Címvédőhöz méltó játékkal száguldanak tovább az ausztrálok

2024. október 11. – Szerző: Krikettgalaxis

Nagyon rossz napja van ma (is) Pakisztánnak: nem elég, hogy a férfiak történelmi nagyságú vereséget szenvedtek a tesztjükön, a női csapat is súlyosan kikapott a világbajnokságon. Legyőzőik, az ausztrálok lényegében már az elődöntőben érezhetik magukat.

Sydney-i látkép (illusztráció)Sydney-i látkép (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Ha szigorúan nézzük, ez a mérkőzés most még nem döntött semmiről: bárki nyert volna, bárki kapott volna ki, még nem lett volna 100% sem a továbbjutása, sem a búcsúja. Mégis nagyon nagy jelentőségű volt, mert azért a 100%-ot elég jól megközelítette volna az a bizonyos esély. Ausztrália persze eddig is kényelmes helyzetben érezhette magát, hiszen eddig két sima győzelmet aratott ezen a vébén – ráadásul Pakisztán még soha nem győzte le őket női NH20-ban, pedig már 15-ször találkoztak...

Tovább súlyosbította a pakisztániak helyzetét, hogy kapitányuk és a tornán eddigi legjobb játékosuk, Fátimá Szaná azonnali hatállyal hazautazott Karacsiba, miután édesapja elhunyt. Így ideiglenesen Muníba Alí vette át a kapitányi teendőket – kérdés volt, vajon Szaná ütő- és dobójátéka mennyire pótolható. A csapatba egyébként Iram Dzsáved került be helyette, és más változtatás nem is volt, míg az ausztráloknál szintén egyet cseréltek: Grace Harris helyére Tayla Vlaeminck érkezett. A pénzfeldobást Ausztrália nyerte, és a dobást választották.

A mérkőzés eredmény szempontjából nem kezdődött rosszul számukra, ám amiatt mégis, hogy Vlaeminck már a 4. dobás után megsérült a mezőnyben, amikor egy határt mentett meg hősiesen. Ettől függetlenül a dobók jól visszafogták Muníba Alít és Szidrá Amínt, majd Amín kiesése után Szadáf Samászt, majd őutána Nidá Dárt – na, egyszóval mindenkit, csak ezt a négy ütőst azért emeltük ki, mert ők léptek játékba az erőfölény során. A során az erőfölény során, amikor egyetlen határesemény sem született, viszont Megan Schutt, mivel ő szerezte a második kaput, összesítésben följött a kapukat számláló világranglista egyedüli első helyére, ahol eddig 143–143-as holtversenyben nem mással állt egyébként, mint éppen Nidá Dárral! A folytatás is hasonlóan alakult, annyi különbséggel, hogy a 9. játszma elején Dár már végre be tudott ütni legalább egy négyest – de a félidő felénél látott 40/5 (merthogy közben még hárman kiestek) a vébé eddigi legrosszabb eredménye volt a 10 játszma utáni helyzeteket tekintve... Ugyancsak a torna eddigi leglassabb csapat-50-ese érkezett el a 13.1-ben, miközben egyébként egy kifutási lehetőség is kimaradt, hamarosan pedig egy elkapási – azaz még sokkal rosszabb is lehetett volna. Talán még Álija Ríáz érdemel egy kis dicséretet, aki az utolsó 4 játszmában 3 négyest is ütött (a félidőben összesen ezzel együtt 4 határ volt), de hogy Pakisztán még csak meg se közelíthesse a 100-at, arról elsősorban Ashleigh Gardner tett, aki a 19. játszmában, amikor pedig a legjobban kellene gyorsítaniuk az ütősöknek, hármat is kiejtett közülük. Így a játékrész eredménye mindössze 82 futás lett.

Bár Ausztráliának nem volt éppenséggel létfontosságú a nettó futási arányuk növelése, hiszen eddig is jó magas volt, de azért talán már erre is játszottak ma. Beth Mooney és Alyssa Healy legalábbis szemmel láthatóan nagy erőbedobással nyitott, és már a 3. játszma vége előtt annyi határt szereztek, mint Pakisztán az első félidőben összesen. 4 játszma után már 35/0 volt az állás, így nem nevezhető lényeges áttörésnek, hogy az 5. játszma elején Szádia Ikbál dobásából sikerült elkapniuk Mooney-t... Az erőfölény 46/1-re végződött, így Pakisztán már legfeljebb csak azért harcolhatott, hogy a dobóik egyéni adatlapján 1–2 kapuval több látszódhasson... De ez sem sikerült nekik, többek között azért, mert a 8. játszmában Násra Szandhú egy igen könnyű elkapást ejtett el a nyílt hosszún Healy ellen. Végül annak ellenére lépett pályára egy új ütős még ebben a játékrészben, hogy Pakisztán nem szerzett több kaput: a 10. játszma elején ugyanis Healy lábával valami probléma akadt. Már amikor egy dupla második távját teljesítették Ellyse Perryvel, akkor sántikálni kezdett, és rögtön utána vissza is vonult. De innen már nagyon közel volt a vége: a 11. játszma végére az ausztrálok beértek a célba, harmadik meccsüket is győztesen hozva így le.

Ausztrália innentől kezdve már csak úgy eshetne ki, ha kikapna Indiától, valamint Új-Zéland legyőzné Pakisztánt és Srí Lankát, és az így kialakuló hármas holtversenyben nekik lenne a legrosszabb az NFA-juk. De mivel ez már most annyira kimagasló, így még ha az eredmények össze is jönnének véletlenül, akkor sem valószínű, hogy pont Ausztrália esne vissza a harmadik helyre. Pakisztán pedig akkor juthat tovább, ha ők legyőzik Új-Zélandot, Ausztrália legyőzi Indiát, és elegendően nagy lesz a nettó futási arányuk. De mivel az olyan kicsi, így nem sok esély van, hogy be tudnának futni a második helyre...


Alapból nem látható kép
×