13 kaput vesztett egy nap alatt a széteső Új-Zéland

2024. szeptember 28. – Szerző: Krikettgalaxis

Amint a címből is sejthető: továbbjátszásra kényszerült Új-Zéland csapata a Srí Lanka elleni teszt harmadik napján. A második játékrészben egy borzasztó csúnya összeomlást láthattunk tőlük: ekkor 88 pontot szereztek csak a teljes negyedben, és bár a 3. játékrészben 199/5-re állnak, innen a győzelmük már a világ nyolcadik csodája lenne.

A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)A híres dambullai Aranytemplom Srí Lankában (illusztráció)

A kép szerzője: Bernard Gagnon (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Az előző nap úgy fejeződött be, hogy miután Srí Lanka 600 fölötti eredménnyel lezárta a játékrészét, a hátralevő kis időben Új-Zéland 22 futást gyűjtött be, ám 2 elvesztett kapu árán. A pályán a nap végén Kane Williamson volt bent, akitől nagyon sokat vártak, illetve az éjjeliőrnek beküldött Ajaz Patel. A pályán már megfigyelhetők voltak repedések, például az egyik irányból nézett jótávnál, így nem csak a történelmi tapasztalatok alapján tűnt érdemesnek a pörgető dobókat nagy arányban használni.

Srí Lanka persze így is tett: bár eleinte kapott pár játszmát Aszita Pranándu is, de után már Prabhát Dzsajaszúrija és az újonc Nisán Pírisz pörgetett fáradhatatlanul. Dzsajaszúrija pedig már a 17. játszmában (14-ről indultunk reggel) kaput is szerzett, ráadásul nem az éjjeliőrét, hanem Williamsonét! Korábban valamivel gyorsabb labdákat eresztett meg, de most hirtelen visszább vette a sebességet, ez és a jelentős kitérülés pedig megtévesztette az ütőst, aki a kéz-karóját védve tartotta az ütőjét, de rosszul, és arról egy mezőnyjátékoshoz pattant a labda. Patel aztán szívósan állta a sarat, megúszott egy elkapásért kikért videózást is, és újabb meglepetésre a következőként búcsúzó ütős sem ő lett: Pírisz a 24. játszmában Rachin Ravindra ellen szerezte meg élete első teszkapuját! Az ütős elkésett a söprő mozdulatával, és labda pedig a kaput találta el. Aztán ha már Pírisz így belelendült, hát végre a (számára) bosszantóan szívós Patellel is ő végzett két játszmával később: a 40 dobást túlélt ütős ezúttal LKE áldozata lett. Új-Zéland ezek után 52/5-nél tartott – vagyis nem is kell mondanunk: óriási bajban volt! De akkor mit mondjunk arra, amit a következő, a 27. játszmában láttunk Dzsajaszúrijától? Első dobásából Tom Blundell, a harmadik dobásából pedig Glenn Phillips élezte a labdát éppen Dhanandzsaja da Szilvához, akinek nem volt nehéz dolga egyszer sem: 53/7! Igen, ezt nevezik összeomlásnak, nem mást. A vendégek becsületéből még Mitchell Santner tudott megmenteni valamennyit, aki ezek után éppen 50 labdáig bírta kiesés nélkül, ráadásul még 29 pontot is begyűjtött, ami több mint kétszerese a második legjobb eredménynek... Végül tehát a csapat 88-nál elfogyott, miközben Dzsajaszúrija 6 kaput szerzett: ez így már a 8-adik ötös zsákmánya volt csak ezen az egy gállai pályán! Érdekesség, hogy ebből a 6 kapuból 5-nél éppen Da Szilvá hajtotta végre az elkapást: még csak 5-ödször fordult elő az egész világon, hogy egy játékrészben ugyanaz a dobó–mezőnyjátékos pár 5-ször szerepeljen az eredménylapon, mint dobó–elkapó.

