Óriási indiai összeomlással kezdődött a játék az Új-Zéland elleni teszten

2024. október 17. – Szerző: Krikettgalaxis

Azok után, hogy tegnap a teljes játéknap elmaradt az eső miatt, ma végre elkezdődhetett a bengalurui teszt. Ott viszont a hazai csapat története egyik legrosszabb eredményét elérve 46 futással elfogyott az első negyedben, míg Új-Zéland a naposabb folytatásban már 180/3-ig elhúzott.

Piros krikettlabda (illusztráció)Piros krikettlabda (illusztráció)

A kép licence: közkincs / szabadon felhasználható

Sorozatban a hatodik tesztnapja maradt el Új-Zélandnak Indiában tegnap – de mára végre megjavult az idő. A reggeli szemerkélés után már a Nap is kikukkantott a felhők mögül – igaz, azért nem pont a napsütéses idő túlsúlyát jósolták mára az előrejelzések. De krikettre így is alkalmas volt az idő, ráadásul negyed órával korábbra időzítették a mai kezdést, és 90 helyett 98 játszmát terveztek be a hátralevő napokra, hogy behozzanak valamit az elmaradásból.

A pénzfeldobást is ma reggel tartották meg: ennek során India az ütést választotta. Mivel Subman Gilnek valami problémája volt még a nyakával, így ő ma nem játszott, helyette visszakerült a csapatba Szarfaráz Khán, és a pálya jellege miatt Ákás Dípet egy pörgetőre, Kuldíp Jádavra cserélték. Új-Zéland ezzel szemben három sebes dobót alkalmazott, lassúnak pedig két mindenes mellett csak Ajaz Patel volt ott. Kane Williamson sem tudott játszani sérülés miatt, így a 3. rendű ütősnek Will Youngot jelölték ki.

Néhány kellemetlen hír is érkezett a szervezéssel kapcsolatban: tegnap számos szurkolót (akik még reménykedtek, hogy lesz játék) nem engedtek be a stadionba délelőtt 10 óránál korábban, így órákat kellett állniuk kint az esőben, és ma reggel is csak éppen a kezdés előtt nyitották meg a kapukat, nem korábban. Pedig ahhoz, hogy a tesztmeccsekre több néző érkezzen, nem ilyen bánásmódra lenne szükség azokkal szemben, akik mégis kijönnek... És még az egyik reflektorral is akadt valami probléma (igen, a felhős idő miatt be kellett kapcsolni), így a kezdés is perceket késett.

A két nyitó ütős Jasaszví Dzsájszvál és Rohit Sarmá volt. Lassú kezdés után igen hamar úgy tűnt, mintha Dzsájszvál már a 3. játszmában türelmetlenkedni kezdett volna – ilyen néhány évtizeddel ezelőtt még biztosan nem fordult volna elő egy teszten! A 4. játszma pedig Sarmá LKE-gyanús esetével kezdődött: a dobó, Matt Henry már ünnepelt is, de a bíró nem adta meg, és a videózás is bíró szavát hozott ki a magasságra. De a 7. játszmában már eljött Sarmá vége: Tim Southee szép varratos elmozdulást mutató labdája eltalálta a láb-karójának a tetejét. A közönség felélénkült: a helyi kedvenc, Virát Kohlí érkezett meg kissé meglepő módon a 3. rendben. Ám nem sokáig élvezhették az ő játékát: William O’Rourke a mai első játszmájában (ami a 9. volt) máris kiejtette, aztán az új ütős, Khán pár labda múlva kacsával búcsúzott! Indiára nagyon ráfért sorainak egy kis rendezése: erre pedig a fél 11 körül eleredő eső adott alkalmat, ami miatt valamivel több mint fél óra szünet következett. A folytatás úgy kezdődött, hogy azt lehetett hinni, a sorrendezés sikerült: Risabh Pant ugyanis megütötte a meccs első határeseményét – de a folytatásban továbbra is sok volt az el nem talált labda az ütősök részéről, sőt, a 15. játszmában Tom Blundell egy elkapást is elejtett Pant ellen. Dzsájszvál végre a 46. vele szembeni dobásból szerezte meg az első négyesét, de ezek után rengeteg nullás követekezett – majd a 21. játszmában Dzsájszvált el is kapták a csúcson. Mármint a csúcs mezőnyjátékos, nem pedig Dzsájszvál formájának csúcsán... A 23. és a 24. játszma pedig újabb két kaput hozott, így ezek után rögtön meg is tartották az ebédet: India egy elképesztően borzalmas 34/6-tal vonulhatott a szünetre!

