Tovább halad a döntetlen felé a karibi teszt

2024. augusztus 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Már a második nap is eltelt a Karib-térség és Dél-Afrika közötti első teszten, de még mindig csak az első játékrészben tartunk. Dél-Afrika 344 futást gyűjtött, miközben 8 kapu veszett el összesítésben. Egyre valószínűbb a döntetlen.

Egy tesztmérkőzés (illusztráció)Egy tesztmérkőzés (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Tegnap szinte alig zajlott játék, mindössze 15 játszmára volt lehetőség az eső miatt. Ez alatt Dél-Afrika 45 futást gyűjtött be, de elvesztett egy kaput, így a mai napot, amit egyébként fél órával korábban elkezdtek, hogy bepótoljanak valamit a tegnapi veszteségből, Tony de Zorzi 32, Tristan Stubbs pedig 2 futásról kezdte.

Sajnos a szurkolók ezúttal sem özönlötték el a lelátókat: a Karib-térségben máskor is lényegében csak a Húsz20-ra jön ki sok néző, a tesztre alig valaki. De azért aki eljött, az igazán elszánt volt: legalábbis az egyik szurkoló pólóján a Nem szeretem a krikettet. Imádom. felirat volt olvasható.

Már a mai első játszmák alatt úgy érződött, a talaj kissé nehezebbé vált az ütősök számára, mint tegnap. Ezzel együtt a két ütős szépen, lépésről lépésre haladgatott előre, és a 25. játszma elején De Zorzi már az 50 pontot is elérte. A hamarosan beköszöntő, a meleg miatt egy kicsit előre hozott ivószünet után a karibiak újra megpróbálkoztak Gudakesh Motie-val, a pörgetővel, akinek a támadásba dobása tegnap még nem jött be, de azóta azért változtak a körülmények. De az áttörést mégsem ő hozta meg, hanem a ma elejétől fogva dobó Kemar Roach, akinek egy viszonylag széles labdájába Stubbs elég fölöslegesen piszkált bele, a megpiszkált labdára pedig két mezőnyjátékos is rámozdult, de nem zavarták egymást, és Jason Holder megkaparintotta azt. Stubbs után Temba Bavuma, a kapitány jött be, aki De Zorzival igen stabil párt alkotott. Bármivel próbálkoztak a dobók, rajtuk nem tudtak kifogni, így egyre furcsábbá vált, vajon miért nem vetik be Jomel Warricant is, ha már egyszer a csapatban ott van. Erre végül csak a 44. játszmában került sor, de mint megint beigazolódott: jobb későn, mint soha, ugyanis hamarosan ő hozta az újabb kaput. Igaz, ez főként nem is a dobó érdeme, inkább De Zorzi hibája volt, aki egy kockázatos fordított söpréssel próbálkozott, de Warrican labdája lassabb volt a vártnál, így az ütős csak a katonához kesztyűzte azt. Az ebéd nem sokkal ezek után, 152/3-nál érkezett el.

Az ebédszünetben egy kis futózápor áztatta a pályát, de emiatt csak egy kicsivel lett hosszabb a szünet, aztán máris lehetett játszani. Az ekkor következő szakaszban még tovább lassult a pontszerzés: az első pontok csak 15 nullás után jöttek meg, és utána is igen sok pöttyös labdát láttunk – majd David Bedingham hirtelen egy hatossal bukkant fel. Nemsokára egy elgondolkodtató jelenetet láttunk: tönkrement a labda. A nemrég lejátszott angliai teszteken ez feltűnően sokszor történt meg, és ne feledjük: itt, a Karib-térségben ugyanúgy Dukes gyártmányú labdákat használnak, mint Angliában. Mi történt a Dukesszal? Reméljük, semmi, és ez csak valami véletlen eset volt most. Aztán Bedingham az új labdával is ütött pár négyest, viszont aztán a 64. játszmában, 185-ös állásnál elkapták, és bár a helyére bejövő Ryan Rickelton azonnal egy 4-essel mutatkozott be, utána ő is belelassult a játék eddigi folyásába – talán óvatosabbá vált, miután 9 begyűjtött futás után elejtették? Mindenesetre ez 17 vele szembeni labda után történt, a következő pontot pedig a 33-adikból szerezte meg, és teaszünetre is csak 19 futással rendelkezett, 47 dobás eredményeképpen. Társa, Bavuma viszont már 80-on állt, így a csapat állása ekkor 244/4 volt.

Ez a tea egyébként pont a 80. játszma után zajlott le, így a harmadik játékmenetre már új, csillogó, kemény labdával vághattak neki a dobók. És ez rögtön meg is tette a hatását: a második dobásból Rickelton elnézett valamit, és LKE lett a vége. Apró érdekesség, hogy a kapu utáni 23 dobást mind-mind a 7. rendben beálló Kyle Verreynne fogadta, Bavumának egy sem jutott, és a következő 6 labdából is 5 Verreynnéé lett. Ezek után Bavuma már nem csak azért kapott kevés dobást, mert éppen úgy jött ki, hanem azért, mert nemsokára kiesett: előbb még bíró szavával megúszott egy LKE-t, de a 89. játszmában még mindig érződött az új labda, ami szépen kigörbült a kéz-oldal felé, és hiába volt röpte, mégis láb a kapu előtt lett az eredménye. Kikérték ugyan a videóbírót, de maga az ütős is tudta, hogy mi lesz az eredmény: már majdnem a pálya szélénél sétált, amikor megjelent a kijelzőn a labdanyomvonal számítógépes elemzése. A következő időszakban Verreynne és Wiaan Mulder átlagos tesztsítlusban ütött, volt négy szűz játszma is egymás után, máskor pár szimpla, időnként pedig egy-egy határ is beesett, így a 108. játszma végére már mindketten 30 és 40 közti pontszámmal álltak. De a 109. játszma igen kellemetlenül alakult Dél-Afrika számára: Warrican két egymás utáni dobásból két ütőst ejtett ki úgy, hogy ráadásul mindkétszer az elkapást is ő maga hajtotta végre: előbb Verreynne, majd a frissen beálló Keshav Maharaj ütötte vissza neki véletlenül a labdát. A napból hátralevő pár játszmát aztán már kihúzták újabb ütős elvesztése nélkül, az eredmény 344/8 lett.


Alapból nem látható kép
×