A félig házigazda Banglades sikerével elindult a női Húsz20-as vébé

2024. október 3. – Szerző: Krikettgalaxis

Most bánhatja igazán Banglades, hogy elvették tőlük a lehetőséget, hogy otthon rendezhessék meg a világbajnokságot: a nyitómeccsen ugyanis szép győzelmet arattak Skócia felett, amit így a saját szurkolóik csak nagyon kevesen láthattak a helyszínen.

A Lálbág-erőd, Dakka egyik nevezetessége (illusztráció)A Lálbág-erőd, Dakka egyik nevezetessége (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Arról halvány fogalmunk sincs, hogy jól jártak, járnak-e azzal a bengáli emberek, hogy nyáron tömegmegmozdulásaikkal megbuktatták a saját kormányukat. De az biztos, hogy rövid távon a krikettszurkolóiknak hozott egy hatalmas kellemetlenséget: a nemzetközi szövetség ugyanis a zavaros és nem túl biztonságos belföldi helyzet miatt nem engedte meg, hogy Bangladesben rendezhessék meg a női világbajnokságot, helyette az Egyesült Arab Emírségekbe költözött a torna. Papíron attól még Banglades a rendező – de hát mire mennek vele? Azon kívül, hogy így most ők játszhatták a nyitómeccset.

Mindkét csapatnak nagy lehetőségeket tartogatott ez a találkozó. Banglades több mint 10 éve tudott utoljára egy ilyen vébén meccset nyerni – Skócia pedig soha, hiszen ők még csak ki sem jutottak eddig! Így aztán míg a bengáliak 10 év után először, addig a skótok pedig abszolút először szerettek volna nyerni egy női NH20-as világbajnoki összecsapást.

A torna előtt mindkét csapat két-két bemelegítő meccset játszott, és bár tudjuk, hogy ezek eredményéből nem szabad következtetéseket levonni, de érdekesség, hogy mindketten éppen Pakisztánnal és Srí Lankával találkoztak, és mindketten előbbit le tudták győzni, míg utóbbitól kikaptak.

A mai meccs kezdésekor nagyjából 38 fokos hőség tombolt a helyszínen, és már csak ezért is érdemes volt ütéssel kezdeni, hogy a mezőnyjátékosok ne fáradjanak ki mindjárt az elején. Mindkét kapitány elmondta, hogy valóban, ők ütni szerettek volna, de ez csak Bangladesnek adatott meg, mert a pénzfeldobást ők nyerték. Az összeállításokban sok meglepetés nem volt, talán csak egy: a bengáliaknál szerepet kapott az a Tádzs Nehár, aki eddig még soha nem volt válogatott korábban – és aki egyébként éppen ma ünnepelte 27. születésnapját! Nigár Szultána, a kapitány viszont éppen most játszotta 100. NH20-as meccsét.

Az egyik bangladesi nyitó ütős szintén viszonylag tapasztalatlan volt nemzetközi színtéren: Száthí Rání is csak 6. NH20-as meccsét játszotta. Bár a legelején majdnem eltalálták a kapuját, de utána egy 4-essel máris megszerezte a torna első futásait, aztán pedig Mursidá Khátunnal együtt szépen elvitték a csapatot az 5. játszma elejéig 26/0-ig. De ekkor megszületett a torna első kapuja is: ez Kathryn Bryce nevéhez fűződik, akinek a labdáját Khátun túl magasra ütötte föl, és így nem volt nehéz elkapni azt. Az erőfölény 35/1-re végződött, és a félidő felénél is még csak 55/1 volt az állás, így ha Banglades akart még valamit, akkor innentől gyorsítaniuk kellett. Rání végül a 12. játszmában esett ki, így bejöhetett az újonc Nehár: ő viszont csak egy labdával nézett szembe, pontot nem gyűjtött, és máris mehetett le: Sobhaná Mosztári elütött egy labdát, majd tett néhány lépést előre, amit látva Nehár is futni indult – ám már vagy a sáv felénél tartott, amikor Mosztári, aki mégsem indult el, visszaküldte őt, így a mezőnyjátékosoknak volt ideje kifutni a születésnapost. Mosztári végül 36 pontig jutott, amivel csapata legeredményesebb ütőse lett – ugyanis az utána következők már csak legfeljebb feleennyit, de inkább kevesebbet teljesítettek (elsősorban Saskia Horley miatt, aki hármukat is kiejtette): Banglades így mindössze 119 futással végzett, vagyis Skóciának elég lett volna labdánként átlagosan 1 pontot szereznie.

Ez az első játszmában pontosan sikerült Horley-nak és Sarah Bryce-nak: 6 pontot gyűjtöttek. A másodikban úgyszintén hatot. A harmadik viszont már nem sikeredett ilyen jól, mert akkor Fáhimá Khátun labdájából Horley luftot ütött, a kapus pedig résen volt, és leverte. Mostantól a két Bryce-nővér próbálkozott együtt: de a családias hangulat csak az erőfölény utolsó dobásáig tartott ki, mert akkor az idősebbik Bryce-t, Kathrynt valószínűleg megtévesztette, hogy a labda túl kicsit pattant, így az átsuhant az ütője alatt, eltalálva a középső karót. Innentől kezdve a bengáli dobók szépen vissza tudták fogni a pontszerzés ütemét, és hiába Sarah Bryce kitartása, ezek után folyamatosan elkezdtek mellőle kiesegetni a többiek. A félidő felénél 49/3 volt az állás, ami ugyan még mindig Skóciának tűnhetett kicsit szebbnek, de amikor a 13. játszma elején egy csúnya keveredés utáni kifutásból már a negyedik ütősüket vesztették el, egészen rosszra fordult a helyzetük. Bryce ütése után úgy tűnt, nem hívja futni társát, Priyanaz Chatterjit, de ő mégis elindult, aztán hiába fordult vissza, addigra már késő volt. Egy játszmával később majdnem volt még egy kifutás (meg a félidő során több elejtett elkapás), de még ez is belefért Bangladesnek: játszmáról játszmára nőtt a skótok számára szükséges pontarány. Amikor 18.5-ben Náhidá Áktár első bangladesi nőként megszerezte 100. NH20-as kapuját, már lényegében nem csak ezt, hanem a győzelmet is ünnepelhette – ráadásul Bryce-nak, hiába nem esett ki, még az 50-ese sem lett meg a végén vigasztalásul: 49-neskivel zárt. Banglades pedig 16 futásos győzelemmel!


Alapból nem látható kép
×