Szákib ál-Hászán melletti és elleni tüntetők csaptak össze tegnap Dakkában

2024. október 21. – Szerző: Krikettgalaxis

Szákib ál-Hászán Banglades történetének talán legjobb, de biztosan egyik legjobb krikettezője. Egy éve még mindenki szerette, de aztán politikai pályára lépett, így szükségszerű volt, hogy a fél ország kiábránduljon belőle... Most, tervezett búcsúmeccse előtt egy érte és egy ellene tüntető csoport okozott kisebb botrányt a bengáli fővárosban.

Szákib ál-Hászán egy régebbi képen (illusztráció)Szákib ál-Hászán egy régebbi képen (illusztráció)

A kép szerzője: Nurunnaby Chowdhury (Hasive) (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 4.0

A 37 éves legendás mindenes nemrég jelentette be, hogy az NH20-as krikettől végleg visszavonul, de tesztet sem játszik már sokat. A tervek szerint hazai pályán, a most kezdődő, Dél-Afrika elleni első teszt lett volna a búcsúmeccse, amelyet a bangladesi fővárosban, Dakkában rendeznek. Normális körülmények között azt várnánk ilyenkor, hogy a stadion megtelik majd az őt ünneplő szurkolókkal, és az eredménytől függetlenül a végén szép emlékekkel távozik majd mindenki. De a politika ezt az idillt is képes volt szétzilálni.

Kezdődött az ügy azzal, hogy Ál-Hászán idén januárban óriási fölénnyel a kormánypárt színeiben megnyert egy egyéni választókerületet, ahol országgyűlésiképviselő-jelöltként indult. Folytatódott azzal, hogy nyáron ilyen-olyan okokból, amik nem ránk tartoznak, a bangladesi emberek egy része fellázadt az Áojámí Liga kormánya ellen, majd az erőszakba fulladó megmozdulások következményeként a kormány megbukott, a miniszterelnök külföldre menekült. Mivel az események során halálesetek is történtek, számos gyilkossági vád is napvilágot látott: ezek egyike magát Szákib ál-Hászánt is emberöléssel vádolta, holott a krikettező a kérdéses időszakban nem is tartózkodott Bangladesben... Amúgy is életének nagyobb részét New York-i otthonában tölti, másrészt meg járja a világot a különféle klubcsapatokkal és a válogatottal.

Már régóta kérdéses volt, hogy így biztonságos-e számára hazatérni erre a bizonyos utolsó tesztre. Egy biztos: az embereket élénken foglalkoztatta a téma, ezért egyre többen tüntettek az utcán is ellene – és mellette is. Múlt szerdán kihirdették, hogy Ál-Hászán bekerült a Dél-Afrika elleni teszt keretébe, ám másnap egy befolyásos diákszervezet a Bangladesi Krikett-tanácsnak (BCB) küldött levelében követelte, hogy távolítsák el a csapatból. Valószínűleg nem csak kifejezetten ennek a követelésnek a hatására, de végül a BCB valóban úgy döntött, hogy (biztonsági okok miatt) mégsem fog játszani, és maga Ál-Hászán is úgy nyilatkozott, hogy biztosan nem utazik most Bangladesbe.

Szimpatizánsai (az úgynevezett Szákibiánusok csoport) először pénteken vonultak utcára, majd tegnap (vasárnap) újra megjelentek, ám ezúttal a biztonsági erők elzárták az útjukat. Ugyanekkor egy másik, Ál-Hászán-ellenes gyűlés is zajlott a dakkai utcákon, majd valahogyan a két csoport a mirpuri stadion mellett kapcsolatba is került egymással, és úgy tudni, az ellenzők megfutamították a támogatókat. Sérülésekről nem érkezett hír, de állítólag egy embert letartóztattak. Mindeközben a dél-afrikai válogatott a stadionban edzett...

Szóval zajlik az élet Bangladesben – reméljük, a teszt is hoz hasonló mértékű, bár más jellegű izgalmakat!


Alapból nem látható kép
×