India a továbbjutás küszöbén, Banglades a kiesés szélén

2024. június 22. – Szerző: Krikettgalaxis

Hamar eldőlni látszik a világbajnokság Szupernyolcasának első csoportja: India ugyanis a mai első találkozón gond nélkül felülmúlta Bangladest, így ha este az ausztrálok ugyanezt megteszik Afganisztánnal szemben (amire jó esély van), akkor az utolsó két meccs itt már tét nélküli lesz.

Csennai talán legismertebb épülete, a központi pályaudvar (illusztráció)Csennai talán legismertebb épülete, a központi pályaudvar (illusztráció)

A kép szerzője: MrPanyGoff (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Emlékszik még valaki a világ 1000. NH20-as meccsére? Bár már 2716-nál tartunk, azért ez nem volt olyan régen: kevesebb mint 5 éve. A kerek szám mellett pedig arról maradt emlékezetes, hogy azon a találkozón Banglades ebben a formátumban története során először (és azóta is utoljára) legyőzte a nagy Indiát. Ha a bengáliak továbbjutási álmokat dédelgettek a mostani világbajnokságon, akkor ma is valami hasonló bravúrra lett volna szükségük, hiszen az első Szupernyolcas-meccsüket elbukták, két vereség pedig már szinte a kieséssel lett volna egyenértékű. Ellenben India számára egy újabb győzelem pedig szinte a továbbjutást jelentette volna – ha az ausztrálok ugyanis este (magyar idő szerint holnap éjjel–hajnalban) legyőzik Afganisztánt, akkor India és Ausztrália lesz a biztos továbbjutó.

A pénzfeldobást Banglades nyerte, és a dobást választották, de az indiai kapitány, Rohit Sarmá is elmondta, ők úgyis ütni szerettek volna először, így aztán ezen végképp nem múlt semmi. India változatlan csapatot küldött pályára legutóbbhoz képest, míg Banglades egyet cserélt: ott Tászkin Áhmed helyett ma Dzsáker Álí játszott.

Az indiai szurkolók közül sokan (a sok szó India esetén tényleg sokat jelent) már a vészharangot kongatták Rohit Sarmá és Virát Kohlí eddigi, a vártnál gyengébb játéka miatt. Ma talán egy kicsit megnyugodhattak, ugyanis a pár viszonylag jól kezdett: bár Sarmá már a 4. játszmában búcsúzott (ez volt Szákib ál-Hászán 50. vébékapuja!), de addigra már 11 dobásból 23 ponton állt, Kohlí pedig a 9. játszmáig is kihúzta – igaz, túl gyors nem volt ma sem, de legalább 37 futást hozott. Az erőfölény 56/1-gyel végződött, de aztán az imént említett 9. játszma egy kis megtorpanást jelentett az indiaiaknak: nem csak Kohlí, hanem Szúrjakumár Jádav is búcsúzott Tándzsim Hászán Szákib dobásaiból, így a félidő felénél 83/3-at jelzett az eredményjelző: Banglades eddig talán egy kicsit jobban, India talán egy kicsit gyengébben teljesített a papírformánál. Ám a folytatásban ez megfordult: előbb Risabh Pant ütött hirtelen 5 határt elég kevés dobásból, aztán a 15. játszmától Hárdik Pándjá igazi zúzóüzemmódba kapcsolt, és innentől kezdve 20 dobásból szerzett 44 újabb pontot, végül 50-neskivel végzett. Emellett például Sivam Dube is lehozott 3 hatost, így India a végére egy egész szép 196-ot hozott össze. Mindezt annak is köszönhetően, hogy az utolsó 5 játszmában 62 futást gyűjtöttek: ez ezen az antiguai pályán Húsz20-as rekord. Azért Bangladesnél megint érdemes megemlíteni Risád Hoszent: a fiatal (21 éves) dobó ma is két kaput gyűjtött, így már 11-nél jár a vébén – nagy kincs lehet ő még Banglades számára a jövőben!

Ha India szurkolói aggódtak a nyitó párjuk miatt, egy kicsit talán ugyanez elmondható Bangladeséiről is: Litan Dász kevés pontot szerzett mostanában, és Tándzsid Hászán is kétszer kacsázott a két legutóbbi meccsén. Ma azonban ők is jobban indultak ennél: 4.2 után együttesen már 35-nél jártak. Dász azonban ekkor kiesett (egy szép, határmenti, előrevetődős elkapás által): megint nem jutott tovább 13-nál. A Dzsaszprít Bumráh által dobott 6. játszma érdekesen indult: először a bíró nem ítélt meg rossz dobásnak egy derékmagasság fölötti röptét (és itt, az IPL-lel ellentétben az ilyenre nem lehet videóbírót kérni), aztán meg majdnem elkapták Hászánt a dobásából, csak éppen a labda valahogy átcsúszott a kapus, Pant kezei között. Végül a játszmából csak 4 futás született – és mégsem ez lett Bumráh legjobb játszmája! Igaz, a többiek is dobtak jópár takarékos játszmát, így például a félidő felénél 67/2 volt az állás. Miután hamarosan Táohíd Hridaj és Szákib ál-Hászán is alacsony ponttal esett ki, a mérkőzés eldőlt: a 14. játszma végén még csak 100 pontja volt Bangladesnek, így a következő 6-ban kellett volna nagyjából még ugyanennyit szerezniük, 4 elvesztett kapu után... Ez természetesen nem sikerült, de annyival talán vigasztalódhattak, hogy Risád Hoszen ma ütésben is kiváló volt (legalábbis ahhoz képest, hogy dobó): 10 dobásból gyűjtött be 24 futást.

Ez az eredmény azt jelenti, hogy ha Ausztrália legyőzi Afganisztánt, akkor India és Ausztrália lesz a két továbbjutó. Ha nem, akkor akár még Bangladesnek is lehet esélye, de akkor is nagyon kevés: nekik meg kell verniük Afganisztánt, Indiának pedig Ausztráliát, és akkor esetleg egy jó NFA-val befuthatnak a második helyre. De India is kieshet még, ha majd kikap Ausztráliától, Afganisztán pedig legyőzi Bangladest és Ausztráliát is.


Alapból nem látható kép
×