Az ebéd előtti utolsó labda tehát kieséssel végződött. És az ebéd utáni első? Az is! Még mindig Henry volt soron, vele szemben pedig Ravicsandran Asvin, aki csak az ütőjének vállával tudott belepiszkálni, és az árok elkapta: a játékrész ötödik (!) kacsája! Két játszmával később megint Henry jött, tehát a dobó a mesterhármas kapujában állt: az ugyan nem sikerült (bár közel volt), de két nullás után mégiscsak meglett az a kapu – Pantot elkapta a második katona! Henry ezzel a mai napon megelőzte O’Rourke-ot, aki még csak 3 kapunál tartott – de mivel ő sem akart lemaradni, hát a következőt ő szerezte, méghozzá a következő játszmában: de Dzsaszprít Bumráh legalább nem kacsázott, hiszen 1 futást összeszedett előtte. (Tegyük hozzá: ezt az elkapást Henry hajtotta végre, ráadásul látványosan, vetődve – eddig mindenképpen ő volt a meccs embere!) Az utolsó pár még 6 futást összekapart valahogyan, de aztán ki más, mint Henry, kiejtette az utolsó embert: 46/10! Ez lett India teszttörténetének valaha volt harmadik legrosszabb eredménye és a legrosszabb hazai pályán!

Nem volt kérdés, hogy a második játékrészt Bumráh és Mohammad Szirádzs kezdi indiai részről, és az sem, hogy ütésben pedig Tom Latham és Devon Conway. Az viszont igen, hogy hasonlóan alakulnak-e a dolgok, mint az előbb. A felhők egyre jobban eloszlottak, a Nap kezdett kisütni, ez pedig azt sugallta, hogy nem, nem úgy alakulnak majd. És tényleg. Latham és Conway közül valaki szinte minden játszmában beütött egy négyest, így 6 játszma után már 27/0 volt az állás. Ekkor a pörgető Ravicsandran is nekiállt dobni, de semmi siker. Utána sem állt meg a határok özöne (tesztben ez már özönnek számít), sőt, volt már köztük hatos is, és volt példa két egymás utáni négyesre is. A 13. játszmában Új-Zéland máris utolérte az indiai összpontszámot, vagyis innentől kezdve már az előnyüket növelték! Egészen a 17. játszma végéig, 67/0-ig bírta együtt a nyitó pár, és csak ezek után érkezett el végre az első indiai kapu, amelyet érdekes módon egyébként egy pörgető, Jádav szerzett. LKE történt, és bár a bíró nem adta meg elsőre, de a DFR-t segítségül hívva már megkönnyebbülhettek egy kicsit az indiaiak. De aztán a teáig is kitartott a játszmánkénti egy határ játékstílus, így 20 játszma után, a szünetben 82/1 volt az állás.

A harmadik menet kezdetére már szinte teljesen eltűnt a pályából a gyors labdákat kitérítő hatás, így Új-Zéland még magabiztosabb módban ütött, főleg Conway, mert azért Youngtól jópár bizonytalankodást láttunk. A 28. játszma elején már a 100-at is átlépte a csapat, ám még ugyanebben a játszmában a bíró LKE-t is ítélt Young ellen. Az ütős olyan gyorsan kikérte a videót, hogy gyanús volt, hogy beleért: és tényleg, így maradhatott a pályán. Három dobás múlva megint LKE-videózás történt Young ellen, ezúttal India részéről, mert most meg nem ítélte meg a játékvezető elsőre – de másodjára sem, mert a labda a számítások szerint mellément volna. Ugyancsak Young a 35. játszmában egy elkapást is megúszott, most Rohit Sarmá, a katona miatt, aki elvetődött, de éppen nem tudta megkaparintani a labdát. Végül nem túl sokára már bekövetkezett az, ami régóta érett: 33 futás begyűjtése után Young kiesett, miután a rövid ferde lábon elkapták az élezéssé fajult söprési kísérletét. A következő dobásban Ravindra dobott Ravindrának: azaz Ravindra Dzsadedzsá az új-zélandi Rachin Ravindrának – de ebben a dobásban nem történt semmi érdekes. Annál inkább kettővel később, amikor Dzsadedzsá kéz-karót elkerülő labdájára a kapus, Risabh Pant rámozdult, hogy leverje a kaput, de nem tudta megszerezni, ellenben a labda a jobb térdét találta el, ami rendkívül fájdalmasnak nézett ki. Pant le is sántikált a pályáról, helyettesítőnek pedig Dhruv Dzsurel jött be. Nemsokára lement (ha nem is sántikálva) a pályáról Conway is: ő azért, mert éppen mielőtt meglett volna a 100-asa, 91 pontnál Ravicsandran eltalálta a kapuját. A hátralevő időt Rachin Ravindra és Daryl Mitchell szép lassan játszotta le: 50 játszma után, a nap végén Új-Zéland így 180/3-mal állt, ami már most óriási, 134 futásos előnyt jelent számukra! Lehet, hogy India örülni fog az elmaradt első napnak, mert így ki tudja hozni döntetlenre?


Alapból nem látható kép
×