2. liga: a másik észak-amerikai csapat is igen jó

2024. szeptember 27. – Szerző: Krikettgalaxis

A világbajnokság 2. ligájában egyszerre két fordulót rendeztek. Az előző hírünkben említettük, hogy az USA milyen jól szerepelt, ez a hír pedig arról a fordulóról szól, amelyik Kanadában volt. A házigazdák végiggázoltak mindenkin, míg Nepál és Omán első meccsét Omán nyerte, a másikat elmosta az eső.

Kanada talán leghíresebb városa, Torontó (illusztráció)Kanada talán leghíresebb városa, Torontó (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Erre a fordulóra a kanadai King Cityben került sor, ahol utoljára 11 éve volt bármilyen nemzetközi meccs.

Az első mérkőzésen Kanada azt a Nepált fogadta, amelytől év elején egy felkészülési sorozaton háromszor is kikapott. Most viszont sikerült nekik a visszavágás, és nem is kicsi arányban. Az elején ugyan eléggé lassan szerezték a pontokat a hazai ütősök, például a 36. játszmában, amikor 4. ütősük kiesett, még csak 126-tal rendelkeztek, és minden eddigi játékosuk 40–60 körüli aránnyal ütött. De ahogy az egy ENN-en lenni szokott: ha sikerült elég kaput megtakarítani a végére, akkor jöhet a gyorsítás – és jött is, főként Nicholas Kirton jóvoltából, aki 5. rendűként bejőve 44 dobásból 73-neskit ért el, elsősorban az utolsó 10, de azon belül is leginkább az utolsó 5 játszmában nagy sebességre kapcsolva: csak az utolsó 5-ben például 69 pontot gyűjtött be a csapat. Összeredményük azért így sem lett kimagasló, csak 253, de Nepálnak ez is túl sok volt. Főként azért, mert a magas rendjükbe igen hamar belepusztított Dillon Heyliger, a guyanai származású dobó: ő az első négy rendű ütősből 3-at is kiejtett, és később volt még két kapuja is – ráadásul a többi dobó sem igazán maradt adós a kapukkal. Így Nepálnál még csak a 30 futást sem érte el senki, a legeredményesebb ütősük pedig a 10. rendű Karan Khatrí Ksetrí volt 27-tel... Végül alig több mint 40 játszma után kiesett az utolsó ütősük is, és több mint 100 futással kikaptak.

A második találkozón Omán mindkét félidő elején jobb volt, mint Nepál, és ez a végelszámolásnál éppen-éppen elég is volt nekik. A dobást választották, és kezdetben igen jól sikerült lekorlátozniuk a nepáli ütősöket, akik például 10 játszma után még csak 19 futáson álltak. Innen viszont számukra is csak felfelé vezethetett az út: később Rohit Paudel és Gulszan Dzshá is 50-est ért el, utóbbi ráadásul 150 fölötti aránnyal (volt olyan játszma, a 46-odik, amikor 23 futást gyűjtött), míg a legvégén mindenki begyorsított, és például Szompál Kámí 8 dobásból szerzett 20 pontot. Így azért legalább 220-ra föl tudtak jönni, ami a gyenge kezdés után annyira nem volt rossz. Omán viszont ütésben is nagy lendülettel nyitott: Kasjap Pradzsápatí és Dzsatindra Szinh a 17. játszma elején már 75/0-ra állt. Innentől viszont fokozatos, bár nagyon enyhe lassulás következett, miközben egyre több kapujuk is elveszett. Ám a legvégére egy hajszállal jobbnak bizonyultak: egyetlen megmaradó labdával és egyetlen megmaradó kapuval sikerrel teljesítették a kergetést. Közben Dzshá ötös zsákmányt is szerzett az 50-ese mellé: hiába volt így a vesztes csapat tagja, mégis őt kellett megválasztani a meccs legjobbjának.

