, a kezdés óta bent levő Kannaur Lokes Ráhul pedig továbbra sem találta igazán a tempót, így az állás 10 játszma elteltével 69/3 volt, ami egyértelműen a Mumbai számára volt kecsegtető. Hamarosan azonban megfordult a játék képe: a 12. játszma végétől Ráhul is begyorsított (ő ekkor szerezte mai első négyesét!), de még inkább rákapcsolt új társa, Nicholas Pooran. Több igen jó játszmájuk is volt, de a legjobbra a 15. sikerült, amikor 29 futást hoztak össze – viszont a Mumbai számára ez nem csak a sok pont miatt volt szerencsétlen játszma, hanem azért is, mert közben Tendulkar, aki elkezdte a játszmát, sérülés miatt elhagyta a pályát. A 17. játszma második felére máris 178-on állt a Lakhnau, ám ekkor egy csapatmesterhármas következett: két játszmába átnyúlóan 3 egymás utáni dobásból kiesett Pooran (29 dobásból elért 75-tel!), Arsad Khán (kacsával) és Ráhul (41-ből 55-tel). A végén Ájus Badoní és Krunál Pándjá gyorsan hozzáadott még 36 pontot, így az LSG egy igen elfogadható 214-gyel tudta befejezni a félidőt.

A második játékrészt természetesen Rohit Sarmá kezdte az egyik nyitó ütősként – lehet, hogy utoljára láttuk ma a 37 éves játékost az MI színeiben? Párja ezúttal Dewald Brevis volt, akit nem sokat láttunk még idén, de most Sarmával bebizonyították, hogy lehet, hogy korábban is ezzel a kombinációval kellett volna többet próbálkozni. Az erőfölény végére (miközben egyébként volt egy nagyjából 40 perces esőszünet is) már 53/0-n álltak, a következő játszmában Sarmá már a maga 50-esét is megszerezte, és csak a 9. játszma közepén bomlott fel a társulás, amikor az MI már 88 futáson állt. Ekkor nagyon úgy tűnt, meglehet a kergetés, de hirtelen csapás jött csapás hátán az MI számára: előbb Brevis esett ki, utána nulla ponttal a most 150. IPL-meccsét játszó Szúrjakumár Jádavot is elkapták, végül egy játszmával később Sarmá is búcsúzott 68 megszerzett pont után. Bár 13 játszma után pontosan ugyanúgy 115/3-ra állt a Mumbai is, mint 13 játszma után a Super Giants, de nem nagyon érződött a lehetősége, hogy az Indians úgy be fog tudni gyorsítani, mint a vendégek tették. Aztán mégis majdnem: kisebb (nagyobb) meglepetésre Naman Dhír lett ma az MI Pooranje – a 7. rendben bejövő játékos 28 dobásból 62 pontot gyűjtött be! A többiek csekély hozzájárulása miatt azonban ez sem volt nekik elég: az utolsó játszmára már 34 futás hiányzott, amit persze nem tudtak teljesíteni, és az LSG elhozta a két pontot.

És bár a Lakhnau előrelépett a 6. helyre, de ennél előrébb már nem léphet, így az idei lett rövid fennállásuk első szezonja, amikor nem sikerült rájátszásba jutni. A Mumbai pedig folytatta a hullámzó teljesítményt: a tavalyelőtti 10. hely, majd a tavalyi bronzérem után ismét övék lett a rettegett Fakanál.


Alapból nem látható kép
×