Rövid ideig vezetett a Karib-térség a teszt 3. napján

2024. július 20. – Szerző: Krikettgalaxis

A teszt harmadik napján a második játékrészben már átvette az előnyt a Karib-térség az angoloktól, de a harmadik negyedben a hazaiak talán most ütnek a legjobban, és ismét elhúztak: a nap végén 207 futással vezetnek, 3 elvesztett kapuval.

A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)A Stonehenge, Anglia talán leghíresebb nevezetessége (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az előző teszt, amelyet ez a két csapat Londonban játszott, a második nap végére lényegében eldőlt, és a harmadik napon egy óra játék elég volt az angol győzelem bebiztosításához. Mennyire másképp néz ki azonban ez a mostani! Itt a harmadik nap úgy indult, hogy a Karib-térség mindössze 65 futásos hátrányban leledzett, és még 5 kapujuk megvolt. Igaz azonban, hogy két tegnapi hősük, Alick Athanaze és Kavem Hodge már nem volt a pályán, az angolok pedig kipihent dobókkal és egy új, fényes, kemény (1 játszma korú) labdával nyithatták a mai napot. Az idő ma délelőtt kicsit hűvösebb és jóval felhősebb volt, mint tegnap.

Mark Wood tegnap a nap végefelé begörcsölt lába miatt elhagyta a pályát, így a szabályok szerint ma még egy ideig nem dobhatott, csak 38 perc elteltével. Addig is Chris Woakes és Gus Atkinson próbálkozott a Jason Holder és Joshua Da Silva alkotta társulás feltörésével. Ez igen hamar sikerült is Woakesnek: Holder tegnapi szívós védekezése ma már nem működött, és odaélezett egy labdát a kapushoz. A 90. játszmában Atkinson dobásából Kevin Sinclairt is elkapta az árok, sőt, egy elszalasztott kifutási és egy elejtett elkapási kísérlet után a 99. játszmában Woakes még két alacsony rendű ütőssel végzett: 386/9-nél veszélybe került, amiről pedig valószínűleg a karibiak éjjel álmodtak: hogy pozitív mérleggel zárhatják az első két játékrészt (ahhoz 417 futás kellett volna). De ekkor egy meglepően kiváló utolsó kapus társulás állt össze: Da Silva mellett Shamar Joseph küzdött nagyot. Ráadásul a sok védekezés mellett időről időre egy-egy hatossal is bepróbálkoztak: Da Silva 50-ese is például egy maximumból lett meg, és a csapat is egy másik 6-os segítségével ugrotta át a 400-as összpontszámot – sőt, a 107. játszmában, amikor Joseph egy 0–6–0–6–4–0-t hozott le, a vezetést is az egyik hatossal vették át! Hamarosan Da Silva is bemutatott egy 4–4–4–6-ot, de aztán a következő játszmában itt volt a vége: az egész negyedben (főként tegnap) folyamatosan jól dobó, de még kapu nélkül maradt Wood végre felkerült a kapuszerzők közé, amikor az utolsó ütőst, Josephet az ő dobásából kapták el. Az ebédet egyébként legfeljebb fél órával halasztották, mivel amikor el kellett volna érkeznie, akkor már 9 kapu el volt veszve: így végül amint Joseph kiesett, mindenki mehetett enni. A játékrész eredménye 457 lett, vagyis a Karib-térség 41 pontos előnyben találta magát.

A harmadik játékrész, egyben a mai második játékmenet borzalmasan kezdődött Anglia számára: még bőven nem dolgozták le a hátrányukat, amikor a 3 ponton álló Zak Craley kiesett – és nem is akárhogy, hanem pont egy elkerülhető kifutással! Bár az ütős lényegében elérte a vonalat, de az ütője éppen nem ért le a földre a vonal mögött, hanem a levegőben volt, amikor a pálca leesett... De aztán ennyi volt a borzalom angol részről, és visszatértek hozzájuk az örömteli percek, órák. A gyermeke születését már napok óta izgatottan váró Ben Duckett és a harmadik rendű Ollie Pope (akinek egyébként az első vele szembeni dobás során eltörött az ütője!) már a 7. játszmában visszabillentette a vezetést Anglia oldalára, a 16. játszmában pedig egy kis statisztikai érdekességet hoztak össze (nyilván teljesen véletlenül): ekkor ugyanis volt egy pillanat, amikor mindketten 35 ponttal álltak, Anglia előnye pedig éppen 35 pont volt. Hamarosan a társulás elérte a 100-at is, méghozzá a meccsen másodszor: szinte hihetetlen, de korábban az angolokkal csak 8-szor történt meg 147 éves teszttörténetük alatt, hogy egy adott pár két százas társulást hozzon össze egy mérkőzés alatt! A teakor is még ők ketten voltak bent: az állás ekkor 116/1 volt, ami gyakorlatilag 75/1-et jelentett.

A teaszünet egy pár perccel hosszabbra nyúlt a tervezettnél, mivel egy kis gyenge eső eredt el közben. De úgy tűnik, nem ez zavarta meg Pope-ot, hanem egy labdacsere: tegnap már feltűnően sokszor ki kellett cserélni a labdát, mert tönkrement, és ma is a 25. játszma után erre volt szükség. Az újonnan kiválasztott cserelabda ellen viszont az 51 ponton álló Pope azonnal kiesett... És a következő áttörésre sem sokat kellett várniuk a dobóknak: a 28. játszmában, ismét Alzarri Joseph, mint az előbb, Duckettet is kiejtette egy LKE-vel (amire a videózás bosszantóan hosszúra sikerült): a 100-as megint nem lett meg az ütősnek, mert most 76-tal esett ki. A nap hátralevő része innentől már kevés eseményt hozott: Joe Root 31, Harry Brook pedig 71 futást gyűjtött be, újabb kapu pedig nem esett. Ja de, volt azért egy esemény: a 36. játszma végén megint új labdát kellett behozni... Illetve az, hogy a bírók többször is elgondolkodtak, hogy lehet-e még folytatni a játékot, mert eléggé besötétedett a sűrű felhők miatt. De végül lehetett. Az eredmény pediglen 248/3 lett, ami 207 futásos hazai előnyt jelent.


Alapból nem látható kép
×