A negyedik napra már kifogyott a szusz a Karib-térségből

2024. július 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Anglia a 4. napon megnyerte a nemrég még szorosnak ígérkező tesztet, miután elég nagy előnyt épített fel magának, az utolsó játékrész pedig gyorsan lezajlott az előrehozott tea után: a Karib-térség minden ütőse kihullott 37 játszmán belül.

London látképe (illusztráció)London látképe (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap még felcsillant a remény a karibiak számára, hogy akár a nemrég Ausztrália ellen elért fényes győzelmüket Angliában is lesz esélyük megismételni: két játékrész után ugyanis még ők vezettek. Aztán viszont az angol ütősök a harmadik játékrészben megint sok pontot gyűjtöttek be, és még csak 3 kapujuk veszett el, mire elérkeztünk a mai naphoz.

Délelőtt Joe Root és Harry Brook indította az ütést: előbbi 37, utóbbi 71 pontot gyűjtött be tegnap. És nem úgy tűnt rajtuk, mint akik nagyon biztonsági játékra törekednének ma: amikor jónak érezték, meg-megpróbálkoztak egy-egy négyessel is, amivel szépen tudták tartani a közel 5-ös pontarányt. Ezeken a négyeseken kívül csak egy, a pályára valahogy bekerült, leeresztett, egyszarvú alakú léggömb volt az, ami felkavarta az állóvizet az első pár játszmában, majd egy újabb labdacsere: már eddig is bosszantóan sok labda tönkrement ezen a teszten idő előtt, és most, a 60. játszma után egy újabb! A legutóbbi labdacsere után Ollie Pope az első dobásból kiesett – most viszont senki, sőt, Brook nem is túl sokára már 100-ast ünnepelhetett, két labdával később pedig Root is egy 50-est, sőt, most érkezett el az a pillanat is, amikor a teszttörténet összesített ütősranglistáján Root a 11 867 futással rendelkező Shivnarine Chanderpault megelőzve följött a 8. helyre. A társulást végül a 69. játszmában sikerült megtörnie Jayden Sealesnek, amikor Brookot elkapta a kapus. Sőt, amikor már nagyon közeledett az ebédszünet, az angol ütősök úgy látszik, egyre éhesebbek lettek, és talán már ott járt az eszük: a szünet előtti utolsó két játszmában Ben Stokes és Jamie Smith is kiesett, így az ebéd 348/6-tal, 307 pontos angol előnnyel telt.

A második játékmenet első lényeges eseménye a (valóban) új labda kikérése volt a 81. játszma elején, majd Chris Woakes kiesése egy élezésből a 83-adikban. Aztán pedig jött Root százasa, méghozzá éppen egy mélységi csúcs felé ütött négyessel. Ezek után elkezdett még bátrabban játszani, láttunk tőle egy kanalazást is, majd a 86. játszmában Anglia már a 400 pontot is elérte. Ilyen, hogy egy csapat két tesztjátékrészben is legalább 400-at teljesítsen, még csak 11-szer fordult elő a teszt hosszú történetében! Root végül 122-vel esett ki, és a végén még Gus Atkinson is hozzátett még 21 hasznos pontot, így hiába esett ki kacsával az utolsó két ütős, Anglia így is hatalmas, 385-ös célt tudott felállítani a 4. játékrészre. A 9. kapu egyébként klasszikusan viccesre sikerült: Seales dobott Mark Wood ellen, és amikor két egymás utáni labdájából is elejtettek a mezőnyben egy elkapást, Seales fejében megfordult a gondolat: jó, akkor célzom inkább a kaput – és hát a következő labdából nem kidobás lett a vége? De bizony!

Az utolsó negyed előtt egy előrehozott teaszünetet is tartottak. Ebben a játékrészben azonban nem egészen az történt, amit a vendégek elképzeltek, hanem inkább az, amit az előző teszten láttunk tőlük... Vagyis viszonylag gyors összeomlás. A nyitó párral még semmi probléma nem volt, sőt, Kraigg Brathwaite és Mikyle Louis angol sebességgel haladt egészen 13 játszmán át, és amikor ezek után 61/0-t mutatott az eredményjelző, minden semleges szurkoló valami belső örömöt érzett: szoros, érdekes lehet a meccs végjátéka holnap! De ezt az érzésüket legfeljebb az ivószünet idejéig dédelgethették: utána az első labdából kiesett Louis, majd újabb 3 játszma következett, amikor mindegyikben kiesett egy-egy ütős: a Karib-térség hirtelen 75/4-re zuhant. A vendégszurkolót számára az lehetett a legsajnálatosabb, hogy a korábban 100-ast elérő Kavem Hodge ezúttal kacsázott – ráadásul a másik múltkori hős, Alick Athanaze sem gyűjtött be 1 futásnál többet, és a 19. játszmában ő is kiesett! Még az egy szem Jason Holder tartotta egy ideig a lelket a karibiakban, aki 42 labdán át is bent tudott maradni, ezalatt pedig 37 futást is összegyűjtött: érdekesség, hogy csak neki csak most két hatosa is volt, miközben Anglia a teljes 3. játékrészben nem szerzett hatost! A kergetés azonban végül sehova sem vezetett: még a mai napon (többek között Shoaib Bashir ötös zsákmányának köszönhetően) kiesett az utolsó ütős is, így nem lesz szükség holnapi folytatásra: Anglia 241 futással megnyerte a tesztet.

A tesztvébé tabelláján Anglia följött ugyan a 6. helyre, de esélyük igazán ezek után sincs, hogy a végén döntőbe jussanak. Ahogy a Karib-térségnek sem sok, hiszen ők meg lecsúsztak az utolsó helyre.


Alapból nem látható kép
×