Az utolsó Pandzsábtól is kikapott a széteső Royals

2024. május 15. – Szerző: Krikettgalaxis

A szezont elsöprően kezdő Rajasthan Royals, azok után, hogy tegnap biztossá vált a rájátszásba jutásuk, ma újabb vereséget könyvelhetett el, méghozzá a tabella legalján szerénykedő Punjab Kings ellen: most már az sem biztos, hogy az első elődöntőben folytatják.

Az indiai Pandzsáb állam egyik leghíresebb épülete, az amritszari aranytemplom (illusztráció)Az indiai Pandzsáb állam egyik leghíresebb épülete, az amritszari aranytemplom (illusztráció)

A kép szerzője: Julian Nyča (Wiki Commons), licenc: CC BY 3.0

Első ránézésre eléggé tét nélküli mérkőzésnek tűnt ez a mai: az elsőnek az idei IPL-ben. Hiszen tegnap eldőlt, hogy a Rádzsasztán az első négyben végez, és továbbjut, azt pedig már még régebb óta tudni lehetett, hogy ugyanerre a Pandzsábnak nincs esélye. De mégis volt miért harcolni. A Royalsnak egy újabb győzelem (már ha lehet használni az újabb szót három egymás utáni vereségük után) azt jelentette volna, hogy a rájátszást a dupla esélyt biztosító első elődöntőben kezdik, míg a Kings azért küzdött, hogy elkerüljék a csúfos Fakanalat, azaz az utolsó helyezettnek járó díjat. Sőt, talán még azért is, mert egyik dobójuk, Harsal Patel még a lila sapkáért is versenyben volt: 20 kapuval a meccs előtt is (holtversenyben) a ranglista élén állt, és legközelebbi versenytársai közül csak legfeljebb 17–18 van azoknak, akiknek a csapata rájátszásba jutott.

A két együttes összeállítása is hozott izgalmakat. Az angol játékosok többsége a napokban elhagyta ugyanis az IPL-t, hogy a világbajnokságra készülő válogatottjukban játsszanak Pakisztán ellen, és ebben a kivándorlásban érintett volt mindkét mai klubunk is. A Royalstól Jos Buttler utazott el, a Kings pedig Liam Livingstone-t vesztette el, aki amúgy egy kisebb térdsérüléssel is küzd, és azt otthon pihenteti. Nem utazott viszont el a Rádzsasztántól Tom Kohler-Cadmore, a Pandzsábtól pedig Sam Curran és Jonny Bairstow: előbbi azért, mert nem tagja a válogatottnak, utóbbi kettő pedig azért, mert még vártak egy kicsit, és majd hamarosan indulnak. A Buttlert helyettesítő Kohler-Cadmore egyébként, bár a világ számos Húsz20-as krikettligájában láttuk már, az IPL-ben még sosem játszott, ma volt az első alkalom. A Kingsnél Nathan Ellis volt egy új ember (ő még idén nem játszott), és visszatért a csapatba Harprít Brár is.

