Amilyen szoros volt a mai első LPL-meccs, olyan egyoldalú a második

2024. július 14. – Szerző: Krikettgalaxis

Kiválóan sikerült a Colombo Strikers hazai bemutatkozása: óriási különbséggel győzték le ugyanis a Jaffna Kingst, amely egyébként ezzel már be is fejezte a csoportkörös szereplését (méghozzá a vereség ellenére is továbbjutó helyen).

A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)A Srí Lanka-i főváros, Kolamba látképe a Lótusz-toronnyal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Kicsit... sőt, most már nem is kicsit kettészakadt az LPL tabellája. A Jápanaja és a Gálla 10–10 ponttal állomásozott a tetején, biztos továbbjutóként, míg a másik három csapat 4–4 egységgel várta a többiek botlását és a saját maga esetleges sikerét. Eközül a három közül még a fővárosi Strikers volt a legkedvezőbb helyzetben, ugyanis ők még csak 5 meccset játszottak, míg a Dambulla 6-ot, sőt, a Falcons már 7-et. Egy esetleges mai kolambai győzelem még azt is jelentette volna, hogy akár a végére ők is felérhetnek 10 pontra, és akár még valamelyik éllovast le is szoríthatják az első két hely valamelyikéről.

A mai első mérkőzés, méltóan az egész szezon eddigi folyásához, igen izgalmasan, szuperjátszmával végződött – emiatt egyébként a mostani pénzfeldobást egy kicsit későbbre is kellett tolni, hiszen ugyanezen a pályán, a Prémadásza stadionban volt mindkét összecsapás. De a játék kezdése már nem csúszott, mert le tudták rövidíteni a pénzfeldobás utáni szünetet.

Érdekes módon a Jápanajának ez már az utolsó meccse volt a csoportkörben. Mivel annak már nagy volt a valószínűsége (bár nem 100%), hogy az első kettőben végeznek, így Csarit Aszalanka kapitány már a legutóbbi mérkőzésük után is belengette, hogy esetleg most kísérletezni fognak. És kiderült, valóban így lett: többeket is pihentettek és újoncot is avattak. Egészen konkrétan 4 helyen is módosult a csapatuk: kimaradt Lahiru Szamarakón, Azmatulláh Omarzí, Ahan Vikramaszinha és Aszita Pranándu, helyettük pedig Dhanandzsaja da Szilvá, Vidzsajakánt Vijászkánt, Pramód Madusán és az LPL-ben most bemutatkozó Ésán Málinga, a gyors dobó játszott. De volt több változtatás és debütáns a Kolambánál is: ott Csámika Karunáratna és Tászkin Áhmed nem játszott ezúttal, viszont Mohammad Vaszím és Iszita Vidzsészundara igen: utóbbi is LPL-újonc volt. A múltkor kényszerűségből lecserélt Endzsaló Perérá visszatért.

A hazaiak a dobást választották, és ebben a megbízható Binura Pranánduval kezdtek. Ő pedig hamar hozta is, amit vártak tőle: már az első, de aztán a harmadik játszmában is kiejtett egy-egy ütőst, ráadásul nem is akárkiket: előbb Petum Nisszankát, aztán Rilee Rossouw-t. A dél-afrikai igen érdekes szezont fut idén: az első két meccsén 1–1 futása volt, később pedig ért el 50-est és 100-ast is – most meg 6 dobás után kacsázott... Aztán az 5. játszmában Tiszara Perérá egy gyönyörű varratos dobása Kuszal Mendisz kapuját is ledöntötte, így az erőfölény 33/3-ra végződött. Arányaiban pedig később sem javult a Kings állása: a 7. játszmában is kiesett egy ütősük, és ha nem lett volna elég, hogy eddig 4-ből 4 kapu páratlan számú játszmában esett, hát ez a sorozat is folytatódott: a 9-edikben újabb két ütős esett ki (ez már 6-ból 6), ráadásul Sádáb Hán már mesterhármast is ünnepelt, miután a bíró a harmadik dobásából is LKE-t ítélt – itt viszont a videóbíró megmentette Vijászkántot, és mégsem lett meg a mesterhármas. De aztán a 11. játszmában egy újabb Hán-kapu esett: neki ez már a negyedik volt, a Jápanaja pedig már a 7-edik játékosát vesztette el páratlan játszmában. Bár nekik aztán mindegy volt, hogy páros vagy páratlan (igazából mindenkinek mindegy volt, ez csak ilyen apró érdekesség): a 11 játszma utáni 58/7 így is, úgy is borzalmasan nézett ki. Az viszont dicséretet érdemel, hogy innen ki tudták húzni a 20. játszma végéig, sőt, 109 futásra is följöttek például Vijászkánt 25, vagy éppen Pramód Madusán 10, illetve az újonc Málinga 15 futásának köszönhetően. De a 109 így is bőven átlag alatti eredmény volt.

De vajon nem a pálya-e a rossz, hogy ilyen nehéz volt az ütés? – merülhetett fel a kérdés. Ám a válasz igen hamar megérkezett, méghozzá Endzsaló Perérá és Rahmánulláh Gurbáz jóvoltából: előbbi ugyanis két négyessel, utóbbi pedig egy hatossal indított az első játszmában. Madusan egy apró reménysugarat még felvillantott, amikor a 3. játszmában az ő dobásából kapták el a mélységi hátsó keresztlábon Perérát, de ez volt az utolsó reménysugaruk: a helyére bejövő Vaszím ugyanis hasonlóan jól folytatta, mint ahogy Perérá elkezdte – Gurbáz pedig úgy folytatta, ahogy Gurbáz elkezdte. Négy játszma után, 40/1-nél már úgy érződött: itt már csak valami csoda mentheti meg a Jápanaját – és a csoda egy hirtelen jövő, intenzív eső képében meg is jelent! Ám amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is ment, így megmentésről szó sem lehetett: csak nagyjából 10 perc játékidő veszett el, és máris folytatni lehetett. Az erőfölény már 66/1-es állással végződött, 9.5 alatt pedig már be is fejeződött a kergetés. Közben Gurbáz 57-neskit döngetett.

Nagy különbségű veresége miatt a Kings így lecsúszott a második helyre a Galle Marvels mögé, míg a Strikers igen jó helyzetbe került a továbbjutás szempontjából.


Alapból nem látható kép
×