17 kapu és nagy indiai előny a teszt második napján

2024. szeptember 20. – Szerző: Krikettgalaxis

India előbb négy, aztán Banglades tíz, végül India ismét három kaput vesztett el a teszt második napján, vagyis viharos sebességgel közeledünk a befejezéshez. India akár továbbjátszást is kérhetett volna, de nem tette: előnyük így 308 futás.

A Tádzs Mahal (illusztráció)A Tádzs Mahal (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Az első nap úgy kezdődött, hogy a bangladesi dobók egész szépen visszafogták Indiát, de a tea utáni hosszú időszakban Ravindra Dzsadedzsá és Ravicsandran Asvin rendkívül jól ütött, előbbi megközelítette, utóbbi pedig el is érte a 100 futást, India pedig 339/6-tal végzett. De mivel éppen 80 játszma telt el, így ma reggel ismét teljesen új, csillogó labdával folytatódhatott a játék: Tászkin Áhmed és társai bízhattak benne, hogy ez a nap is hasonlóan indul, mint az előző.

És így is lett! Az most nem is érdekes, hogy 11 nullással indult a nap, hiszen tesztről beszélünk. De hogy a 13. labda már kaput hozott, az már igencsak számít! Dzsadedzsá talán megunta, hogy az első játszmában minden veszélytelen labdát menni hagyott, így most (szükségtelenül) belepiszkált egy Tászkin Áhmed-féle labdába, amit a kapus elkapott: nem lett meg neki a százas, és a társulásnak sem a 200 – ugyanis 199-cel fejezték be! A sorvégből még Ákás Díp fenyegetett egy kicsit négy négyessel: ennek felét csak annak köszönhetően szerezte, hogy kettő után az egyelőre igen formán kívül levő Szákib ál-Hászán elejtette őt a mezőnyben – de aztán nem kellett hozzá túl sok idő, amíg egy újabb Áhmed-dobásból elkapták. Innentől pedig már az egész játékrész hamar véget ért: még Ravicsandran is tudott hibázni egyet (felütött egy labdát a levegőbe úgy, hogy a nyílt közép alá tudott futni és elkapni), végül a 92. játszmában a 10. ütős, Dzsaszprít Bumráh is kiesett. Ez a kapu Hászán Máhmudé volt, aki így ötös zsákmánnyal végzett, míg a történelemben csak negyedszer fordult elő, hogy hazai pályán India csapatából mind a 10 ütős elkapás által esett ki. Az indiaiak összpontszáma egyébként 376 lett.

Na jó, eddig abban bíztak a bengáliak, hogy az új labdával könnyű lesz kiejteni az ütősöket – mostantól meg abban, hogy talán mégsem. Nem jött be. Az 1. játszmában, Bumráh második dobásából például Szádmán Iszlám élezése csak szerencsével suhant át a katonák és a csúcs között, a hatodik dobásból viszont az első 5-tel ellentétben nem kigörbülő labdát eresztett meg a dobó, ráadásul más szögből, a kapuval átellenbenről, ez pedig megtévesztette annyira az ütőst, hogy nem tudta kivédeni a labdát, ami szétdöntötte a kapuját. A 4. játszmában Mohammad Szirádzs is már ünnepelni kezdett egy LKE-t Dzsákir Hászán ellen, de a bíró nem adta meg, és Risabh Pant, a kapus le is beszélte csapattársait a videó kikéréséről – pedig utólag kiderült, érvényes LKE lett volna! De ezen nem túl sok dolog múlt, ugyanis a 9. játszmát a tesztben tapasztalatlannak számító Ákás Díp két egymás utáni kapuval nyitotta: mind Hászánt, mind az újonnan bejövő Maminul Hakot kidobással búcsúztatta. Ennek a játszmának a végén jött el az ebédszünet, méghozzá 26/3-nál.

