Már szinte nincsenek szavak az idei Sunrisersre

2024. április 20. – Szerző: Krikettgalaxis

Ha csak azt nem mondjuk, hogy szuperkalifradzsilisztik-expialidózus, akkor mást nem nagyon tudunk már mondani. Nem elég, hogy korábban mennyi rekordot állított fel a Sunrisers Hyderabad, most a mai meccsen, a Delhi Capitals ellen is 266 pontot értek el, és csak úgy mellékesen dobásban is volt egy szűz játszmájuk 3 kapuval. De még így is csak a másodikok a tabellán.

Haidarábád jelképe, a 16. századi Csármínár (illusztráció)Haidarábád jelképe, a 16. századi Csármínár (illusztráció)

A kép szerzője: Hari Om Prakash (Wiki Commons), licenc: CC BY-SA 3.0

Első igazai hazai mérkőzésére készült idén a Delhi: mint ismert, az Arun Dzsetlí stadiont a WPL után egy ideig még nem tudták játékra alkalmas állapotba hozni, ezért néhány, hivatalosan hazai találkozójukat az ország másik végében, Visákhapatnamban játszották. Most végre valóban hazatérhettek, ám pont az egyik legnehezebbnek ígérkező ellenfél jött velük szembe: az a Sunrisers, amelyik egyre elképesztőbb ütőjátékot mutatott be az elmúlt hetekben, és időnként dobásban is messze felülmúlták riválisaikat. Travis Head, a narancsok ütőjátékosa múltkor már arról beszélt: a legközelebbi céljuk a 300-as álomhatár lenne – és valljuk be, ez a stadion akár alkalmas is lehetett volna rá, hiszen a talaj is ütősbarát és a pálya méretei sem túl nagyok.

Miközben az önbizalomtól duzzadó vendégek nem változtattak a múltkori felállásukon, a fővárosiaknál három cserét is láthattunk: Shai Hope helyett visszatért David Warner, Szumit Kumár helyett Lalit Jádav játszott, és a hátgörcsökkel küzdő Isánt Sarmá helyett ezúttal Anrich Nortjével próbálkoztak.

Mivel a Capitals a dobást választotta, így máris megérkezett ütni a rettegett Travis Head–Abhisek Sarmá nyitó pár. Ők pedig azonnal nekiálltak megvalósítani azt a bizonyos 300-as célt: a társulás 16 dobás után már 50-en állt, Head pedig a 3. játszma végére egyéni 50-est ért el! Múltkor ő döntötte meg a csapat leggyorsabb 50-esének rekordját, de azt ugyanazon a meccsen Sarmá tovább javította – most Head is beállította Sarmá múltkori eredményét, mivel ezt az 50-est ő is 16 labdából gyűjtötte be. De ekkor még bőven nem álltak le: az erőfölény 6 játszmája után 125 (igen, százhuszonöt!) ponton álltak, ami nem kevesebb mint 20 futással több, mint az IPL teljes története alatt bárki által elért pontszám az erőfölényben! A Delhi azonban nem omlott össze, és a következő játszmában Kuldíp Jádav szépített: bár Sarmá ellene is egy 6-ossal kezdett, de utána 5 dobáson belül Jádav kiejtette őt is és az új embert, Aiden Markramot is. Hamarosan pedig újabb dupla csapás sújtotta a Sunriserst: 8.6-ban ismét Kuldíp Jádav volt eredményes a 89-pontos Head ellen, a következő dobásból pedig Aksar Patel is betalált Heinrich Klaasen kapujába. De amikor már egy picikét meg kezdett volna nyugodni a Delhi, még a 6. rendű Sáhbáz Ahmad is belekezdett egy vérengzésbe: ő is 200 fölötti aránnyal gyűjtött be 59 futást, így, bár a 300 nem lett meg a csapatnak, de a 266 igen, ami így is rendkívül félelmetes eredmény! Érdekesség, hogy a Hajdarábád idén már 99 hatost ütött, pedig még csak a szezon fele telt le: eddigi legtöbb hatosuk egy teljes idény alatt 97 volt (2022-ben)... Csak ebben a mai félidőben 22 hatosuk volt, amivel beállították az IPL-csúcsot – azt az IPL-csúcsot, amit épp ők állítottak fel öt nappal ezelőtt... Most komolyan, mi folyik ennél a klubnál??

A kergetés tehát elég reménytelennek tűnt, de azért a Delhi úgy kezdte, ahogyan ilyenkor kell: Prithví Száv az első négy labdát mint 4-esre ütötte! Igaz, az ötödikben meg elkapták... Igaz, a helyére Jake Fraser-McGurk jött be, aki talán az egyetlen ütős a Delhiben, akiről úgy lehetett gondolni: komolyan felveheti a versenyt Headdel és Sarmával. És fel is vette! A 3. játszmában például ezt produkálta: 4–4–6–4–6–6, így többek között ennek is köszönhetően az erőfölény 88/2-vel zárult, amire szinte bármikor máskor azt mondanánk, hogy igen kiváló – csak éppen ma nem. Pár dobással később Fraser-McGurk már egyéni 50-esnél járt, méghozzá 15 dobásból: ez még Headnél is gyorsabb volt! Sőt, utána még két hatost is bemutatott: a Sunrisers-szurkolók elkezdhettek aggódni? Nem tudjuk, milyen arányban kezdtek el, de sejtjük, hogy a következő dobás után ez az arány jócskán lecsökkent, ugyanis 18 dobásból elért 65 pontja után kedvenceiknek végre sikerült elkapniuk Fraser-McGurköt... Igaz, hogy ezt Abhisek Porel egy 4–4–6-os minisorozattal bosszulta meg, de rövidesen egy (amúgy széles dobásból) leverték a kapuját. Innentől kezdve pedig lényegesen lecsökkent a Delhi haladási sebessége, és hiába ért el Risabh Pant például 44 futást a végéig, mindezt már 35 labdából tudta csak megtenni, így a győzelem esélye már jóval a vége előtt lenullázódott a kékek számára. Akit még nagyon ki kell emelnünk ma a Sunrisers csapatából, az Thangaraszú Natarádzsan: a dobó ugyanis 4,75-ös (!) gazdálkodással hozta le a négy játszmáját, miközben 4 kaput szerzett: ebben a teljesítményben (ami neki az eddigi legjobbja Húsz20-ban) pedig benne van a 19. játszma is, amit szűzre dobott, és 3 ütőst ejtett ki alatta! Így a Delhi 5 dobással a vége előtt elfogyott, és elég nagy, 67 futásos vereséggel zárt.

Az eredménynek köszönhetően egy kicsit átrendeződött a tabella: a Hajdarábád a 4. helyről már a másodikra jött föl, viszont a Delhi a hatodikról visszaesett a 7-edikre.


Alapból nem látható kép
×