Joe Root újabb százasának köszönhetően nagyon elhúztak az angolok a 3. napon

2024. augusztus 31. – Szerző: Krikettgalaxis

Nem sok esély van Srí Lanka-i győzelemre, de még csak arra sem, hogy lesz ötödik nap a teszten: Joe Root már a második százasát ütötte ezen a meccsen, így Anglia 3 negyed után már 482-vel vezetett. A vendégek a negyedik játékrészben eddig 53/2-n állnak.

Joe Root egy régebbi képen (illusztráció)Joe Root egy régebbi képen (illusztráció)

A kép szerzője: Wolverhamptoni Egyetem (Flickr), licenc: CC BY 2.0

Tegnap Anglia 200 fölötti előnnyel zárta a második játékrészt, de nem választották a továbbjátszást, hanem újra bejöttek ütni. A harmadik játékrészből 7 játszma zajlott le, ez alatt pedig 25/1-es állás alakult ki. Ma már jóval felhősebb volt az idő Londonban, mint eddig, de esőveszély nem igazán állt fenn: viszont a gyors dobók számíthattak ezáltal némi támogatásra az időjárástól.

Az ütősök közül Ben Duckett és Ollie Pope volt bent: utóbbinak égetően szüksége lett volna már egy jó játékrészre, mert bár ő volt a kapitány, és biztos számos jó döntést hozott, ami segítette őket a sikerben, de ütésben eddig igen keveset tett hozzá ehhez a tesztsorozathoz. Talán érezte ő is a terhet, és már az elején jónéhány bizonytalankodó mozdulata volt az ütővel – de mégsem ő, hanem Duckett esett ki ma először, méghozzá egy nagyon érdekes elkapás által: az árok mezőnyjátékos nem tudta elkapni vetődés közben, csak amolyan röplabdás módra beleütött egyet a labdába, de szerencséjére az pont Anydzseló Mattijúszhoz szállt, aki már sikeresen begyűjtötte. Jöhetett be Joe Root, aki az első negyedben 143-at teljesített. De majdnem mehetett is le: szerencséjére azonban a 12. játszmában az élezése elsuhant ott, ahol a második katonának kellett volna lennie (de nem volt). A felhők miatti rossz fényviszonyok miatt hamarosan a reflektorokat is be kellett kapcsolni, de a bírók engedélyezték, hogy a gyors dobók is dobhassanak: hát dobtak is. Aszita Pranándut egy kicsit meglepően későn dobták ma csatasorba a Srí Lanka-iak, de végül megjelent ő is – és ennek meg is lett az eredménye. Pope az egyik rövid labdáját a mélységi hátsó csúcs felé ütötte, és pont megtalálta vele az egyetlen arrafelé tartózkodó határőrt... Az ütős ezúttal 17-tel búcsúzott, vagyis ma sem jött össze a bizonyítás. Az időjárásról egyébként az is sokat elmond, hogy a Pope helyére kiérkező Harry Brook hosszú ujjú pulóverben lépett pályára: pedig ő aztán észak-angliai! De hideg ide, hideg oda, a 22. játszmában két merész fejszés söpréssel is megpróbálkozott: az elsőből majdnem elkapták (de Nisán Maduska elejtette), a másodikból pedig egy hatos jött össze. És ezt az agresszív játékot egészen a kieséséig, a 28. játszmáig folytatta: ekkor 37 futása volt, amit egy kicsit 100 fölötti aránnyal szedett össze. Hasonlóan kezdett a helyére jövő Jamie Smith is, míg Root picit (de nem sokkal) lassabban haladt előre, és ebédszünetre már megközelítette az 50-et. Anglia ekkor 159/4-re állt, ami gyakorlatilag 390/4-et jelentett.

