Problémafeltáró gyűlést tartottak a pakisztáni krikettvezetők

2024. szeptember 24. – Szerző: Krikettgalaxis

Az utóbbi évtizedek egyik legrosszabb időszakát éli a pakisztáni válogatott, amiért egyre nagyobb a kétségbeesés. Most Lahorban összegyűltek azok az emberek, akik talán felelősek lehetnek ezért, és megpróbálták megtalálni az okokat.

Pakisztáni zászló (illusztráció)Pakisztáni zászló (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Nagyjából egy évvel ezelőtt Pakisztán még az ENN-világranglista éléről szemlélte a világot, azóta azonban erős lejtmenetbe kezdtek, és nem csak ENN formátumban. Az ENN-vébén kikaptak Afganisztántól, a Húsz20-as vébén holtverseny után szuperjátszmában az amerikaiaktól is, az elmúlt hetekben pedig tesztben kétszer Bangladestől is. Többek között. De nem csak a jó eredmények maradtak el, hanem a kapkodás is jellemezte őket: ide-oda váltogatták a csapatkapitányokat, és nemrég neveztek ki új edzőket is.

Ezért most tegnap (hétfőn) egy nagyszabású találkozót szerveztek Lahorban, amelyen részt vett mások mellett a szövetség (PCB) elnöke, Mohszin Nakvi, a két edző, Gary Kirsten és Jason Gillespie, a jelenlegi csapatkapitányok, Sán Maszúd és Bábar Ázam is. Céljuk, amint előzetesen fogalmaztak, az volt, hogy segítsenek megoldásokat találni, hogy visszaállítsák a pakisztáni krikett büszkeségét és kiválóságát. Talán az angolok 2015-ös példája lebegett a szemük előtt, amikor kiötlötték ezt a találkozót: a britek is szerveztek ugyanis egy ilyet, és – bár nem tudni, hogy mennyiben ennek köszönhetően – a következő években jelentősen javultak is az eredményeik.

Pontos részletek nem derültek ki arról, hogy miket beszéltek meg (mint mondták: pont ez a zártkörűség segített bizonyos embereknek, hogy nyíltan beszélhessenek), de nagy vonalakban tudni lehet, miről volt szó. Nagy hangsúlyt kapott az egység hiánya: egyrészt csapaton belül is a széthúzás uralkodik, másrészt a játékosok és a szövetség között sincs meg az összhang – nem kis részben azért, mert sokan, köztük Bábar Ázam, Sahín Afrídí, Mohammad Rizván és Naszím Sáh sem kapott engedélyt a PCB-től, hogy nyáron a különféle külföldi ligákban szerepelhessenek (ezáltal sok tapasztalatot és pénzt gyűjtve). A szövetség egyébként ezt azzal magyarázta, hogy a játékosok leterheltségét próbálják így kezelhető mederben tartani.

Ami a csapategységet illeti: úgy tudni, már tavaly óta fokozódtak az ellentétek, de azok főként idén év elején lángoltak fel, amikor rövid időre Afrídít nevezték ki csapatkapitánynak, majd pár meccs után máris leváltották, és visszahívták Ázamot. Maga Kirsten, az új fehér labdás edző is elmondta: amikor elkezdte a munkát, maga is meglepődött, milyen mértékű a széthúzás a csapatban.

De a megoldásokról még nem volt szó. Szalmán Naszír, a PCB egyik vezető tisztségviselője az esemény utáni sajtótájékoztatón elmondta: egyhangú vélemény volt, hogy meg kell oldani a helyzetet, és meg kell találniuk a módját, hogy hogyan csinálják. Hát, elég semmitmondó, tesszük hozzá mi, de még mindig több mint a nulla. Hozzátette azt is: mindenki érzi, hogy mind a játékosok, mind a menedzsment teljesítménye lehetne jobb – egyetértünk.

Úgy tudni, a közelmúlt és a közeljövő konkrét, pályán látott és várható eseményei nem kerültek szóba, így a közelgő, Anglia ellen vívandó tesztsorozat sem. De Kirsten, aki az elmúlt 12 napban az éppen zajló, egynapos meccsekből álló új sorozat, a Bajnokok tornája megtekintésével volt elfoglalva, derűlátását fejezte ki, mert mint mondta: mély merítési lehetőséget lát a tehetséges játékosokból. Fantasztikus volt látni! Igazán élveztem a tornát. A verseny minősége magas volt. Nagyszerű volt látni, ahogyan a fiatal játékosok megmutatják, mire képesek. – mondta. Érdekesség, hogy Nakvi, a szövetség elnöke pár héttel ezelőtt pont ezzel ellenkező véleményének adott hangot...


Alapból nem látható kép
×