India már túl nagy falat volt a jó étvágyú USA-nak is

2024. június 12. – Szerző: Krikettgalaxis

A 8 továbbjutó helyből már a harmadik kiadó hely is elkelt a világbajnokságon: ezt India szerezte meg, miután nem túl nagy nehézségek árán legyőzték az Amerikai Egyesült Államokat. Érdekesség, hogy most osztottak ki a világon először büntetőpontokat játszmák közti időhúzás miatt.

A rádzskoti Szváminárájan-templom (illusztráció)A rádzskoti Szváminárájan-templom (illusztráció)

A kép szerzője: Abhyankar.bharat (Wiki Commons), licenc: CC BY 3.0

Két, eddig kiválóan szereplő csapat összecsapása következett ma. Az egyiktől el is várta mindenki ezt a jó szereplést, a másiktól nem igazán, de azért így utólag azt kell rá mondanunk: meglepőnek sem nevezhető. Mindenesetre, ha már így alakultak az előzmények, hát ez a meccs rögtön az egyik továbbjutóról dönthetett: a mai győztes ugyanis matematikailag is bebiztosíthatta a helyét a Szupernyolcasban – de egy IPL-beli első elődöntőhöz hasonlóan a mai vesztes sem búcsúzott még. Nem véletlenül pont az IPL-t említettük, és nem valamelyik másik ligát, ahol pedig ugyanez a rendszer érvényes: hiszen India az egyik mai résztvevőnk, a másik pedig az az USA, amelynek csapatában 5 indiai származású játékos is szerepel. Látni is lehetett, amint a meccs előtt a két mumbai–amerikai krikettező, Harmeet Singh és Saurabh Netravalkar például az indiai válogatott edzőjével, Ráhul Dravirral beszélgetett, majd azt is, hogy Netravalkar Rohit Sarmával és Szúrjakumár Jádavval is szóba elegyedik – utóbbi egy nagy mosollyal és öleléssel üdvözölte félhonfitársát.

Míg India ugyanazt a 11-et küldte pályára, mint Pakisztán ellen, addig az USA kettőt cserélt. Az egyik változtatás kényszerűségből történt, mivel Monank Patel bal válla megsérült, így helyette Shayan Jahangir játszott. De mivel Patel volt a kapitány és a kapus is, így ezeket a posztokat is át kellett vennie valakinek: a kapitány most Aaron Jones lett, a kapus pedig Andries Gous. A másik változtatás az volt, hogy Nosthush Kenjige helyére Shadley van Schalkwyk érkezett.

Jahangir azonban nem sokat tett hozzá ma a játékhoz. Mivel India a dobást választotta, így ő nyitott ütősként, de mindjárt az első dobás, Arsdíp Szinh részéről egyértelmű LKE-t érően találta el. A helyére bejövő Gous pedig még ugyanebben a játszmában búcsúzott, miután magasra felütött egy labdát, és azt elkapták. És bár Jonesnak sikerült egy 6-ost beütnie a 4. játszmában, de ezen kívül alig-alig születtek még csak szimplák is az erőfölényben, így 6 játszma után 18/2 volt az állás: ez lett a legalacsonyabb pontszám, amit Húsz20-as vébén India ellen bárki is valaha teljesített egy erőfölényben. Utána azért egy kicsit feljavult az amerikai ütőjáték, de ez a javulás csak annyit jelentett, hogy a következő ütőseik mindannyian hoztak egy-két határeseményt, és átlépték legalább a 10 pontot, miközben legalább 10 labdával szembe is néztek, vagyis kapuk nem születtek annyira sűrűn. Összességében viszont az indiai dobók domináltak, Szinh az első játszma két kapuja után később még két ütőst is kiejtett, és eközben a gazdálkodása is csak 2,25 volt, de kiemelendő még Hárdik Pándjá is, aki bezsebelt két kaput, és volt egy szűz játszmája is. És láttunk egy nagyon szép dolgot Mohammad Szirádzstól is, de ezúttal nem dobóként, hanem mezőnyjátékosként: Nitish Kumar kapujánál ő kapta el a labdát a mélységi középpályán, hátralépve, nagyot ugorva, magasan a feje fölött, és bár a lendülettől el is esett utána, de még éppen a határon belül. Viszont milyen a sors: pár játszmával később, megint Arsdíp Szinh dobásából Szirádzs ugyanott elkaphatott volna még egy ütőst, de azt meg csúnyán elejtette... Mindent összesítve az USA 110 ponttal zárt, ami nehéz pálya ide, nehéz pálya oda, azért Indiának nem szabadott, hogy gondot jelentsen.

De azért beleszállt néhány porszem az indiai gépezetbe. Az első játszmában Netravalkar második dobásába például Virát Kohlí csak úgy piszkált bele, hogy a kapus elkapta: kacsa! Aztán Rohit Sarmá sem jutott tovább 3 futásnál, mert egy egészen más típusú elkapással, de őt is elkapták egy újabb Netravalkar-labdából! Innentől viszont kitisztultak a porszemek, és újra olajozottan kezdett forogni minden: Risabh Pant és Szúrjakumár Jádav, majd Pant 18 futás utáni kiesésével Jádav és Sivam Dube társulása már sokkal biztosabban állt a lábán. Az erőfölény 36/2-vel végződött, és bár 10 játszma után is még csak 47/3 volt az állás, a végére azért egy kicsit csak begyorsítottak, és Jádav egyéni 50-esig is eljutott. Tovább segítette Indiát (és Pakiszánt – hogy őket miért, arra mindjárt visszatérünk) az, hogy az amerikaiak többször is igen lassan készültek föl egy-egy új játszmára, márpedig a nemrég bevezetett szabály szerint ha háromszor is átlépik az 1 percet, akkor büntetésből az ellenfél 5 pontot kap. Márpedig ez ma megtörtént: a világon ez volt az első alkalom, amikor ezt a szabályt alkalmazni kellett! Ennek is köszönhetően Indiának 10 megmaradt labdával sikerült a kergetés.

A 10 megmaradt labda miatt az USA nettó futási aránya jelentőset csökkent, olyannyira, hogy már most kevesebb is, mint Pakisztáné! Ami azt jelenti, hogy ha az amerikaiak kikapnak Írországtól, Pakisztán pedig legyőzi az íreket, akkor Pakisztán jut tovább a csoportból. India sportszerűségét mutatja, hogy a végén nem húzták el a meccset annyira, hogy az USA NFA-ja csak kicsit csökkenjen, ezáltal kedvezőbb helyzetben maradjanak, mint India fő ellenfele, Pakisztán.


Alapból nem látható kép
×