Két ötvenesnek köszönhetően Írországé lett a győzelem a teszten

2024. július 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Annak ellenére is megszületett Írország történetének második tesztgyőzelme, hogy a negyedik nap elején már csak 5 kapujuk volt a hátralevő 125 futás lekergetésére Zimbabwe ellen. Ma viszont még az ebédszünet sem érkezett el, mire meglett nekik ez a 125 pont.

Talán egy ír szurkoló (illusztráció)Talán egy ír szurkoló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

A harmadik nap végén az ír magas rend látványosan összeomlott, így Zimbabwe került lépéselőnybe – de azért ez az előny annyira egyértelmű mégsem volt. 5 kapu vagy 125 futás? Melyik lesz meg előbb? Mindegyikre jó esély volt, ráadásul viszonylag rövid idő alatt: szinte biztos volt, hogy ez a teszt sem fog 5 napig eltartani, hiába a korábbi sok, időjárás miatt elveszett idő.

A játék ma már napos körülmények között kezdődött: és a tegnap este óta eltelt idő alatt nem csak az eső állt el, hanem a sávról a füvet is eltávolították közben. Vajon ez segít az ír ütősöknek? Középen Lorcan Tucker és Andy McBrine volt bent, egyelőre mindketten alacsony pontszámmal. Ám ahogy haladt előre az idő, mindketten szépen növelték a pontjaik számát, viszonylag gyakran ütöttek négyeseket is, sőt, a 18. játszmában McBrine-tól egy ötöst is láttunk. Néha előfordul ilyen a krikettben, amikor a mezőnyjátékosok túldobják a labdát a kapun, és mondjuk kimegy a túlsó oldalon, vagy túl sok idő elmegy, mire a túldobott labdát megint összeszedik – de ez a mai nem ilyen volt: egész egyszerűen ilyen sokáig tartott a határon majdnem kimenő labda megállítása és visszajuttatása! Ez azért ilyen profi szinten világritkaságnak számít. A meccs egyre jobban kicsúszott a vendégek kezei közül, és egyre inkább már csak a csodában bízhattak: az azonban nem jött, ellenben Tucker 50-ese igen, méghozzá a 24. játszma elején. Zimbabwe még egy utolsót rúgott a 26. játszmában, amikor Blessing Muzarabaninak sikerült kidobnia Tuckert, de ez már késő volt. Az ebéd tervezett idejére Írország már olyan közel járt a győzelemhez, hogy a szünetet el is tolták: így aztán még ebéd előtt újabb kapu elvesztése nélkül, McBrine 50-esével sikerült nekik beérniük a célba.

A tegnap este fejbe talált Tanaka Chivanga helyére egyébként végleges cserével Victor Nyauchit hozták be időközben az afrikaiak, de csak nagyon későn, a 33. játszmában küldték be – bár úgy tűnt, mindegy volt, mert ő sem tudott segíteni semmit a csapatán.

Írország így tehát Afganisztán után Zimbabwét is legyőzte, amivel hirtelen 0-ról 2-re nőtt a tesztsikereik száma. Az afrikaiak viszont egyre rosszabb formában vannak: ebben a formátumban utoljára 2021 elején tudtak nyerni...


Alapból nem látható kép
×