Szünet után gyorsan meg is lett Root 50-ese, viszont Smith nem csak hogy egy kicsit lelassult, de hamar ki is esett egy LKE-vel. A negyed viszont innentől elég máshogy alakult, mint az első: akkor Gus Atkinson egy csodaszázast ért el, de a 9. és 10. rendű ütőstől is két számjegyű eredményeket láttunk. Most viszont az utolsó 5 angol játékos pontszáma közül egy 14-es volt a legtöbb: véletlenül ez is Atkinson nevéhez fűződik, de aztán ő is kiesett egy rendkívül furcsa mozdulat után, amit talán egy fordított húzásnak lehetne leírni... Ez, hogy a sorvég ilyen gyorsan fogyatkozott, csak egy kérdést hagyott nyitva: vajon meglesz-e Root újabb százasa (és ha igen, milyen gyorsan)? Az 51. játszmában még nem lett meg neki, de már ekkor is megdöntött egy rekordot: a Lord’s pályán elérte a 2015 tesztfutást – itt ilyen sokat még senki sem szerzett! Az 53. játszmában aztán elérte a 100-at is, méghozzá 111 dobásból: ez neki egyrészt egyéni csúcs, mert ez lett az eddigi leggyorsabb tesztszázasa, másrészt pedig mostantól, 34 százasával, egyedül vezeti az angol játékosok százasszámláló ranglistáját. Anglia ekkor már nyugodtan le is zárhatta volna a játékrészét, de nem tették: talán az 500-as vezetésre vártak. Végül nem kellett sokáig gondolkodni, mi legyen a lezárással, mert az 55. játszmában, utolsóként Root is kiesett, így még egy apró hiányérzete lehet neki: összesítésben még 23 futás hiányzik neki, hogy utolérje a legendás Kumár Szangakkárát, és följöjjön a világranglista 6. helyére.

A játékrész 251-es angol eredménnyel zárult, ami 482-es vezetéssel volt egyenértékű. Ekkor egyébként megtartották a teát is. Srí Lankának kevés esélye maradt – talán még abban bízhattak, hogy valahogy két napot végigvédekeznek, és meglesz a döntetlen. Erre az esély már a 3. játszmában elhalványulni látszott, amikor a bíró LKE-vel kiküldte Dimut Karunáratnát – de aztán kiderült, hogy a labda a kapuk vonalán kívül találta el a játékost, így vissza kellett vonni a hibás döntést. A 7. játszma végére 19/0 volt az állás, ami önmagában semmit nem jelent, de a sorozaton látott korábbi Srí Lanka-i teljesítményekhez képest már szépnek tűnt. A bírók ekkor már rendeztek maguk között egy mini-tanácskozást arról, hogy elég-e a fényerősség, de egyelőre nem döntöttek korlátozások mellett: még bejöhetett dobni a gyors Atkinson is. És ha jött, hát meg is szerezte az első kaput: Nisán Maduska búcsúzott 13 ponttal. A 11. játszmában Root is bejött dobni, hátha ma olyan napja lesz, amikor minden összejön neki – végül a kapu nem jött össze. De egy 5-dobásos játszma majdnem: a pályán levő bírók 5 Root-labda után ugyanis megint elkezdtek a fényről beszélgetni, és emiatt úgy tűnik, elfelejtették, hogy még nem telt le a 6 dobás, és játszma végét jeleztek. A 3. játékvezető szólt nekik, hogy hé. A következő eseményt a 14. játszma hozta, amikor a már 6. dobóként próbálkozó Olly Stone kiejtette Petum Nisszankát. Csak úgy mellesleg: az elkapást Root hajtotta végre, így ez lett neki a 200. elkapása a teszt formátumban. Ez Root-nap, nem kérdés. Ezek után a 4. rendben Prabhát Dzsajaszúrija jött be: egyértelműen éjjeliőrnek. 20 játszma elteltével, 17 óra táján, amikor még 22 játszma hátra lett volna a napból, megállították a játékot a gyenge fény miatt. Egy órát még várakoztak, hátha javul a helyzet, de mivel nem javult, mára be is fejezték: Srí Lanka 53 pontot gyűjtött, 2 elvesztett kapu árán, vagyis a hátrányuk még mindig 430 futás.


Alapból nem látható kép
×