Szépen búcsúzott a hazai pályától a Saint Lucia

2024. szeptember 16. – Szerző: Krikettgalaxis

Idén utoljára szerepelt otthon a Saint Lucia Kings a CPL-ben, a búcsút pedig széppé tudták tenni azzal, hogy könnyedén elverték a gyengélkedő Antigua & Barbuda Falconst. Ezzel aztán ráadásul máris följöttek a második helyre.

A Saint Lucia-i Piton-hegyek (illusztráció)A Saint Lucia-i Piton-hegyek (illusztráció)

A kép szerzője: Rennboot (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Sajnos úgy alakult az idei CPL, hogy a továbbjutás kérdése már nagyon hamar szinte eldőlt, így most már abban a szakaszban járunk egészen a csoportkör végéig, hogy nem sok tétje van a mérkőzéseknek. De azért annyi mindenképpen van, hogy aki teheti, megpróbálja kiszolgálni a saját közönségét: a Kingsnek erre most volt utoljára lehetősége, hiszen ezek után majd Trinidadon és Guyanában folytatódik a bajnokság. Szerencséjükre a búcsúmeccsre egy könnyűnek tűnő ellenfél jutott nekik: a Falcons, amely eddig 7-ből mindössze kettőt tudott megnyerni – igaz, ilyenkor szokás mondani, hogy ők már felszabadultan játszhatnak, teher nélkül, és néha olyankor megy a legjobban a játék.

A kékeknél egy dobót cseréltek ki múltkorhoz képest: Matthew Forde helyett a lassú balkezes Khary Pierre próbálkozott, míg az Antiguánál úgy érezhettük, jócskán meggyengült az ütőrészleg, ott ugyanis Brandon King és Jewel Andrew sem játszott, akiket ma Jahmar Hamilton és Kelvin Pitman helyettesített – mindketten először léptek pályára a 2024-es CPL-ben.

A pénzfeldobást a sólymok nyerték, és a dobást választották. Nem biztos, hogy jó ötlet volt, mert a kezdéskor enyhén szemerkélt az eső, de csak pont annyira, hogy a játékot nem kellett elhalasztani vagy megszakítani. Johnson Charles és Faf du Plessis eleinte szépen ki is használta, hogy a vizesedő labdát nehezebb jól dobni: ők ketten 4.3-ra már 40 pontra hozták föl a Saint Luciát – utána viszont az Antiguának jött egy igen kiváló sorozata: 7 dobásból 3 ütőst is kiejtettek! Először Shamar Springer egyet, aztán a 6. játszmában Chris Green egymás után kettőt is, miközben futás nem sok született, így az erőfölény végére 42/3 volt az állás: ez egyértelműen a vendégeknek tetszhetett jobban. Utána azért Ackeem Auguste és Tim Seifert egy kicsit összeszedte magát, de pont a félidő felénél, 19:50 táján, amikor 78/3-nál jártak, hirtelen egy nagyobb zápor is megérkezett. Emiatt valamivel több mint egy órát kellett várni a folytatásra, de ennyi tartalék még volt a szervezésben: játszmák nem vesztek el. A társulás lendülete viszont mintha megtört volna tőle, hiszen nem sokkal a szünet után Seifert is kiesett, sőt, az új ember, Bhánuka Rádzsapaksa sem bírta sokáig, így 12.2 után 87/5 volt az állás. Ezt főként a 26-ból 43-ig jutó David Wiesének köszönhetően még 152-re fel tudták javítani a végére, miközben Green egyébként négyes zsákmányig is eljutott.

A 153-as cél nem tűnt annyira veszélyesnek a Falcons számára – de ahogy elkezdődött a játék, hamar azzá vált. Az első játszmában még nem: akkor Kofi James például egy négyest és egy hatost is ütött, de aztán hamar megváltozott minden. A 2. játszmában Pierre dobásából máris elkapta őt a kapus (aki egyébként az előzetesen jelölt Seiferttel ellentétben Johnson Charles volt), a 4. játszmában pedig ismét Pierre csapott le, de most aztán két labdából kétszer is, így az Antigua hirtelen nagyon megfogyatkozott – a helyzetet pedig tovább súlyosbította egyrészt az, hogy ez a játszma még szűz is lett, másrészt meg az, hogy a következő játszmában Núr Ahmad is kiejtett egy ütőst – harmadrészt meg az, hogy még az erőfölény utolsó játszmájában Roston Chase-nek is összejött egy szűz kapuval: hat játszma után 28/5! Mivel pedig ezek után újabb két játszma telt el határ nélkül, így a mérkőzés lényegében már most eldőlt. A 7. rendű Green ugyan a végére eljutott még 48 futásig, és a 9. rendű Roshon Primus is beütött még a végén három határt (ebből kettő hatos), de ekkor már úgy állt a meccs, hogy ők maguk is tudták, hogy ez nem ér semmit. A végére a csapat csak 126-ig tudott felkapaszkodni, ami sima vereséget jelentett.

Az Antigua így továbbra is az 5. helyen maradt, de valódi esélyük nincs már a feljebblépésre, hiszen a 2 ponttal előttük levő csapatok négy (!) meccsel kevesebbet játszottak, mint ők... A Saint Lucia viszont a negyedik helyről fellépett a másodikra, igaz, most már ők is kettővel több mérkőzésen vannak túl, mint közvetlen üldözőik.


Alapból nem látható kép
×