Új-Zéland hátránya tehát több mint 500 futás volt, ami értelemszerűen 200-nál is több: így Srí Lankának volt lehetősége kikérni a továbbjátszást. Ki is kérték. A harmadik játékrészbe még éppen volt egy kis idő belekezdeni ebéd előtt, bár lehet, hogy ilyen lélektani állapotban Új-Zélandnak jobb lett volna, ha bele sem kezdenek... Ugyanis mivel mással kezdődhetett volna ez a negyed, mint egy első játszmabeli kapuvesztéssel? Pírisz dobott ugyanis egy szűz játszmát kapuval Tom Latham ellen – érdekesség, hogy megint Petum Nisszanka hajtotta végre az elkapást, így ő ezen a meccsen harmadszor is főszereplője lett egy első játszmabeli kapunak (először ő szenvedte el, aztán kétszer az övé volt az elkapás). De még talán ennél is nagyobb különlegesség, hogy az ezek után az ebédig hátralevő 1 játszmában nem esett ki újabb ütős – mondhatnánk, ha kicsit gonoszak akarnánk lenni. Merthogy valóban nem esett ki: a szünetben, 2 játszma elteltével 3/1 volt az állás.

Ebéd után folytatódott a Pírisz–Dzsajaszúrija támadójáték (vagyis az új labdával egy pillanatig sem próbálkozott gyors dobó). Ezúttal viszont Új-Zéland bebizonyította, hogy nem a pálya ment tönkre hirtelen, és amiatt bénáztak annyit: most ugyanis Devon Conway és Kane Williamson egyszer csak elkezdett jól ütni! 10 játszma után már például 58 (!) futásnál jártak, úgy, hogy közben Conway 7, Williamson pedig 3 határt is ütött. Így aztán Srí Lanka kétségbeesésében (nem véletlen az idézőjel) már Aszita Pranánduval is bepróbálkozott, sőt, a 14. játszmában, a meccsen először Milán Ratnájakát is bevetették. De hiába, Conway a 16. játszmában elérte az 50 pontot, és még tovább is menetelt – viszont a 18. játszmában a bíró LKE-vel kiküldte! Az ütős gyorsan kikérte a videózást: ebből sejteni lehetett, hogy beleért, és valóban: a kesztyűjén pattant meg a labda, így maradhatott a pályán. Hamarosan viszont már szabályosan is kiesett: ezúttal Dhanandzsaja da Szilvá volt a dobó, akinek a labdáját az ütős akár hagyhatta volna békén is, de nem, ő belepiszkált, csak éppen rosszul, és a kapus elkapta. Ez a kiesés egy újabb miniösszeomlást indított meg: az 50-eshez közelítő Williamson a 23. játszmában esett ki, aztán a következőben Daryl Mitchell is (megint Nisszanka kapott el egy nem túl könnyű lehetőséget, ahogy egyébként részéről az első is az volt), és Rachin Ravindra sem bírta tovább a 27. jászmánál – őt Pírisz dobta ki egy álomszép pörgetéssel: az állás 121/5-re változott. Most már a meccs talán utolsó igazi ütőstársulása volt bent a pályán: Tom Blundell és Glenn Phillips. A teaszünet 30 játszma után érkezett el, 129/5-nél.

Tea után azonban már nem volt túl sok játék, mert nagyon besötétedett a felhők miatt. Mindössze 11 játszma telt el, ezalatt viszont a két ütős igen agresszívan és jól játszott: 4 négyest és 4 hatost is láthattunk tőlük, Blundell pedig már majdnem az 50-esét is megszerezte. A játék 15:40-kor állt meg, 199/5-nél, majd olyan háromnegyed órás várakozás után, mivel már az eső is szemerkélni kezdett, a bírók úgy döntöttek, ma már nem is folytatják.

Holnap a most elveszett idő miatt negyed órával korábban, helyi idő szerint 9:45-kor kezdődik a játék, Új-Zéland 315 futásos hátrányából – és ne feledjük: továbbjátszás van, tehát ha még valami hatalmas csoda folytán le is dolgoznák ezt a hátrányt, Srí Lankának még akkor is lenne egy teljes játékrésze.


Alapból nem látható kép
×