Kevés kapu és pakisztáni lezárás a teszt második napján

2024. augusztus 22. – Szerző: Krikettgalaxis

A ravalpindi teszt második napja egy rendkívül stabil pakisztáni társulással kezdődött, aztán két kapu elvesztése, majd további pontok begyűjtése után, 448/6-os állásnál lezárták a játékrészüket, remélve, hogy a nap végén még ki tudnak ejteni pár bangladesi ütőst. Ez végül nem valósult meg, a 2. játékrész 27/0-ig jutott.

Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)Az iszlámábádi Faiszal-mecset, Pakisztán nemzeti mecsete (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Mára sokkal szebb időjárás köszöntötte a csapatokat és a nézőket: ragyogott a Nap, és az előrejelzések sem mutattak a játékot zavaró csapadékot – igaz, a levegő forró és párás volt, amit azért sokáig elviselni nem annyira könnyű. Tegnap csak 41 játszmát lehetett lejátszani a vizes pálya miatti késői kezdés okán, ma viszont időben el lehetett kezdeni a játékot. Tegnap néhány gyors kapuvesztés után a pakisztáni ütősök stabilizálták a helyzetüket, és 158/4-gyel zárták a napot. Este, így ma reggel is a 24-en álló Mohammad Rizván és a már 57-et elért Szaúd Sakíl volt bent a pályán.

A sáv talaján még mindig jelentős mennyiségű fű zöldellt, így várható volt, hogy ezt ma délelőtt is igyekeznek majd kihasználni a bengáli gyors dobók. Meg is próbálták, de nem tudták, így az 50. játszmában már Szákib ál-Hászán is bejött pörgetni egy kicsit: eredményt azonban ő sem ért el. Az 53. játszmában Rizván már elérte az 50-et is, méghozzá 64 dobásból, ami egy kicsit gyorsabbnak tűnik, mint amit régebben tőle megszoktunk – sőt, utána újabb határokkal is jelentkezett, Sakíl viszont lelassított. Így a 61. játszmában Rizván utol is érte társát: neki 93 dobás után 78, míg Sakílnak 147 labda után 76 futása volt. Lassan már az kezdett kérdéssé válni, meglesz-e mindkettejüknek a 100-as, és ha igen, akár ebéd előtt is eléri-e valaki? Végül ebédig csak 89, illetve 86 pontig jutottak, a csapat pedig 256-ig, ami azt jelentette, hogy a mai első menetben majdnem 100 futást tudtak hozzáadni kapuvesztés nélkül. Tegyük hozzá: a sáv igen simának tűnt, így nem feltétlenül a dobók gyengeségét jelzi ez az eredmény...

Ebéd után Rizván hamarosan egy hatost zúdított ki a pályáról, majd a 74. játszmában egy 4-essel érte el a 100-ast, de nem sokkal maradt el tőle Sakíl sem, aki pedig a 79-edikben érte el ezt a mérföldkövet. A 80 játszma elteltével nem is csoda, hogy a dobók azonnal kikérték az új labdát, és az eddig dobó Ál-Hászán–Mehedí Hászán Mirádzs dobópár helyett újra visszatértek a sebes dobókhoz: mostantól Sariful Iszlám és Hászán Máhmud kísérletezett, majd Náhid Ráná, sőt, egy idő után visszatért Hászán Mirádzs is, de minden hiába: a társulás csak menetelt megállíthatatlanul. Ezt pedig egészen a 95. játszma végéig folytatták, amikor viszont végre egy nagy kő eshetett le a bangladesiek szívéről: Hászán Mirádzs dobását ugyanis Sakíl nem találta el, a kapus pedig leverte a pálcákat – és bár a videóbírónak nézegetnie kellett, hogy vajon az ütős lába nem érintkezett-e a talajjal a vonal mögött, de nem, így érvényes leverés történt: Sakíl tehát 261 labda és 141 futás után le kényszerült ballagni. Eddigre egyébként megelőzte Rizvánt, akinek még csak 128 pontja volt, viszont nem kellett hozzá sok idő, hogy megtörténjen a visszaelőzés – bár ez már csak a teaszünet után következett be. Teánál Pakisztán 367/5-ön állt, Rizván 134-en, Ága Szalmán, az új ember pedig 7-en.

A harmadik mai játékmenetben pedig tovább gyűltek a pontok: lassan már az volt a kérdés, vajon Pakisztán lezárja-e a játékrészt. A 104. játszmában Rizván eljutott 150-ig, és bár éppen mielőtt a csapat 400-a is meglett volna, Szalmánt sikerült elkapni egy Ál-Hászán-dobásból, de a következő ember, a specialista dobónak számító, ám nem egyszer nagy ütésekkel közönségszórakoztató ütőjátékot is bemutatni képes Sahín Sáh Afrídí megint ebbe az agresszív üzemmódba kapcsolt, és rövid idő alatt több határt, köztük hatosokat is bemutatott, így 22 dobásból 28 pontig jutott el. Ám ekkor kissé váratlanul Sán Maszúd kapitány bejelentette a lezárást: ez 448/6-nál történt meg, amikor Rizván 171 ponttal rendelkezett, tehát látható, hogy nem valami kerek számra vártak. Valószínűleg az ütős már nagyon fáradt lehetett, illetve abban bízhattak, hogy most még délután lesz idejük néhány kapuval megrövidíteni az ellenfelet.

Mint tudjuk, Pakisztán erre a meccsre csupa gyors dobóval állt ki, pörgetésre csak némelyik nem specialista dobójuktól számíthattunk. Persze nem a játékrész elején: ezt természetesen Afrídí és Naszím Sáh kezdte, míg az ütősök közül Szádmán Iszlám és Dzsákir Hászán lépett pályára. Amellett, hogy ők ketten szépen végigbírták a napból hátralevő 12 játszmát, és 27 pontot le is csiszoltak a nagy hátrányukból, csak az említhető meg ebből a játékrészből, hogy a 8. játszmában Rizván, a kapus ismét görcsöt kapott (ne feledjük, előtte az egész napot végigütötte), így helyére helyettesítőként a még rutinosabb Szarfaráz Ahmed állt be.

A nap tehát 27/0-val végződött, ami 421 futásos pakisztáni előnyt jelent.


Alapból nem látható kép
×