Mivel az RR az ütést választotta, így Kohler-Cadmore máris bemutatkozhatott, Jasaszví Dzsájszvál mellett nyitó ütősként. De nem sokáig volt mellette, ugyanis Dzsájszvál, bár egy négyessel kezdett, utána újabb futás megszerzése nélkül kiesett: Sam Curran későn begörbülő labdájába csak beleélezett, és az a kapujába csapódott. Utána Kohler-Cadmore is több lehetőséghez jutott, de nem volt túl meggyőző: a harmadik játszmában például volt ugyan egy hatosa, de amellett meg öt nullása is, és utána sem tudott nagyon begyorsítani. Az erőfölényben ugyan még nem esett ki, de a lassúságnak köszönhetően a csapat csak 38/1-en állt 6 játszma után, pedig a meccs előtt a szakértő a tévében rengeteg futást jósolt mára. Utána aztán tovább romlott a rózsaszínek helyzete: mind Kohler-Cadmore, mind eddig a pályán levő társa, Szandzsu Szaimszan éppen 18 ponttal kiesett – de azt azért megemlítjük, hogy Szaimszan, akinek ez már a 12. IPL-szezonja, és mindegyikben alapember volt, csak idén lépte át először az 500 futást összesítve. Nem említettük még, de ez a meccs érdekes módon a kelet-indiai Guváhátíban volt: ez azért érdekes, mert ebből a térségből nagyon kevés híres krikettező származik, de a Royals most beállt 4. rendű ütőse, Riján Parág éppen e közé a nagyon kevés közé tartozik. Parág a korábbi években nem nagyon tűnt ki semmivel, de idén rendkívül jól játszott, és már ő is az 500-at közelítette: és ezt a jó formáját ma is folytatta, hiszen innentől kezdve egészen az utolsó játszmáig bent maradt – igaz, csak 48 futást tudott ezalatt összegyűjteni. Ez viszont azt is jelzi, hogy a pontszerzés továbbra is lassan ment a csapatnak: és ez igaz volt a többi ütősre is, aki pályára lépett. Még Ravicsandran Asvin volt az, aki a 12. játszmában három határt ütött egymás után, de ettől az esettől eltekintve igen kevés négyest és hatost láthattunk ma. A hatodik rendtől lefelé már alig mutatott bárki is valamit: a csapat így igen gyenge, 144-es eredménnyel zárt. A bevezetőben említett Harsal Patel az utolsó néhány játszmában szerzett még két kaput, így összesítésben 22-re jött föl: vajon megelőzi még valaki a későbbiekben? És vajon gyűjt majd még hozzá az utolsó meccsén négy nap múlva a Sunrisers ellen?

A cél ugyan alacsony volt, de mint tudjuk: egy cél azért is lehet alacsony, mert nehéz a pálya, és ha így van, akkor nem olyan könnyű azt a kis célt sem lekergetni. Most is úgy tűnt, ez a helyzet: a Kings egyik nyitó ütőse, Prabhszimran Szinh is kiesett az első játszmában, és a másik nyitó, Bairstow is ugyanúgy szenvedett, mint az első félidőben honfitársa: végül ő is bőven 100-as arány alatt, bővel 20-nál kevesebb futással esett ki. De még így is tovább húzta, mint a nála amúgy jóval gyorsabb Rilee Rossouw és a kacsázó Sasánk Szinh: az erőfölény még úgy végződött 39/3-ra, hogy Bairstow még a pályán volt. Ő végül a 8. játszma végén esett ki, amikor az állás 48/4-re változott: bizony ez is elég gyengének tűnt. De aki megnézett már mondjuk egymillió krikettmeccset, az valószínűleg több százezer alkalommal láthatta, hogy a magas rend gyengélkedése után jön egy-egy kitartó társulás, akik megmentik a csapatot. És most is ez történt. Bár az 5. rendű Curran és a 6. rendű Dzsites Sarmá párja sem volt extragyors, de időről időre, pont a megfelelő ütemben hozták az újabb és újabb határokat, így a szükséges pontarány sosem emelkedett leküzdhetetlenül magasra. A 16. játszma előtt (amelyikben Sarmá kiesett) is csak 8,4 volt ez a szám, ami bőven elérhetőnek tűnt. A csapat ekkor még kiegészült a csereember Ásútos Sarmával, aki szintén ütött egy négyest és egy hatost, Curran pedig egészen 63-ig vitte: mindezeknek köszönhetően a kergetés 7 megmaradó labdával sikerült.

A Royals így továbbra is megragadt 16 ponton, ami egyelőre elég nekik a második helyhez, de már komoly esély csillant fel az üldözőik előtt, hogy beérjék őket. A Kings pedig ellépett arról a csúnya utolsó helyről, a Mumbai Indianst leszorítva oda: mindkettejüknek egy-egy mérkőzése van még hátra, így bármelyikük lehet még utolsó a végén.


Alapból nem látható kép
×