Még az Antiguánál is nagyobb bajban a Saint Kitts

2024. szeptember 13. – Szerző: Krikettgalaxis

Hiába nyerte meg a CPL nyitómeccsét a St Kitts & Nevis Patriots, azóta már a hatodik vereségüket szenvedték el egymás után: most éppen a Saint Lucia Kings ellen, így, bár még a csoportkör felénél sem tartunk, de szinte már el is dőlt, hogy a végén melyik négy csapat jut tovább a rájátszásba.

A Saint Lucia-i Piton-hegyek (illusztráció)A Saint Lucia-i Piton-hegyek (illusztráció)

A kép szerzője: Rennboot (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

A két utolsó helyen álló csapat találkozóját hozta a mai, ám mégsem a két leggyengébbét. Hogyan lehetséges ez? Aki követte a CPL-t, tudja: a sok utazgatás elkerülése érdekében nagyon egyeletlenül következnek a mérkőzések, így például van, aki még csak 3-at, van, aki pedig már 7-et játszott. Így, hiába állt az 5. helyen a Saint Lucia, ők mégsem tűntek annyira gyengének, mint az őket megelőző Falcons, hiszen utóbbiak már 3-mal több meccsen voltak túl. De a Kings mai ellenfele, a Saint Kitts is 2-vel többet játszott náluk, és mégis kevesebb pontjuk volt: ez a papírforma szerint mára is a kékek győzelmét jósolta. Az is igaz viszont, hogy a Saint Lucia, amióta megkezdte a hazai sorozatát (ez eddig két lejátszott találkozót jelent), szintén csak vereségeket tudott felmutatni...

Az imént említett vereségek úgy történtek, hogy ők ütöttek először. Most, akikor megnyerték a pénzfeldobást, és a dobást választották, Faf du Plessis arcán szemmel látható volt az öröm. Összeállításukban egyébként két változás történt: Khari Campbell és Aaron Jones helyett Ackeem Auguste és David Wiese játszott ma. A Patriots is kettőt cserélt: Dominic Drakes és Ashmead Nedd kimaradt, míg visszatért Tabraiz Shamsi és idén először bekerült a csapatba Johann Layne.

Az ütést Evin Lewis és Andre Fletcher kezdte, és az erőfölényt veszteség nélkül, 51/0-ra hozták le: ez nem lehetett megmondani, hogy jónak számít-e. Alapból szép, de ha arra gondolunk, hogy múltkor ugyanezen a pályán (igaz, néhánnyal odébbi sávon) összesen 30 hatos született a mérkőzésen, most meg eddig csak kettő, akkor már kicsit kevésnek tűnt. Az viszont már egyértelműen kevés volt, hogy a következő két játszmában nem ütöttek határt, és Lewist is elkapták. Ezen a helyzeten Kyle Mayers kezdett el szépíteni, a 9. játszmában például egy négyest és egy hatost szerezve, de Roston Chase visszaszépített a Kings javára a 10-edikben azzal, hogy szétroncsolta Mayers kapuját, így a félidő fele 82/2-es állást hozott. A következő szakasz Fletcher és Rilee Rossouw társulásának lassú játékát hozta: Fletcher ugyan eljutott egy 50-esig a 14. játszma elején, de ehhez 40 labdára volt szüksége. Érdemes megemlíteni viszont, hogy ezzel az eredményével Fletcher így is átvette a vezetést a CPL történetének összesített ütősranglistáján: 2995 futásra jött föl, maga mögé utasítva azt a Johnson Charlest, aki ma is ott volt a pályán az ellenfélnél. 5 játszmával a vége előtt még csak 112/2-t mutatott az eredményjelző, ahonnan azért egy elég jó végjátékkal csak föl tudtak jönni a Saint Kitts-iek 173-ig. Ez főként Rossouw-nak volt köszönhető, aki összesítve szintén 50-est szerzett, de csak 30 dobásból.

Ez a 173 azért így is egy kicsit átlag alattinak érződött. És hogy méginkább annak érződjön, arról Du Plessis és nyitó társa, Johnson Charles elég hamar tett: ők is lehozták az erőfölényt kapuvesztés nélkül, csakhogy ők nem 51, hanem 72 pontot gyűjtöttek alatta! Ráadásul közben Charles máris visszaelőzte Fletchert az örökranglistán, sőt, rövidesen megszerezte 3000. CPL-futását is, elsőként a világon. A félidő felénél még mindig ez a pár volt bent, a Saint Lucia pedig már 113 ponton állt: nagyon-nagyon eldőlni látszott a meccs. 10.3 után már mindkét ütősnek meglett a maga 50-ese – viszont a következő dobásból végre sikerült egy kaput kicsikarnia a Saint Kittsnek: a 62-n álló Du Plessist kapta el a kapus. A helyére beálló Tim Seifert hasonlóan beindulni látszott, viszont nem bírta sokáig, 13-nál őt is elkapták, és mivel utána is többen csak jöttek-mentek, a végére 5 kaput is elvesztett a csapat – ám ez nem számított, mert Charles 74-ig is elmenetelt, a Kings pedig mindössze 16.3 játszma alatt be is ért a célba.

Mondanunk sem kell: a Saint Kitts így maradt az utolsó helyen. Ami viszont a Saint Luciát illeti, ők kettővel följebb léptek, és most a dobogó alján állomásoznak.


Alapból nem látható kép
×