De nem változott a játék képe ebéd után sem: most már Szirádzsnak is hamar összejött egy kapu, méghozzá az éppen stabilizálódni látszó Nádzsmul Hoszen Sánta ellen. És nemsokára Bumráh egy újabb hozzá méltó csodával jelentkezett: valahogy elérte, hogy a labdája a pattanás után is görbült még, mielőtt elérte volna a kaput: pedig ilyen általában csak akkor szokott megtörténni, ha elhagyja a karókat, és legfeljebb a kapusnak szokott nehézséget okozni – de most az ütősnek okozott azt, így Musfikur Rahim el is rontotta a mozdulatát, és elkapták. 40/5: a meccs elég hamar kicsúszott Banglades kezeiből... Ezen még Szákib ál-Hászán és Litan Dász tudott valami szépíteni: ők a 22. játszma utáni ivószünetig például 76/5-re hozták föl a csapatot, sőt, hiába állt össze ezek után dobásban is a csennai páros, Dzsadedzsá és Ravicsandran, sokáig ők sem bírtak ezzel a társulással, amely a 28. játszmára már közös 50-ig jutott el. Végül aztán a 29-edikben jött el az áttörés: Dász egy elég fölösleges söpréssel próbálkozott, de túlzottan felütötte a labdát, így el tudták kapni. Sőt, két játszma múlva, ugyancsak Dzsadedzsá ellen Ál-Hászán is egy (fordított) söprés áldozata lett, amit ugyan a bírók megnéztek videón, hogy nem pattant-e le a földre, de nem, így ebből is elkapás lett. Banglades már a 7. kapuját vesztette el, és még 100 futásuk sem volt... Innentől kezdve pedig már csak Mehedí Hászán Mirádzsban bízhattak, a többiek ugyanis már erősen sorvégiek voltak. Nem is sikerült kihúzniuk teáig sem újabb kapuvesztés nélkül, így csak Hászán Máhmud kiesése, 37.5 után tartották meg a szünetet. Ekkor 112/8 volt az állás.

Innentől kezdve a lényegi kérdések eldőltek erre a negyedre, már csak azon lehetett izgulni, vajon Bumráh lesz-e az, aki az utolsó két ütőst is kiejti, hogy meglegyen neki az ötös zsákmány? A negyediket ő ejtette ki, de az ötödiket Szirádzs – viszont közben azért csak-csak begyűjtött pár négyest, sőt, hatost is a bengáli csapat, és legalább 149-ig fölértek. Ami 112/8 után nem is olyan rossz, csak abszolút nézve igen.

Indiának lehetősége lett volna kikérni a továbbjátszást, de nem kérték ki. Talán szerették volna egy kicsit gyakorolni az ütést, talán jobbnak látták pihentetni a gyors dobóikat, és különben is, még csak a második napon tartottunk. Így Jasaszví Dzsájszvál és Rohit Sarmá érkezett ki a folytatásra. Sarmá azonban, ahogy az első játékrészben, úgy most sem jutott sokáig: Tászkin Áhmed kiegyenesedő szögű labdáját csak a harmadik katonához tudta élezni, így 5 pont után búcsúzott. A 7. játszmában Náhid Ráná is csatlakozott a dobótámadáshoz, és mindjárt 4. labdájából kiejtette Dzsájszvált – aki egyébként ez alatt a rövid idő alatt már három másik kiesést is csak szerencsével úszott meg! Subman Gil viszont, akire első játékrészes kacsája után ráfért a bizonyítás, most bizonyított is: ezúttal szépen menetelt előre. De a 20. játszmában elvesztette maga mellől Virát Kohlít – pedig az LKE, amit megadtak ellene, utólag kiderült, hogy nem is lett volna szabályos, mert Kohlí beleért az ütőjével! De ezek szerint a beleérés olyan gyenge volt, hogy ő maga sem érezte, hiszen nem kérte ki a DFR-t... Ezek után az új ember, Risabh Pant még gyorsan bejelentkezett egy egymás utáni 4-essel és 6-ossal Ál-Hászán ellen, majd rövidesen véget ért a nap: 17 kapu veszett el összesen (ebben a stadionban egy nap alatt ennyi még soha!), India 81/3-ra áll, vagyis összesítésben 308 futással vezet.


Alapból nem látható kép
×