Teszt: megismétlődött az első nap, csak ellenkező előjellel

2024. október 9. – Szerző: Krikettgalaxis

Ahogy az első napon Pakisztán, úgy ma, a harmadikon Anglia ütötte végig a napot, főként egyetlen igen kiváló társulásnak köszönhetően. Harry Brook 141, Joe Root pedig 176 futással áll a nap végén, Root ráadásul időközben angol rekorder is lett. Anglia hátránya már csak 64 futás, és még 7 kapujuk megvan!

A középkori eredetű manchesteri székesegyház (illusztráció)A középkori eredetű manchesteri székesegyház (illusztráció)

A kép szerzője: Rept0n1x (Flickr), licenc: CC BY-SA 2.0

Emlékeztetőül, hogy mi történt tegnap: sok futás és 556-os pakisztáni eredmény az első játékrészben – abban a játékrészben, aminek az utolsó mozzanataként Ben Duckett bal hüvelykujja megsérült az elkapás közben, így a következő negyedre nem ő jött ki nyitni, hanem Ollie Pope, aki nulla ponttal aztán ki is esett. 20 játszma után viszont Zak Crawley 64, Joe Root pedig 32 futáson állt.

Ma reggel hír érkezett Duckett sérüléséről: nem súlyos, így várható volt, hogy hamarosan bejön ütni. De ahhoz még ki kellett esnie valakinek. Ennek érdekében Sahín Sáh Afrídí próbálkozott először, illetve a pörgető Abrár Ahmed, aki a tegnap esti kontaktlencséi után ma ismét szemüvegben dobott, méghozzá egy új, átlátszó keretesben. De hiába a szemüveg, nem Ahmed lett a főszereplő a mai első kapuban: Afrídí ellen rontott el Crawley egy ütést, a labda egyenesen a középpályáshoz szállt, aki ugyan bizonytalankodott egy kicsit az elkapással, de csak meglett neki. Így viszonylag hamar érkezhetett Duckett: és máris bebizonyosodott, hogy valóban nem hátráltatja a tegnapi sérülés, ugyanis igen magabiztosan és eredményesen kezdett ütni – csak egy példa, hogy a 30. játszmában három négyest is szerzett. A legnagyobb figyelem azonban mégsem rá, hanem Rootra irányult: nem elég, hogy a 33. játszmában megszerezte a 99. legalább 50-es pontszámát, a 42-edikben följött 71-re is, ami azt jelentette, hogy összesítésben már 12 473-nál tart: ezzel Alastair Cookot megelőzve ő lett Anglia valaha volt legeredményesebb ütőse a tesztben, sőt, a világon is följött az 5. helyre! Közben egyébként Duckettnek is már pont 71 futása volt, ebédre pedig már 80: az állás ekkor 232/2 volt, vagyis Anglia már csak 324-es hátrányban találhatta magát. A talaj pedig még mindig nem sokat kínált a dobóknak...

A folytatás ugyanúgy indult, ahogy ebéd előtt megálltunk, de azért az 50. játszmában a játékrész eddigi pakisztáni hőse, a két elkapást végrehajtó Ámir Dzsamál most végre dobóként is eredményes lett: hiába kértek ki az angolok egy videót, miután a bíró LKE-t ítélt a már 84-nél járó Duckett ellen, az megint a bíró igazával végződött. A most bejövő Harry Brooktól sokszor láttunk már olyat, hogy egy jó rajt után vissza-, sőt, kiesett, és miután most is jól kezdett (például 16 dobásból 22 futása volt már), Pakisztán nagyon reménykedett valami hasonlóban... Ám hiába, mert ezúttal az 50-esig is eljutott a 62. játszma végére – majd 2 dobással később Root 100-asa is meglett. De az már egy ideje látszódott, hogy Rootnak az egyéb tényezők több kellemetlenséget okoznak, mint maguk a dobók: egyszer a combjába is görcs állt, többször kért inni is, és egyszer még a kesztyűit is kicseréltette. Valószínűleg kisebbfajta megváltásként érkezett el számára a 70. játszma végén a teaszünet... Amikor egyébként ő már 119-nél, Brook 64-nél járt, az állás pedig 351/3 volt.

Alig telt el egy kis idő a szünet után, az angolok elérték a 358 pontot, amivel már biztossá vált, hogy nem lesz továbbjátszás – nem mintha bárki is hitte volna korábban, hogy lesz. A 76. játszma viszont már izgalmasabb jeleneteket hozott: először egy elrontott Root-húzás hullott le a levegőből négy külső mezőnyjátékos közé, utána pedig a következő labda Brook sisakrácsáról a kapura pattant – de egy pálca sem esett le! A 81. játszmában (amikor még Pakisztán nem kérte ki az új labdát), a társulás elérte a 150-et, Anglia pedig a 400-at, a 83-adikban pedig a játékrész első 6-osát láttuk az egyéni 100-ashoz is már nagyon közelítő Brooktól. Az a bizonyos százas pedig éppen egy játszmával később érkezett el – a labdacsere pedig 85 játszma után. De ez is hiába volt, pár dobással később Root már 150-est ünnepelhetett, és a folytatásban sem történt változás. A 93. játszma hozott legközelebb esélyeket Pakisztán számára, méghozzá két egymás utáni labdából kétszer, de az első LKE-gyanút a bíró visszautasította, a videózásból pedig az derült ki, hogy a bíró szava miatt helyben marad az ítélet, a második esetnél pedig már DFR-t sem kértek ki, miután a bíró nemet mondott – és jól tették, mert Root beleért az ütőjével. A hátralevő időben pedig már nem sok esemény volt: az angol ütősök szép lassan, valószínűleg fáradtan játszottak, és kihúzták a 101. játszma végéig, amikor is véget ért a nap. Anglia 492/3-mal zárt, ami már csak 64-nyi hátrányt jelent számukra, de az idő vészesen fogy: már csak két nap van hátra! Érdekesség, hogy Joe Root a teljes mai napot végigütötte, és amikor ez angol ütőssel utoljára előfordult (még 2021-ben), akkor is ő volt az!


Alapból nem látható kép
×