Az ír nők NH20 után ENN-ben is meglepték a világot

2024. augusztus 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Fix kettesnek ígérkezett az ÍrországSrí Lanka női ENN-sorozat még azok után is, hogy korábban Húsz20-ban egy mérkőzést elvittek a házigazda írek. De az előzetes várakozásokkal ellentétben 2–1-re behúzták az ENN-sorozatot is, így megszerezték első győzelmeiket a 2022–2025-ös ICC-bajnokságban.

A Béal Feirste-i városháza (illusztráció)A Béal Feirste-i városháza (illusztráció)

A kép szerzője: Giorgio Galeotti (Wiki Commons), licenc: CC BY 4.0

Már az első mérkőzés meghozta a meglepetésnek számító ír győzelmet. Bár ez azok után talán mégsem mindenki számára annyira meglepő, hogy az NH20-as sorozaton is ők nyerték az egyik meccset – igaz, akkor rá lehetett fogni, hogy nem volt ott Csamari Atapattu, a vendégek legjobbja. Most viszont itt volt, bár mint az eredménylapból látható: lényegében olyan, mintha most sem lett volna... Egyrészt, miután Srí Lanka ütésre kényszerült, ő volt az egyik nyitó ütős, de már a félidő 4. dobásából aranykacsával búcsúzott, másrészt később dobásban sem ért el különösebb eredményt. Nyitó társa, a 18 éves Vismi Gunaratna viszont igen reménykeltően játszott: ő a 100 futást is átlépte, és csak utána, miután meglett a százas, esett ki azonnal. Rajta kívül Haszini Perérá is majdnem 50-ig jutott, valamint hat (!) játékos végzett 10 és 20 közötti eredménnyel, így egy egész jó, 261-es célt tudtak felállítani. Ám az ír Orla Prendergast, azok után, hogy igen takarékosan gazdálkodva 3 kaput is szerzett, ütősként is sok borsot tört a vendégek orra alá: a 4. rendben bejőve 107 dobásból ért el 122-neskit! Aztán ott volt még Amy Hunter is, aki 42-ig jutott, így összesítésben, ha nem is sokkal, csak 3 megmaradó kapuval és 4 megmaradó dobással, de megnyerték a mérkőzést. Ez volt Írország első győzelme a 2022 óta tartó ICC-bajnokságban, és ez volt a valaha volt legnagyobb sikeres kergetés, amit ebben a formátumban bemutattak: sőt, az első, amikor egy legalább 200-as célt elértek.

A második meccset is megnyerték a hazaiak, de ez most már nem is volt meglepetés. Annyi hasonlóság volt az előzővel, hogy most is hiába volt egy Srí Lanka-i százas – viszont az meg különbség volt, hogy a zöldeknél nem szerzett senki egyénileg ilyen sok futást. Az ütést Írország kezdte, de a fiatal Sarah Forbes nagyon nehezen lendült játékba: 18 labda után csak 2 futása volt, és így esett ki. Ellenben később Amy Hunter 66, Leah Paul pedig 81 pontot zsebelt be, sőt, még Rebecca Stokellnek is volt egy 50-ese – így az összpontszám 255 lett. A kergetés érdekessége az volt, hogy a 3. rendű, hamar pályára lépő Harsitá Szamaravikrama 105 futásával, valamint az utána következő Kavisá Dilhári vezérletével a vendégek végig időarányosan jobbak voltak ellenfelüknél, csak a 48. játszma végén lett egyenlő az időarányos pontszámuk: ekkor Írország is 240-en állt az első félidőben, és Srí Lanka is a másodikban. Csakhogy volt egy aprócska bökkenő: közben Srí Lanka elvesztette az összes ütősét, így ebben a pillanatban véget ért a meccs, és már nem volt lehetőségük behozni a hátralevő hiányt.

Végül a harmadik találkozó volt az, amelyik úgy alakult, ahogy előzetesen számítottak rá: ez könnyű vendéggyőzelemmel végződött. Az alaphangot Acsini Kulaszúrija adta meg, aki a meccs első két labdájából két ír ütőst ejtett ki, majd a hazaiak összeomlása tovább folytatódott: a 15. játszmában már az 5. kapujuk veszett el, és még csak 28 (!) futásuk volt. Leah Paul és Arlene Kelly ezek után még nagy nehézségek árán összekapargatott néhány tucat pontot, és a sorvégben is furcsa módon hárman is átlépték a 10-et, így legalább 122-ig el tudtak jutni. Kulaszúrija végül 3 kapuval zárt, és ugyanennyit gyűjtött az első két meccsen halovány Csamari Atapattu is. Ő pedig, hogy a haloványságát feledtesse, arról ütősként is tett a folytatásban: ugyanúgy, mint Harsitá Szamaravikrama, ő is 48 pontot szerzett, így aztán a többiektől nagyon kevés is elég volt ahhoz, hogy a kergetés nagyon gyorsan, 23.1 játszma alatt meglegyen.

Srí Lanka nem csak a sorozat eredményén szépített, de két igen fontos pontot szerzett az ICC-bajnokságban is. Ezzel ők ott egyébként be is fejezték a szereplésüket: 22 ponttal jelenleg a jónak számító 4. helyen állnak, csakhogy Pakisztán kivételével a többi csapatnak még van hátra legalább 3, de a mögöttük állóknak legalább hat meccse is! Új-Zéland nagyon valószínű, hogy le is fogja előzni őket, így leginkább a Karib-térség miatt kellhet izgulniuk: ha ők a hátralevő 6 meccsükből 5-öt megnyernek (vagy 4-et, és jobb lesz az NFA-juk), akkor Srí Lanka nem jut ki automatikusan a világbajnokságra, hanem további selejtezőkre kényszerül. Igaz, a karibiak Banglades mellett Indiával is fognak játszani 3-szor, így azért igen nehéz dolguk lesz. Írország továbbra is utolsó, és szinte nulla az esélyük, hogy az első hatban végezzenek.

Ami pedig Írország és Srí Lanka egymás elleni eredményeit illeti: a két csapat női ENN-örökmérlege egészen megváltozott ez után a sorozat után. Az eddigi 100%-os Srí Lanka-i mérleggel szemben most már 7 mérkőzésből 1 eredmény nélküli találkozó és 4 Srí Lanka-i győzelem mellett 2-t megnyert Írország is.


Alapból nem látható kép
×