Banglades lendületben, de megakasztotta őket a sötétség és az eső

2024. szeptember 2. – Szerző: Krikettgalaxis

A negyedik nappal folytatódott a ravalpindi teszt. A harmadik játékrészben néhány fellángolástól eltekintve Pakisztán elég alárendelt szerepet játszott, és csak 184-es előnyt tudott kiépíteni magának. A negyedik játékrészben a bengáli nyitó ütősök szépen haladva már 42-nél tartottak, amikor megszakadt a mérkőzés az időjárás miatt.

Barisáli látkép (illusztráció)Barisáli látkép (illusztráció)

A kép szerzője: Happiest persoN (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A 3. nap két gyors pakisztáni kapuvesztéssel fejeződött be a harmadik játékrész elején – na meg azzal a hírrel, hogy az utolsó két napra esős idő várható, így a semleges szurkolók igen elszomorodhattak, hiszen még sokat tartogathatott volna ez a találkozó. Szerencsére ma még az elejére nem jött meg az eső, így egész sok esemény ragadhatott magával minket.

A negyedből eddig 3.4 játszma telt el, Pakisztán pedig 9/2-re állt. De ne feledjük: tegnap Banglades sokkal nagyobb mélységből kapaszkodott vissza, így a hazaiaknak sem kellett kétségbe esniük. Főleg azok után nem, amikor látták, hogy Szaím Ajúb és Sán Maszúd milyen lendülettel kezd. Az 5–8. játszmák mindegyikében ütöttek például egy-egy négyest, aztán bár a 9-edikben nem, de a 10-edikben ezt bepótolták, és akkor meg kettőt is: ezek után már 43/2-re álltak, ami sokkal szebbnek érződött. 11 játszma után megérkezett az első pörgetés, de a mai első kapu így is gyors dobásból született a 12-edikben: egy Tászkin Áhmed-dobást Maszúd úgy hajtott a nyílt közép térségébe, hogy ott a mezőnyjátékosnak volt esélye elkapni – persze csak akkor, ha olyan ügyes, mint most Nádzsmul Hoszen Sánta, akinek elvetődve sikerült megkaparintania a már-már leesőben levő labdát. Tászkin Áhmed ezek után egy időre befejezte a dobást, így a következő szakaszban Mehedí Hászán Mirádzs és Náhid Ráná dobott felváltva. És továbbra is a gyors dobásoknak lett meg az eredménye: a 16., a 18. és a 20. játszma is hozott egy-egy kiesést Ráná jóvoltából! Először Maszúd élezett egyet a kapushoz (elkerülhető módon), aztán Bábar Ázam rossz sorozata folytatódott azzal, hogy most is csupán 11 futás után esett ki: ezúttal fölöslegesen ért bele egy labdába, amit így az első katona elkapott – aki aztán a következő labdából Mohammad Rizvánt is elkaphatta volna, de elhibázta a könnyűnek ígérkező helyzetet... Végül Ráná harmadik kapuja Szaúd Sakíl ellen érkezett el, aki szintén egy élezés áldozata lett. Rizván elejtése aztán eléggé megbosszulta magát, ő ugyanis, Szalmán Ágával együtt ismét stabilizálta a pakisztáni ütőjátékot. Olyannyira, hogy a 30. játszma végén tartott ebédig már egyikük sem esett ki, a csapat pontszáma pedig 117/6-ra nőtt, ami 129-es előnyt jelentett számukra. A talaj közben továbbra sem nyújtott segítséget a dobóknak, így akár egy nagy társulás lehetősége is benne volt a levegőben.

Ez a lehetőség pedig egyre valószínűbbé érett, ahogy telt az idő ebéd után, egyelőre még mindig napos időben. A 37. játszma már 135/6-tal zárult – ám most jött a fordulat. A tegnapi két kaput begyűjtő Hászán Máhmud a 38. játszma végén két dobás alatt megduplázta áldozatai számát: előbb a 43-on álló Rizván, majd az új ember, Mohammad Alí esett ki, mindketten megint egy-egy élezés által. A 10. rendű Abrár Ahmed nem késlekedett bejönni középre: már a sisakot is előre fölvette, futás közben pedig sietségében a kesztyűit is elejtette (amiért persze az ellenfél részéről ki is nevették). Valószínűleg ismerte Szákib ál-Hászánt, és tudta, hogy miféle elvetemült apellációkra képes, ha az ütős nem siet eléggé :) De hiába sietett, a pályán nem sok időt tartózkodhatott: 12 dobás után, 2 ponttal elkapták. Pakisztán ekkor már 145/9-en állt, így egy elég csúnya vég nézett ki számukra: ezen már csak Ága szépített valamennyit, aki több négyest, sőt, még egy hatost is bemutatva 47-ig jött föl, mire az utolsó ember kiesett, amivel legalább 172-re hozta föl a csapatot. Tegyük hozzá: vagy Banglades állított föl mindig nagyon jó mezőnyt, vagy Ága nem játszott elég tudatosan, de néha elég rosszul csinálta, ahogy megosztotta a játékot saját maga és az alacsony rendű játékosok között. És azt is tegyük hozzá, hogy az utolsó kaput is Máhmud szerezte, amivel meglett neki az ötös zsákmány: első bangladesi gyors dobóként egy Pakisztánban rendezett teszten! További érdekesség, hogy ez volt az első alkalom Banglades teszttörténetében, amikor egy játékrészben mind a 10 kaput sebes dobó gyűjtötte.

Amikor nem sokkal 14:30 előtt elkezdődött az utolsó játékrész, már felhők gyülekeztek a pálya fölött. Rizván egyébként nem jött ki a mezőnybe kapuskodni, hanem a rutinos Szarfaráz Ahmed helyettesítette őt. A nyitó ütősök ezúttal is Dzsákir Hászán és Szádmán Iszlám voltak, akik feltett szándéka volt, hogy elkerüljék a 2. játékrészben látott összeomlást. De az is lehet, hogy a fejükben járt, hogy a romló időjárás miatt (holnapra is esőt jósoltak) megpróbáljanak minél gyorsabban minél több pontot bezsebelni, hátha még a győzelem is meglehet nekik, hiszen a 185-ös cél nem volt maga a lehetetlenség. Ennek megfelelően Hászántól már teáig, ami 6 játszma után érkezett el, már két hatost is láthattunk, így a két csapat 37/0-val térhetett pihenőre.

A szünet után azonban már csak egyetlen játszma zajlott le: ekkor, 42/0-nál a gyenge fény miatt a játékvezetők megállították a meccset. Később az eső is eleredt, így egy kis várakozás után a mai napot végleg lefújták. Banglades tehát már csak 144 pontra van a győzelemtől, 10 meglevő kapuval: ha az időjárás kegyes lesz hozzájuk, holnap akár újabb csodaszámba menő győzelmet zsebelhetnek be!


Alapból nem látható kép
×