Kialakult a 2024-es Hundred rájátszásának mezőnye

2024. augusztus 15. – Szerző: Krikettgalaxis

Véget ért a férfi és a női Hundred csoportköre is. Előbbieknél az Oval Invincibles, utóbbiaknál a Tân Cymreig jutott egyenesen a döntőbe. De beszámolunk itt még néhány más érdekességről és egy sérülésről is.

A londoni The Oval (illusztráció)A londoni The Oval (illusztráció)

A kép szerzője: Mark Percy, licenc: CC BY-SA 2.0

A nőknél már az utolsó mérkőzés előtt eldőlt az első három sorrendje: a Tân Cymreig lett az első, így rögtön döntőbe jutott, míg a második és harmadik helyen a két fővárosi gárda végzett, vagyis az elődöntő (szombaton) egy izgalmas londoni rangadó lesz az Oval Invincibles és a London Spirit között. Érdekesség, hogy az utolsó helyen az a Southern Brave végzett, amely eddig mindhárom idényben döntős volt, sőt, tavaly bajnokok is lettek.

A férfiaknál az Oval Invincibles lett az első, vagyis a két nem mezőnyében összesítve egyértelműen ők voltak a legjobbak, a Brave viszont itt befutott a második helyre. A harmadik hely sorsa azonban csak ma, az utolsó meccsen dőlt el: előtte még a Northern Superchargers állt elődöntős helyen, de ahhoz, hogy ott is maradjanak, az idényben végig gyengélkedő Manchester Originalsnek le kellett volna győznie a tavalyi rossz szezon után idén főnixként feltámadó Birmingham Phoenixet, ám ettől igen messze voltak, így végül a Birmingham ért be második helyre, leszorítva a leedsieket a negyedikre. Itt egyébként utolsó helyen a London Spirit végzett.

És akkor most ejtsünk néhány szót pár érdekes eseményről, eredményről is, ami a csoportkör második felében történt, azóta, hogy utoljára hírrel jelentkeztünk a Hundredről!

Itt volt például az imént említett Phoenix Superchargers elleni meccse, ahol a lilák az első félidőben mindössze 83 futást gyűjtöttek: ez lett a bajnokság történetének valaha volt 2. legrosszabb eredménye. Azonban a kergetés még szélsőségesebb lett: mivel a Birmingham 39 labda alatt megszerezte a szükséges legalább 84 futást, így a valaha volt leggyorsabb kergetést mutatták be a Hundredben. Az már csak hab a tortán, hogy közben ütőst sem vesztettek.

Még nagyobb különlegesség történt másnap, a Trent Rockets és a London Spirit közti összecsapáson: a sárgák dobója, John Turner ugyanis nulla érvényes dobással zárta a meccset! Történt ugyanis, hogy mindkét első dobása magas röpte, úgynevezett gerenda lett, ami nem csak hogy rossz dobásnak minősül, de veszélyes is, ezért kettő ilyen után eltiltás jár. Vagyis: két rossz dobása volt, majd eltiltották, és kész. Ezen még a Krikettgalaxis szoftvere is kiakadt: az eredménylap megjelenítésekor nullával kellett volna osztani a gazdálkodás (100D krikett esetén: futás per dobás) kiszámításához! Ilyen még soha nem volt, ezért a szoftvert is módosítanunk kellett.

Sok angol szurkoló a szívéhez kapott a Superchargers és az Originals meccsén: a tesztválogatott kapitánya, Ben Stokes, aki ezúttal a liláknál játszott, ütés közben combsérülést szenvedett és vissza is vonult! A világhálós fórumokon ezek után nagy volt a felháborodás, hogy miért kell ilyen jelentéktelen bajnokságban veszélynek kitenni a legjobb tesztjátékosokat – ez is jelzi, hogy Angliában még mindig a tesztet tartják a legfontosabbnak! Számukra a rossz hír az, hogy a vizsgálatok után kiderült: Stokes nem lesz bevethető a hamarosan kezdődő, Srí Lanka elleni tesztsorozaton.

A két negatívság után említsünk meg röviden valami szép teljesítményt is: James Vince három egymást követő meccsen szerzett 50-est, ami eddig még példa nélküli volt a Hundred történetében.


Alapból nem látható kép
×