Bábar Ázam és Tim Southee is lemondott a kapitányságról

2024. október 2. – Szerző: Krikettgalaxis

Egy nap alatt két világhírű játékos mondott le a válogatottban betöltött kapitányi tisztségéről: Pakisztánnál (egy éven belül már másodszor!) Bábar Ázam, aki fehér labdás formátumban vezette őket, illetve Új-Zélandnál a tesztkapitány, Tim Southee.

(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)(Egykor) fehér krikettlabda (illusztráció)

A kép szerzője: YellowMonkey/Blnguyen (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Tavaly novemberben sokakat sokkolt a hír, hogy Bábar Ázam bejelentette: lemond a kapitányságról. Nem sokkal később a korlátozott játszmaszámú formátumokban Sahín Sáh Afrídít tették meg új kapitánynak, akit aztán rövid időn belül le is váltottak, és Ázam máris visszatért a csapat élére... Mindez alig fél éve történt, most viszont elérkezett a pillanat, hogy (valószínűleg véglegesen) lemondjon.

Ezúttal a fő okként azt jelölte meg, hogy szeretne egyrészt több minőségi időt eltölteni a családjával, másrészt pedig a kriketten belül a saját teljesítményére, az ütőjátékára kíván összpontosítani, csökkentve a kapitánysággal járó nagy (szellemi?) leterheltségét.

Az első kapitányi időszaka viszonylag sikeresnek volt mondható, de ez a rövid második már jóval kevésbé: 13 NH20-as meccsükből például csak 6-ot tudtak megnyerni, és emlékezetes, hogy a nyári világbajnokságon szuperjátszmában még az amerikaiaktól is kikaptak. A Pakisztáni Krikett-tanács egyelőre nem reagált a hírre, és még nem lehet tudni, ki lesz a csapat új kapitánya. Pakisztán legközelebb novemberben lép pályára fehér labdás meccsen: három ENN-t és három NH20-at játszanak Ausztráliában.

Áttérve Új-Zélandra: Tim Southee 2022-ben váltotta Kane Williamsont a tesztválogatott élén, azóta pedig 14 mérkőzésből 6-ot megnyertek, 6-ot elvesztettek, kettőt pedig döntetlenre hoztak. Most Southee is úgy fogalmazott: szerinte innentől kezdve a legjobban úgy segítheti csapatát, ha a saját, pályán bemutatott teljesítményére helyezi a figyelmet. De azt is hozzátette: azért majd az izgalmas, fiatal dobóikat segíteni fogja, hogy megtalálják a helyüket a nemzetközi színtéren. Döntéséről elmondta, hogy ő maga hozta meg, nem pedig leváltották.

Southee-nak, Ázammal ellentétben, már ismerjük az utódját: Tom Latham lesz az, aki egyébként 2020-től 2022-ig 9 teszten már volt a csapat kapitánya. Az biztos, hogy ezúttal nem lesz könnyű neki a kezdés: három meccset fognak játszani hamarosan Indiában...


Alapból nem látható kép
×