A második nap inkább Írországé volt, de nem nagyon

2024. július 26. – Szerző: Krikettgalaxis

Megint, a második napon is belezavart az eső az Írország és Zimbabwe közötti tesztbe, de így is újabb játékrész fejeződött be. Írország az extra sok extrának (amivel egy 90 éves rekord is megdőlt) és 10. kapus társulásának köszönhetően 40 futásos előnyre tett szert, amiből a nap végén az afrikaiak még 12-t ledolgoztak a 3. játékrészben.

Az írországi An Cóbh látképe (Chorcaí megye) (illusztráció)Az írországi An Cóbh látképe (Chorcaí megye) (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap Zimbabwe igen szép kezdés után egy igen csúnya összeomlást mutatott be, így mindössze 210 futás után kiesett az utolsó ütősük is. Mindez 71.3 játszma alatt történt meg, de hiába tervezik a napokat 90 játszmásra, az eső éppen az ezek után következő szünetben eredt el, ami miatt be is fejezték aznapra a játékot. Mára viszont, egy kis kárpótlásként 98 játszmát terveztek be: kérdés volt ugyanakkor, vajon erre is lesz-e lehetőség, mert az előrejelzések mára sem voltak éppenséggel felhőtlenek... De a kezdéskor még egész kedvező volt az időjárás.

Az íreknél a korábban Zimbabwe csapatában is játszó Peter Moor volt az egyik nyitó, a másik pedig Andy Balbirnie. Előbbinek ír színekben eddig 19 volt a legmagasabb pontszáma, ma viszont már a 6. játszma elején elérte ezt a mennyiséget, és utána sem lassított: a 7. játszma végére már 31-en állt, közte 5 négyessel. Az első veszélyes helyzet a 13. játszma elején alakult ki: ekkor Balbirnie kesztyűjéről a kapushoz pattant a labda, és az ütős már-már azon volt, hogy elinduljon lefelé, ám Clive Madande elejtette a labdát! Végül nem Balbirnie-nek kellett lemennie, hanem az orvosnak bejönnie hozzá, mert a kezét elég kellemetlenül érintette ez a találat. A 16. játszmában azonban már nem úszta meg a kiesést: ekkor Tanaka Chivanga ellen egy könnyűnek ígérkező fél-röptét ütött a mezőnyjátékoshoz – méghozzá Joylord Gumbie-hoz, aki tegnap elég hasonlóan esett ki... A 18. játszmában Moore egy kockázatos, de egy nagy vetődéssel biztonságban befejezett tripla után elérte az 50 futást, ám társa, a nemrég óta bent levő Curtis Campher nem bírta tovább 8-nál. Nagyjából 13 órakor, 25 játszma elteltével így 115/2-es állással köszöntött be az ebéd: érdekesség, hogy ebből a 115-ből 19 mellé extra volt!

Az ebédszünetben eleredt az eső, de a nagyjából egy órányi elveszett idő miatt sem kezdtek el elveszni a játszmák, mert a játéknap tervezett végét még mindig kijjebb lehetett tolni. A hosszú szünet utáni első játszma aztán máris felrázott mindenkit: előbb Chivanga máris megszerezte 3. kapuját (Harry Tectort ejtette ki LKE-vel), majd két dobás múlva, amikor Paul Stirlinget elkapták, úgy tűnt, hogy a negyedik is megvan neki, ám a videóbíró kikockázta, hogy a dobó éppen túllépett a vonalon, így a dobás rossznak lett ítélve. A 36. játszmáig a játék úgy csordogált, ahogy sok teszt sok szakaszában szokott, csak az volt feltűnő, hogy még mindig sok az extra pont, valamint az, hogy újra elkezdett romlani az időjárás. A következő játszma azonban nagy áttörést hozott Zimbabwe számára: Blessing Muzarabani két egymás utáni dobásból kiejtette a már 79-nél járó Moort és az új embert, Lorcan Tuckert: 165/3-ról 165/5-re változott az állás! Hamarosan újabb két kapu veszett el egymáshoz viszonylag közel (bár nem annyira közel, mint az imént): most mindkettőt Sean Williams szerezte, és ezek után például Barry McCarthynál is lehetett érezni a bizonytalanságot: több élezése is volt, amik csak a szerencséjének voltak köszönhetők, hogy nem lett belőlük elkapás – de aztán az 51. játszmában már nem volt ilyen szerencséje sem, és természetesen egy újabb élezésből elkapták. Ekkor érkezett el a teaszünet ideje: az állás 200/8 volt.

És ez után a szünet után is nagyon gyorsan jött egy újabb kapu, amikor is Muzarabani kidobta Craig Youngot: még mindig nem volt meg a vezetés az íreknek, és már csak 1 kapujuk maradt! De hogy kicsit mégis összeszedjék magukat, arra volt elég idejük, ugyanis hamarosan, 17:10 körül újabb eső érkezett, és csak közel másfél óra múlva lehetett folytatni a játékot. Akkor viszont a 11. rendű Matthew Humphreys megmutatta, hogy nem is biztos, hogy jó helyen van ebben a rendben: 27 futást gyűjtött ugyanis be összesítésben, így Andy McBrine-nal alkotott társulása egészen 250-ig fölhozta a csapatot, mire McBrine végül kiesett! Érdekesség, hogy ebből a 250-ből 59 extra volt, és abból is 42 mellé: ez többnyire a dobók ügyetlenségének volt köszönhető, de azért a kapus, Clive Madande sem volt éppenséggel mindig a helyzet magaslatán. Így egyébként Madande lett az a kapus, aki ellen a világon a legtöbb mellé extra született egy tesztjátékrész alatt, megdöntve Les Ames 37-es negatív rekordját, ami még 1934-ben történt! Ráadásul az olyan tesztjátékrészekben, ahol legalább 200 pont gyűlt össze, százalékban mérve (23,6%) ez a mai volt az, ahol a legtöbb extra esett.

Még a nap végén volt egy kis idő belekezdeni a 3. játékrészbe is, de itt már nem túl sok esemény történt: Joylord Gumbie 7, Prince Masvaure pedig 4 pontot faragott le a hátrányból, és volt még egy TÉM extra is. Így tehát Írország jelenleg 28 futásos előnyben jár.


Alapból nem látható kép
×