A harmadik összecsapás volt a világon az első Kanada–Omán meccs ENN-ben. A dobást választó Omán számára rendkívül jól kezdődött az első félidő, hiszen Aaron Johnson aranykacsázott, és Navneet Dhaliwalnak is csak 2 pontja volt, amikor kiesett – ráadásul 21 labdából! A következő három ütőssel viszont már meggyűlt a bajuk: Pargat Singh majdnem 50-est szerzett, Nicholas Kirton pedig nem csak majdnem – közben pedig Harsh Thaker 93-ig is eljutott. A legvégén Dillon Heyliger is még megvadult, és 14 labdából 37 pontot szedett össze, ennek a végső gyorsításnak pedig 276 futás lett az eredménye. A kergetés során igaz, hogy Kasjap Pradzsápatí is kacsával kezdett, és már a 6. játszmában a 4. ütős is kihullott, de azért annyira mégsem volt lassú a pontszerzés, mint az első félidő ezen szakaszában: sőt, Omán időarányosan egészen sokáig, több mint 40 játszmán át jobban állt, mint Kanada! Csakhogy közben fogytak-fogytak a kapuik, így a 6–10. rendű ütőseik közül hiába lépte át mindenki a 20-at, 3-an a 30-at és Faijáz Bat még a 40-et is, az utolsó pár játszmában nem tudták hozni azt a gyorsítást, ami elég lett volna, hogy utolérjék az első félidőben a végén elhúzó kanadaiakat. Ennek eredménye 59 futásos kanadai siker lett.

A negyedik meccsen vághatott volna vissza Nepál Kanadának, de nem sikerült. Elsősorban Kaleem Sana dobásainak köszönhetően a magas rendjük gyorsan megingott, sőt, összedőlt: a 23. játszmában még csak 70 pontjuk volt, amikor már a 6. ütősük is kiesett. Ahogy már többször, úgy Gulszan Dzshá most is megpróbálta néhány nagy ütéssel javítani az eredményeket, és ez meg is volt neki, de amellett túl sok volt a nullása is, így olyan nagyon nagy javítás neki sem sikerült. Még leginkább Szandíp Lámicshánének sikerült, aki 9. rendű létére 49 futást tudott szerezni, így azért annyira csúnya mégsem lett a nepáli eredmény: 181. De Kanada, azok után, hogy 0 ponttal elvesztette egyik nyitó ütősét, Aaron Johnsont (mint múltkor), feltámadt, és a következő kapuvesztés már csak a 31. játszmában következett: ekkorra pedig már 129 futásuk volt, a kieső Pargat Singhnek pedig már 64-e. Sőt, Navneet Dhaliwal még tovább folytatta 87-ig, így miután ő is kiesett, a többiekre már alig maradt munka, bőven belefért az is, hogy ők sem szereztek túl sok pontot és többen is kiestek: így is 48 megmaradó dobással beértek a célba.

Az ötödik alkalom, ahol Nepál és Omán csapott volna össze, eső miatt elmaradt, még csak pénzfeldobásra sem került sor. Pedig pont ennek a két csapatnak nagyon nagy szüksége lett volna a két pontra, és most csak egyet-egyet kaptak!

Végül a hatodik mérkőzésre, ahol Kanada és Omán találkozott, megjavult az idő. A hazaiak a dobást választották, és hamar végeztek is Dzsatindra Szinhhel, viszont utána Kasjap Pradzsápatí és Ákib Éliász a 35. játszmáig bent tudott maradni, mialatt 128 futásra jöttek föl. Ez nem volt túl sok, de mivel még kevés kaput vesztettek, most jöhetett volna a gyorsítás: ehelyett viszont záporozni kezdtek a kapuk, és már csak a 10. rendű Sakíl Ahmed volt az, aki 29 futást összegyűjtve legalább azt elérte, hogy a 200-at megközelítse a csapat – igaz, elérni így sem sikerült, mert csak 198 pontjuk lett. A különféle krikettadatbázisokban volt egy zavar azzal kapcsolatban, hogy Kanadánál melyik Bajwa nevű játékos játszott: valószínűleg az a helyzet, hogy Gurbaz Bajwa debütált és dobott is, míg Dilpreet Bajwa is kezdett, de őt sérülés miatt a félidőben lecserélték. Ha kiderül, hogy mégsem így volt, javítjuk az adatbázisunkat. Ami viszont biztos: Pargat Singh a második félidőben 83 futást szerzett, meg még rajta kívül többen is 30 fölé jutottak, így, bár Kanada is elég lassan haladt előre, összességében 27 megmaradó dobással be tudtak érni a célba, ezzel megőrizve 100%-os mérlegüket ebben a fordulóban.

Amikor a meccs véget ért, a liga 8 résztvevője közül Kanada az első helyen állt, igaz, 4 meccsel többet játszott már, mint a 2. és 3. helyezett USA és Hollandia. Omán a 6., Nepál pedig a 7. helyen szerénykedik.


Alapból nem látható kép
×