Szamoa jutott tovább a csendes-óceáni térség vb-selejtezőjéből

2024. augusztus 24. – Szerző: Krikettgalaxis

Kisebb meglepetésre a papíron leggyengébb, igaz, hazai pályán játszó szamoai válogatott lehet ott a 2026-os világbajnokság selejtezőjének következő körében, miután a mostani tornán felülmúlta a Cook-szigeteket, a Fidzsi-szigeteket és még Vanuatut is.

A szamoai Sopoaga-vízesés (illusztráció)A szamoai Sopoaga-vízesés (illusztráció)

A kép szerzője: Plenz (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 2.5

Nem könnyű az út a világbajnokságra a kis csapatok számára, főleg nem itt a kelet-ázsiai és csendes-óceáni térségben. Itt ugyanis az első selejtezőkörből továbbjutó csapatoknak legközelebb az ázsiai térség első körének továbbjutójával kell megmérkőzniük, és ellenük kell sikert elérniük, ha ki akarnak jutni. Most viszont még ne szaladjunk előre ennyire, csak az első fordulónál járunk. Ezen a szinten 8 válogatott verseng két négyes tornán, azok közül is most rendezték az elsőt négy óceániai csapat számára.

A helyszín Szamoa fővárosa, Apia volt, a négy résztvevő pedig a házigazda csapat, valamint a Fidzsi-szigetek, a Cook-szigetek és a fő esélyes Vanuatu.

A torna egyetlen csoportkörből állt, ahol mindenki mindenkivel kétszer játszott. A végén érdekes módon a legalacsonyabbra rangsorolt Szamoa jött ki győztesen az egészből, miközben a legerősebbnek tűnő Vanuatu nem csak hogy nem jutott tovább, de egyenesen utolsó lett, mindössze egyetlen győzelemmel 6 mérkőzésből! De nem volt messze a továbbjutásból a Cook-szigetek sem, akik ugyanannyi (8) ponttal zártak, mint az éllovas, csak az NFA-juk volt rosszabb, és tulajdonképpen a 3. helyre befutó Fidzsi-szigetek is csak egy győzelemre volt tőlük.

A torna során több dobó is szerzett ötös zsákmányt, több ütős is elért 100-ast, de közülük kettőt emelnénk ki: az egyiket, Hayden Dicksont csak azért, mert ő a Cook-szigetek történetének első százasát szerezte, Darius Vissert viszont nem csak azért, mert ő meg Szamoáénak az elsőjét, hanem mert ő világrekordot is elért az egyik Vanuatu elleni mérkőzésen: az egyik játszmában, amikor ő ütött, extrákkal együtt 39 futás született!

A torna legtöbb futását összesítésben is Visser gyűjtötte (265-öt), míg 17 kapujával a Cook-szigeteki Oscar Taylor lett a legeredményesebb dobó.

Ami a selejtezők folytatását illeti: hamarosan egy másik hasonló tornán Dél-Korea, a Fülöp-szigetek, Indonézia és Japán is megmérkőzik, és az ottani győztes Szamoához hasonlóan bejut az ázsiai végső selejtezőbe. Ott már Pápua Új-Guinea, Omán és Nepál helye biztos, további négy csapatot pedig két újabb selejtezőkörből várunk. Azt még nem lehet tudni, hogy ez a végső selejtező mikor lesz.


Alapból nem látható kép
×