Az elképesztő Kamindu Mendisz nagy előnyhöz juttatta Srí Lankát a 2. napon

2024. szeptember 27. – Szerző: Krikettgalaxis

Újabb nap telt el a tesztből, amelyen alig vesztett kaput a hazai együttes: mindössze kettőt, majd 600 pont fölött járva lezárták a játékrészüket, miközben Kamindu Mendisz 182-neskije Srí Lanka-i rekordot jelentett a leggyorsabb 1000 futás tekintetében. Új-Zélandnak a rövid hátralevő időben pedig két ütőse is kiesett, így nagy bajban van.

A gállai erőd légi felvételen (illusztráció)A gállai erőd légi felvételen (illusztráció)

A kép szerzője: Rovin Shanila (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

Tegnap Srí Lanka 306/3-ig jutott el, minden játékmenetben egy-egy ütősüket elvesztve. A pálya továbbra is ütősbarátnak tűnt, bár már elkezdtek kifejlődni néhol olyan lábnyomok, amik később egyre több gondot okozhatnak az ütősöknek. Az viszont nem sokat változtatott a pálya állapotán, hogy éjjel egész sok eső esett, hiszen le volt takarva, így a pályamunkások most időben játékra alkalmassá tudták tenni, nem kellett halasztani a kezdést.

Ütősként Anydzseló Mattijúsz volt bent 78 ponttal, illetve Kamindu Mendisz, aki a tegnapi utolsó (90.) játszmában érte el a maga 50-esét. A labda még viszonylag új volt (10 játszma életkorú), így most reggel is Tim Southee vette azt kézbe először, valamint William O’Rourke másodszor. De igen hamar átváltottak az egyik oldalon egy pörgetőre, név szerint Glenn Phillipsre, aki pedig igen hamar az áttörést is elhozta: a 97. játszmában, miután már egy ideje bosszantotta a jó dobásaival Mattijúszt, ki is ejtette őt: az ütős söprés közben csak a felső élével ért bele a labdába, és elkapták – pedig már 88-nál járt, közel a százashoz. Ezek után a másik végről is pörgetni kezdtek az új-zélandiak, de nem úgy nézett ki, hogy ez most vezetne valahová: most meg Mendisz és Dhanandzsaja da Szilvá volt a kikezdhetetlen pár. Da Szilvá is vészesen közeledett az 50-eshez, de pont az ebéd előtti utolsó játszmában ő meg egy fordított söprést rontott el Phillips ellen, amiből szintén felső él és elkapás lett. Így az ebéd 402/5-nél telt, 118.3 játszma után.

A szünet után a két Mendisz, Kamindu és Kuszal folytatta, sokáig csak nullásokkal és szimplákkal, egészen addig, míg a 125. játszmában Kamindu elérte a 100 pontot: már ötödik alkalommal mindössze 13 játékrész alatt! Utána már láthattunk pár négyest is, de nem azok voltak a jellemző mozzanatok, inkább továbbra is a lassú pontszerzés dominált. A 135. játszmában Új-Zéland megint a fejét foghatta: a tegnapi elszalasztott leverési lehetőség után most jött még egy! A kapusnak, Tom Blundellnek nem sikerült megszereznie a mellément labdát, így ráadásul nem hogy a leverést hagyták ki, de még négy mellé extra is lett belőle. És hogy még tovább súlyosbodjon a vendégek balszerencsesorozata: a következő labdából hiába ítélt a bíró elkapást Kamindu Mendisz ellen, végül vissza kellett vonnia, mert kiderült, hogy nem az ütőjén, csak a lábszárvédőjén pattant meg a labda... Aztán úgy nagyjából a 450 pont elhagyása után Srí Lanka szemmel láthatóan agresszívabbá vált: végülis már a második nap közepén jártunk, és még csak az első játékrész zajlott! De innentől kezdve egyre több határesemény jött, sőt, például a 143. játszma végén Kuszal Mendisz egy 4–6–4-et is bemutatott, amivel az 50-ese is meglett, a következő játszmában pedig ugyanő egy újabb 6-ossal a csapatot is fölhozta 500 fölé. A tea 149 játszma után érkezett el, 519/5-ös állásnál, és egyre érdekesebb kérdés volt, vajon lezárja-e a játékrészét Srí Lanka, és ha igen, mikor.

Egyelőre viszont nem zárták le, hanem a két Mendisz folytatta. És mindketten elértek egy-egy újabb, szép mérföldkövet: Kuszal egy százast a 163. játszmában (éppen egy hatossal), majd Kamindu a 182-t, ő is egy hatossal. Na de mi az érdekes a 182-ben? Abban igazából semmi, hanem a 178-ban, abban igen! Ezzel ugyanis összesítésben elérte az 1000 tesztfutást, mindössze 13. játékrészében, amivel a világon a harmadik leggyorsabb lett, holtversenyben Don Bradmannel! És mivel ugyanebben a pillanatban a csapat is átlépte a 600 pontot (602/5), ennél alkalmasabb időpont nem is lehetett volna a játékrész lezárására. Le is zárták.

Találós kérdés: jó-e egy 600 pontos hátrányban levő csapatnak, ha az első játszmában kiesik egy ütősük? A választ nem mondjuk meg, de azt eláruljuk, hogy ez márpedig megtörtént. Aszita Pranándu messze a kéz-karón kívüli irányba eresztett el egy labdát, ami aztán szépen elkezdett odagörbülni a kapu irányába – Tom Latham pedig beleélezett, és az árokban elkapták – méghozzá éppen az a Petum Nisszanka, aki tegnap az első játszmában kiesett! Sebaj, tegnap Srí Lanka is elvesztett egy ütőst az első játszmában, aztán mégis hova jutottak? – vigasztalhatták magukat az új-zélandiak, de nem biztos, hogy maguk is hittek ebben a vigasztalásban. Aztán a gyors dobó már nem sok szóhoz jutott, Nisán Pírisz bemutatkozott a 2. játszmában, a 4-ediktől pedig már mindkét végről lassú labdák záporoztak. Arról viszont nem volt szó, hogy egy második kapu is elessen, ha már az első negyedet követjük – mégis megtörtént, igaz, kissé vitatott körülmények között. A 9. játszmában egy LKE miatti apellációt adott meg a bíró, amit Prabhát Dzsajaszúrija dobott Devon Conway ellen, ám ő azonnal kikérte a videózást: sejteni lehetett, hogy beleért. Így is volt, ám a labda ezek után a katona Da Szilvához szállt, aki éppen a talaj fölött elkapta! A videóbíró azonban nem sokat vizsgálta azt a képet, amiből látszott volna, hogy nem ért-e le a labda a földre az elkapáskor, hanem rögtön úgy döntött, hogy szabályos elkapásról van szó. Nem állítjuk, hogy leért, de azért érdemes lett volna még nézegetni. Mindegy, Conway tehát kiesett, éjjeliőrnek pedig Ajaz Patelt hozták be, aki viszont Kane Williamsonnal már kihúzta a hátralevő pár játszmát. A nap így 22/2-re végződött, ami 580 futásos új-zélandi hátrányt jelent.


Alapból nem látható kép
×