Másodikként Jersey csatlakozott a nagy európai selejtező mezőnyéhez

2024. július 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Lezárult a 2026-os NH20-as világbajnokság második európai előselejtezőköre. Ezt a tornát Jersey nyerte meg, így jövőre ők folytathatják az utolsó európai selejtezőben. A házigazda Németországot is sokan esélyesnek gondolták, de végül jelentős csalódást okoztak.

Az Orgueil-hegyi vár Jersey szigetén (illusztráció)Az Orgueil-hegyi vár Jersey szigetén (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Európából és térségéből 30 válogatott játszik selejtezőt ezen a szinten: ez három tízes tornát jelent, amelyek közül ez volt most a második. Lebonyolítását először ugyanolyanra tervezték, mint az elsőét, ami már véget ért: vagyis úgy, hogy két helyszín lesz, minden nap két meccs itt, két meccs ott, néhány pihenőnappal, a végén pedig a csoportok első 4 helyezettje játszik egymással párharcokat, amivel még az 5–8. végső helyezések is eldőlnek majd.

Ez végül nem így lett, de az okát nem sikerült kiderítenünk, hogy miért. Annyit vettünk észre, hogy az egyik eredeti tervezett helyszín kiesett, emiatt kizárólag Krefeldben játszották az egész tornát, egyetlen pályán: ez persze megmagyarázza, hogy miért csak 3 meccs volt egy nap (4 már nem fért volna bele), ami pedig megmagyarázza, hogy miért nem voltak pihenőnapok sem. És az is érthető, hogy utolsó nap sem fért bele négy helyosztó, ezért csak a döntőt játszották le, meg a harmadik helyért zajló találkozót. (Bár egy még belefért volna, mondjuk az 5. helyért...) A kieső helyszín egyébként a közeli Gelsenkirchenben található GelsenTrabPark volt: bár ez valójában egy lóversenypálya, és sem a GelsenTrabPark saját honlapján nem találtunk utalást arra, hogy itt krikettpálya is lenne, sem a hírekben, de még csak a Google műholdas felvételein sem látszik ott krikettezésre alkalmas hely. Pedig hát biztos nem véletlenül jelölték ki eredetileg helyszínnek... De nem tudjuk, és mint mondtuk: sajnos azt sem, hogy végül miért nem volt jó mégsem.

Krefeldben viszont született pár kisebb meglepetés. Az A csoportban az nem volt nagyon meglepő, hogy Jersey végzett az élen, hiszen ők, mint a kis Anglia, igen régi krikettkultúrával rendelkeznek, és a sziget kis mérete ellenére ma még ez a kultúra nagyobb hatást gyakorol a csapat erősségére, mint a lakosság száma. A meglepetés leginkább Belgium gyenge szereplése lehetett: az még annyira nem, hogy kikaptak Jersey-től, de az, hogy 108 futással, azért az váratlan. De a legváratlanabb belgiumi vereség az Horvátország ellen történt: ennek (és a gyenge Szerbia legyőzésének) köszönhetően végül a korábban a világranglista legvége táján szerénykedő horvát szomszédaink be tudtak futni a második helyre. Igaz, szerencséjük is volt nekik, mert a Jersey elleni mérkőzésük eső miatt elmaradt: ha itt egy súlyos vereséget szenvedtek volna (ami egyáltalán nem kizárt), akkor a leromló NFA miatt valószínűleg csak a 3. vagy 4. helyen végeztek volna. Így viszont Belgium lett a 3., míg a a szintén 4-pontos Svájc a negyedik.

A B csoportban a nagy esélyesnek kikiáltott Németország végül csalódást okozott: csak a másodikak lettek azok után, hogy kikaptak az amúgy 100%-os Norvégiától. Utánuk a sorrend Svédország, Szlovénia, Gibraltár volt: ezt lényegében így is vártuk. De mivel Németország nem jutott tovább, ez nem valószínű, hogy meg fogja hozni Tom Kohler-Cadmore kedvét a hozzájuk történő csatlakozáshoz...

A harmadik helyért vívott meccs és a döntő is rendkívül egyoldalúra sikeredett. Előbbin Horvátország csak 99-es cél tudott felállítani a németországiak elé, akik azt mindössze 7.2 játszma alatt (!) levadászták, míg a döntőben Norvégia ért el mindössze 69 futást, a 70-et pedig Jersey teljesítette igen gyorsan, csupán 7.1 játszma alatt, így a kis sziget válogatottja lesz ott jövőre az utolsó selejtezőn. Ott már keményebb ellenfelek várnak rájuk: Skócia, Hollandia, Olaszország és majd az augusztusi harmadik előselejtező győztese. Az talán Spanyolország vagy Dánia lehet majd, de várjuk ki a végét.

A mostani torna legtöbb futását egyébként egy németországi ütős szerezte: Harmanjot Singh 154 pontig jutott. A legtöbb kapu ugyanakkor a jersey-i dobóé, Benjamin Wardé lett, ő 13-at szerzett, és ezzel a teljesítményével az egész selejtező legjobb játékosává is megválasztották.


Alapból nem látható kép
×